Az allergia 6 elképesztő, ám gyakori típusa

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Képzelje el, ahogy ül a kedvenc kocsmájában, rendel egy korsó finom sört, belekortyol a hideg és habzó italba, majd elvörösödik és elkezd folyni az orra. A szíve a torkában dobog, majd hirtelen ki kell szaladnia a mosdóba. Legvadabb rémálma válik valóra: Ön allergiás a sörre!

Ez a rémálom egy 45 éves, Olaszországban élő férfinak maga a valóság. Szerencséjére egy tűszúrásos vizsgálata során kiderült, hogy a 36 sörfajtából kettő egyáltalán nem vált ki nála allergiás reakciókat. Hogy mi okozza a sörallergiát?

– Általában az LTP nevezetű fehérje a mumus, amely megtalálható az árpában, amely köztudottan számtalan sörfajta alapanyaga – mondta a news.menshealth.com-nak Heinz Decker, egy alkoholallergiát kutató német professzor. Megítélése szerint az allergiás reakciók egyénenként különbözhetnek – a viszkető bőrtől kezdve a hányingeren át bármi előfordulhat a betegek körében.

A sör (és a bor) allergia gyakorisága egyes felmérések szerint mindössze egy százalék a teljes népesség körében. A legfurcsább allergia típusok azonban sokkal gyakoribbak, mint ahogy azt az ember gondolná.

Hidegallergia

Ismertető jelei: a hideg víz, vagy levegő hatására viszkető, vörös csíkok, vagy csalánkiütés jelenik meg a bőrön.

Előfordulása: a teljes népesség nagyjából 2 százaléka szenved ettől, bár nagyobb a gyakorisága a trópusi-, valamint a sarki övezetekben.

Legrosszabb esetben: a hidegallergia okozhat halált, de csak akkor, ha a rendkívül súlyos tünetek ellenére mégis jéghideg vízbe ugranánk fejest.

A bűnös: amikor fázunk, akkor a szervezetünk számtalan kémiai vegyületet állít elő, például hisztamin szabadul fel, amely kitágítja a vérereket a bőrben. Sajnos általában nemcsak a hidegre, hanem a hisztamin tartalmú gyógyszerekre is allergiásak ezek az emberek.

Hogyan győzhető le? Öltözzön fel jó melegen és legyen türelmes, a legtöbb ember ugyanis néhány év leforgása alatt kigyógyul ebből a betegségből.

Cipőallergia

Ismertető jelei: Bőrből készült tárgyak érintése után kiütések, hólyagok keletkeznek a bőrön, amelyhez gyakran viszketés és égető érzés is társul.

Előfordulása: 500 emberből 1 szenved ettől a típusú allergiától.

Legrosszabb esetben: Nem viselhet bőrből készült ruhadarabokat, sem cipőt, sem övet, sem nadrágot, sem szoknyát, de még táskát sem.

A bűnös: Egy formaldehid gyantafajta, az úgynevezett PTBP, amelyet a legtöbb bőrüzem előszeretettel használ a gyártás során.

Hogyan győzhető le? Nedvesítse be bőrét egy ronggyal. Ha ez nem segítene, akkor próbáljon ki olyan trópusi kenőcsöket, amelyek kortikoszteroidot – ez a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő gyógyszerek alapanyaga – tartalmaznak. Mielőtt azonban bármit magára kenne, feltétlenül kérje ki egy bőrgyógyász szakvéleményét!

Nagyon speciális allergiafajták

Allergia kialakulhat új, allergénként eddig ismeretlen természetes vagy szintetikus anyagokkal szemben is, mivel az allergiás betegségek lényeges tényezője a környezetszennyeződés fokozódásával is járó életmódváltozás.

Nagyon speciális allergiafajták

Napallergia

Ismertető jelei: Pattanás, vagy csalánkiütés a bőrön, viszkető érzés 1-4 nap sütkérezés után. Emellett megduzzadhat a bőr felszíne is, különösen látványos az ajkak feldagadása.

Előfordulása: Egy angliai felmérés szerint Amerika népességének 10 százaléka szenved napallergiától, ám ez az arány jóval nagyobb az észak-európai országok lakosai között.

Legrosszabb esetben: heges marad a bőr.

A bűnös: Az ultraibolya sugárzás változásokat generál a bőr fehérje-összetételében. Immunrendszerünk viszont nem ismeri fel ezeket az átalakult fehérjéket, így inkább elpusztítja azokat.

Hogyan győzhető le? Naptej használata mellett érdemes gyógyszeres kezeléssel is rásegíteni a védelemre – amennyiben orvosunk is jónak látja, napos időben a szabadban tartózkodás esetén szedjen antihisztamin-, vagy kortikonszteroid tartalmú gyógyszert.

Egy ritka allergia rejtélyes tünetei

Mikor Marti Stanley azzal hozakodik elő, hogy a brokkolitól kiütést kap, mindenki azt gondolja, ez csak egy kifogás, hogy a tányér szélére tolhassa. Ha folytatja, hogy a zöldbab, a spenót, a rákfélék, az eper, a hüvelyesek és a körte hasonló csúnya tüneteket okoz, ráfogják, hogy elmentek neki otthonról.

Egy ritka allergia rejtélyes tünetei

"Pénzallergia", tulajdonképpen fémallergia

Ismertető jelei: Pénzérmét, nikkelből készült ékszert, karórát, vagy csak azoknak bármely tartozékát megérintve a bőr kiszáradhat, viszketni kezdhet, vagy kiütések, hólyagok keletkezhetnek rajta.

Előfordulása: A férfiak körében 6 százalék, míg a nőknél 10 százalék körüli arányban jelentkezik ez a betegség.

Legrosszabb esetben: Fájdalmas, egy idő után kifakadó hólyagok.

A bűnös: Az immunrendszer ellenségként kezeli a nikkelt. A bőrgyógyászoknak egyelőre nem sikerült megfejteniük, mitől függ az, hogy adott beteg milyen fokú nikkelallergiában szenved, de valószínűnek tartják, hogy a gének, az öröklés is közrejátszhat a dologban.

Hogyan győzhető le? Antihisztamin-, vagy kortikonszteroid tartalmú gyógyszerekkel.

Rákallergia

Ismertető jelei: Héjas tengeri állatok, úgymint garnélarák, homár, rák fogyasztása után az ajkak, az arc, vagy a torok felduzzad, a bőrön csalánkiütés jelenik meg, akadozik a légzés, vérbőség keletkezhet, de előfordulhat hányás és hasmenés is.

Előfordulása: Az amerikai népesség 2 százaléka szenved ettől a típusú allergiától.

Legrosszabb esetben: Halál. Súlyos allergiás reakciók esetén ugyanis gégeödéma következhet be. Vagyis megduzzad a beteg gégéje, a garatban is duzzanat léphet fel, és legsúlyosabb esetben fulladásos halál következik be.,A súlyos allergiás reakció másik halálos kimenetelű fajtája az úgy nevezett anaphylaxiás shock, amikor kritikus vérnyomásesés, keringési elégtelenség okozza a beteg halálát.

A bűnös: Számos rákféle olyan fehérjéket tartalmaz, amely egyesek szervezetéből allergiás reakciókat váltanak ki.

Hogyan győzhető le? Tartsa magát távol a tengeri herkentyűktől, főleg a rákféléktől! A már kialakult allergiás reakciókat antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel lehet kezelni, de ha gége ödéma, vagy keringési shock legkisebb veszélye is fennáll, azonnal mentőt kell hívni a beteghez!

WEBBeteg.hu logó
Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.