Parlagfű-allergiások óvatosan fogyasszanak steviát!

szerző: Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész - Budai Allergiaközpont
frissítve:

A stevia (sztívia) a jázminpakóca nevű növény leveléből készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesítőszer. A természetes, kalóriamentes, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb sztívia fogyasztása parlagfű-allergiásoknál azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.

Keresztallergiás reakciók

A növényből kivont édesítőszer fogyasztása a keresztallergia miatt jelenthet problémát az arra érzékenyeknél. Dr. Balogh Katalin, allergológus főorvos elmondta, hogy keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre keresztreakcióként allergiás tünetekkel reagál.

Jól ismert keresztallergia a parlagfű-görögdinnye, ugyanakkor több beszámoló szerint a stevia is a keresztallergének közé tartozhat. Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológiai Akadémia szakértői oldalán olvashatunk olyan esetleírást, mely feltételezi, hogy a szájüregben jelentkező allergiás tünetek megjelenése a stevia fogyasztásával hozható összefüggésbe. Emellett a Livestrong.com is beszámolt az édesítőszer orális allergiát okozó szerepéről. A New Health Guide pedig a stevia mellékhatásairól szóló írásában hangsúlyozza, hogy a növényből készült édesítőszer fogyasztása a parlagfű-allergiások mellett a krizantém, körömvirág és százszorszépre allergiásoknál is tüneteket okozhat.

Milyen tünetekkel járhat?

A keresztallergia nem azt jelenti, hogy a pollenallergiás beteg, ha elfogyaszt egy bizonyos élelmiszert, akkor tüsszögni kezd. A keresztallergiának az orális allergia szindróma megjelenésében van szerepe. Az orális allergia kialakulása során – ahogyan a neve is mutatja – az allergiás tünetek először a szájban jelentkeznek. Az elfogyasztott ételre a betegnél viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, garatvizenyő és hasi görcs alakul ki, ritkán az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az anafilaxia is előfordul.

Kerülendő ételek

Fontos, hogy a keresztallergia nem minden allergiás betegnél jelentkezik, a parlagfű-allergiások megközelítőleg 10 százaléka mutat keresztallergiát, a nyírfa allergiásoknál ennél magasabb az arány. Aki azonban tudja, hogy mire allergiás, annak érdemes ismernie a keresztallergiát okozó élelmiszereket is, és azok fogyasztását mellőznie, amennyiben az orális allergia szindróma tüneteit észlelte magán. Parlagfű-allergiások esetében a görögdinnye, a sárgadinnye, paradicsom és uborka is panaszokat okozhat.

Az allergén immunterápia erre is megoldás

Dr. Balogh Katalin azt is elmondta, hogy ma már nem csak diétával, a tüneteket okozó étel mellőzésével lehet megelőzni az orális allergia szindróma tüneteit. „Az allergén immunterápia az allergia egyetlen oki terápiája, amely az immunrendszer működésére hat. A kezelés során a szervezetet fokozatosan szoktatjuk hozzá az allergénhez, így idővel megtanulja panaszok nélkül elviselni a jelenlétét, és az allergia tünetei sem jelentkeznek. Az allergén immunterápia amellett, hogy hosszú időre képes jelentősen csökkenteni az allergia tüneteit, az elmúlt évek tapasztalatai alapján, az orális allergia szindróma kezelésében is hatásosnak bizonyult.” A kezelést az allergén növény virágzása előtt, parlagfű-allergiások esetében legkésőbb júniusig meg kell kezdeni.

(Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.