Immunterápia a háziporatka-allergia ellen

szerző: Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész - Budai Allergiaközpont
frissítve:

A lakáson belül jelentkező allergiás tüneteket nagy százalékban a háziporatka jelenléte okozza. A tüsszögéssel, orrdugulással és köhögéssel járó panaszok a téli időszakban felerősödnek, megfelelő kezeléssel azonban mindez elkerülhető.

Nem a por okozza

A poratka-allergiával kapcsolatban sokan a lakásban időről-időre felbukkanó pormacskákra gondolnak, a háziporatka-allergiának azonban valójában nem sok köze van a porhoz. Az allergiás tünetek kiváltója az atkák családjába tartozó háziporatka nevű élőlény mikroszkópikus méretűre feltöredezett, levegőben szálló beszáradt széklete – mondta el dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. Ez az ürülék az, ami belélegezve, megérintve az arra érzékenyeknél szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki, de okozhat csalánkiütést, ekcémát is.

A takarítás nem szünteti meg a panaszokat

A háziporatkák főként az ember elhalt, lehullott hámsejtjeivel táplálkoznak, így a legnagyobb mennyiségben az ágyneműkben, párnákban, bútorhuzatokban, szőnyegekben, plüssállatokban találhatóak. A fűtési idény alatt a lakásokban gyakori magas – 60 százalék feletti – páratartalom és a 17-25 °C közötti hőmérsékletet kedvező feltételeket biztosít az atkák elszaporodásához. A háziporatka-allergia tünetei ezért főként a téli időszakban jelentkeznek.

Ne a lakást rendezze át!

A háziporatka-mentesítő praktikák sokat segíthetnek az atkák számának csökkentésében. Rendszeres takarítással és a lakás berendezésének kisebb-nagyobb átalakításával sokat tehetünk az allergiás tünetek enyhítéséért. De megéri-e megválni a kárpitozott bútoroktól, a kedvenc fotelünktől, vastag sötétítő függönyöktől, allergénmentesre cserélni a matracot, vagy kidobni a szőnyegeket, ha létezik más, ennél jóval költségkímélőbb megoldás is?

Immunterápia - Rövidebb kezelés, hosszú távú előnyökkel

A háziporatka okozta allergiás tünetek kezelésére alkalmazható az immunterápia, melynek során a beteg azt az anyagot kapja cseppek vagy tabletta formájában, szigorúan ellenőrzött mennyiségben, amire allergiás. A szervezete így idővel megtanulja elviselni azt az allergént, amely korábban az allergiás tüneteit okozta. A kezelés költsége pedig nem haladja meg a havi 8000 forintot.

Az immunterápiás kezelést már ősszel el kell kezdeni

Az immunterápiás kezelést még a tünetek jelentkezése előtt javasolt megkezdeni, így a betegek elmondása alapján már az első évben is jelentős javulás tapasztalható – magyarázza a főorvosnő.

Háziporatka-allergia esetében a „szezont” egyértelműen a téli hónapok jelentik, november végétől-decembertől erősödnek az allergiás panaszok. A kezelést ezért javasolt már az őszi hónapokban megkezdeni. A terápia sikerességéhez 3 éven keresztül, évi 6 hónapon át tartó kezelés szükséges. Az allergén immunterápia során csak egy készítményt szed a beteg, tabletta formájában, naponta egyszer.

A kezelés első évében még szükség lehet szemcsepp vagy orrspray használatára is, ám lényegesen kevesebbszer, mint korábban. Ahogy a kezelés halad, ezek sokszor teljesen el is hagyhatók, majd a három éves terápiát követően a betegnél 10-12 éves tünetmentes időszakot tudunk elérni, vagyis ez idő alatt semmilyen allergiaellenes gyógyszerre nem lesz szüksége.

Az immunterápia gyermekek esetében is hatékony eszköz az allergiás, asztmás tünetek kezelésében.

(Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.