A pollenallergia egész évben okozhat allergiás tüneteket

WEBBeteg
megjelent:

Egyre gyakoribb, hogy egész évben megmaradnak az allergiás tünetek a pollenallergiás betegeknél. Leggyakrabban a szemet érintő tünetek (pl. pirosság és viszketés) jelentkeznek.

Orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya, sokaknak ismerősek lehetnek az allergiás nátha (szénanátha) tünetei. A panaszok olykor már télen elkezdhetik gyötörni a pácienst. Egyes fák ugyanis enyhe időben a megszokottól eltérően akár már januárban megkezdhetik virágzásukat, így például a mogyoró, az éger és a nyír is.

További tünetek:

  • tüsszögés,
  • köhögés,
  • orrdugulás,
  • szempirosság,
  • bőrtünetek megjelenése.
Mennyi az esély arra, hogy allergiás lesz?

Az allergia megjelenési formája és lefolyása egyéntől és életkortól függően is eltérő lehet. Azokban a családokban, ahol egyik, vagy mindkét szülő allergiás, a gyermeknél 30, illetve 80 százalék az allergia megjelenésének esélye.

Hogyan diagnosztizálható a pollenallergia?

Panaszok esetén az ún. atopy-patch teszt segítségével vizsgálható, hogy a tüneteket valóban a pollenek okozzák-e, vagy sem. A teszt során a hát bőrére felragasztott, allergénekkel átitatott tapaszok segítségével vizsgáljuk a légúti allergének szerepét a bőrtünetek súlyosbodásában –magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus. Pozitív az eredmény, ha a tesztanyagokat eltávolítva, a leolvasás során bizonyos pollenek hatására bőrpír vagy ekcéma jelentkezik a vizsgált területen.

Hogyan enyhíthetjük a panaszainkat?

Ha a vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy a bőrtüneteket pollenallergia okozza, akkor a megfelelő, kezelőorvos által felírt készítményekkel hatékonyan enyhíthetjük a panaszokat. A kialakult bőrtünetekre antihisztamin tartalmú gyógyszer, a viszkető ekcémás plakkokra zsírozó kenőcsök, rövid ideig szteroid tartalmú krémek javasoltak.

Köhög, tüsszög? Mikor gondoljunk gyermekeknél pollenallergiára?

Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így nem ritka, hogy már óvodáskorú gyermekek is kezelésre szorulnak. A légúti allergiák ellen azonban létezik egy igen hatásos gyógymód, melynek segítségével a szövődmények is megelőzhetők. Köhög, tüsszög? Mikor gondoljunk gyermekeknél pollenallergiára?

5 tipp, ami még segíthet

  • Figyelje a lakóhelyére vonatkozó pollenjelentést, ne maradjon sokáig a szabadban a virágzás ideje alatt!
  • Csak akkor szellőztessen, amikor kevesebb a pollen mennyisége a levegőben: városokban reggel 6 és 8 között, vidéken este 7 és éjfél között.
  • Ha lehetséges, kerülje el a forgalmas utcákat az allergiaszezonban. A pollenek agresszívabban hatnak a nyálkahártyára, ha kipufogógázzal vagy koromrészecskékkel keverednek.
  • Építtessen be pollenszűrőt autójának hűtőberendezésébe! A szűrő nem nyújt teljes védelmet, de a pollenek egy részét megszűri. Évente legalább egyszer cserélni kell ezeket a szűrőket, mivel kosz és több baktérium rakódhat le rajta.
  • A hazai teák és mézek is tartalmazhatnak pollent. Figyelje, nem erősödnek-e tünetei ezek fogyasztását követően.

pollennaptár

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.