És ha nem a parlagfű a hibás az allergiáért?

szerző: Dr. Hegedűs György - Chilopass Egészségközpont
megjelent:

Egyre több embert érint az allergia, így nagyon sokat hallhatunk a fajtáiról, a tüneteiről, a kivizsgálások és kezelések módjairól. A kiváltó okok azonban széles skálán mozognak.

Mi is okozza az allergiát?

Számtalan típusú allergiát különböztetünk meg egymástól, melyeknek közös tulajdonsága, hogy mind hasonló mechanizmussal működnek: mindig van egy kiváltó tényező, az allergén, amely lehet pollen, fém, étel, állatszőr, stb. Az allergiás beteg immunrendszere ezek valamelyikére túlzott reakcióval válaszol, ezt nevezik allergiás reakciónak. A heves immunválasz következtében pedig számos kellemetlen tünet jelentkezhet a szénanáthától, az asztmán keresztül az emésztési zavarokig.

Az allergia alapvető kezelési lehetőségei

  • Az allergén kerülése: amikor már megállapították, hogy mi okozza a tüneteit, megpróbálhat az életmódján olyan módon változtatni, hogy az érzékenységet okozó anyagokat (állatszőr, élelmiszerek, pollenek) elkerüli.
  • Az immunválaszt tompítjuk különféle allergiaellenes készítményekkel (antihisztaminokkal, szteroidokkal, egyéb gyógyszerekkel).
  • Alkalmazhatunk természetes módszereket a tünetek enyhítésére.

A betegek gyakran tapasztalják, hogy a fent említett módszerek eleinte hatásosnak bizonyulnak, ám idővel a szervezet hozzászokik a kezelésekhez, ami miatt a kellemetlen tünetek újra felerősödhetnek.

Mit tehetünk a közérzetünk javulása érdekében?

Nézzük a parlagfű allergia példáján keresztül! Gyakran az allergén anyagokat hisszük az allergiás reakció kiváltó okának, ám ez a feltételezés alapvetően téves. Az allergia oka ugyanis nem lehet az allergén (pl. parlagfű), csupán annak kiváltó tényezője.

Nem az a kérdés, hogy mi váltja ki az allergiát, hanem hogy miért váltja ki! Az allergiás betegek szervezetében olyan folyamatok zajlanak le, amelyek miatt az immunrendszer másképp reagál bizonyos anyagokra, amikre elképzelhető, hogy régebben egyáltalán nem volt érzékeny. Tapasztalatom szerint nem kívül, hanem a szervezetünkben kell keresni az okot.

Mitől változhat meg az immunrendszerünk?

Allergia: miért van egyre több beteg?

Allergiás vagyok erre vagy arra - mondjuk gyakran, miközben nem biztos, hogy azt jelenti, amit ki szeretnénk vele fejezni. Teremtsünk egy kis rendet! Allergia: miért van egyre több beteg?

Nagyon sok allergiás beteggel beszéltem már, és a legtöbb esetben világosan kirajzolódott, hogy mi volt az a konkrét stresszhelyzet, ami megelőzte az allergia kialakulását. Válás, haláleset, munkahelyi konfliktus, anyagi probléma. Leginkább a stressz tudatos vagy tudatalatti hatása bontja meg a szervezeti egyensúlyt, ami pedig az egész működésére kihat, így kijelenthetjük, hogy legtöbb esetben az allergia is pszichoszomatikus betegség.

Hogyan kezelhető az allergia?

A kezelés során elkövetett legnagyobb hiba, hogy az esetek túlnyomó többségében csupán a tüneteket vagy a betegséget akarjuk kezelni, pedig az csak maga a következmény. Ha a szervezet egyensúlyba kerül, jó eséllyel minden kóros folyamatot korrigál, hiszen így van kódolva. Ezért az allergia megjelenése esetén is nagyon fontos az egészséges életmódra való törekvés. Véleményem szerint nincsen általánosan hatékony, speciális kezelés egészséges életmód nélkül.

A tüneti kezelés is elengedhetetlen

Egyre gyakoribb az ételallergia - mi az oka?

Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre. Egyre gyakoribb az ételallergia - mi az oka?

Természetesen az allergia tüneti kezelése is fontos, hiszen az ok megszüntetése nem mindig egyszerű és főleg nem elég gyors. Az életmódbeli változtatások lassan, hetek, hónapok alatt fejtik ki hatásukat, ez idő alatt pedig szükséges az allergiás tünetek kezelése. Ilyenkor jöhet szóba a gyógyszeres kezelés, amely segít, hogy közérzetünk javuljon, így gond nélkül elláthatjuk napi feladatainkat. Ezáltal máris csökken a stressz és jobban tudunk figyelni az életmód átalakítására is, a javulás bekövetkezéséig viszont javasolt a tüneteket kezelő terápia.

A javuláshoz vezető út

Helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás. Ezek elengedhetetlen tényezői az egészséges életmódnak. Nyilvánvalóan célszerű az allergiát kiváltó anyag kerülése is, amely tapasztalataim szerint nem minden esetben jelenti azt, hogy életünk végéig tart ez az állapot.

Figyeljünk önmagunkra!

Mindenki számára fontos lenne, hogy naponta legalább fél órát magára fordítson, amikor pihen, kikapcsolódik, “semmit tesz”. Elsajátíthat például egy légzőtechnikát, ami segít relaxálni. Foglalkozzon a hobbijával! A gyógyszeres terápia sokkal nagyobb eséllyel lesz sikeres abban az esetben, ha törekvéseivel egy új, egészségesebb életmód felé fordul, amely által szervezete is egyensúlyba kerülhet.

(Dr. Hegedűs György, Chilopass Egészségközpont)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.