Mi az a keresztallergia?

szerző: Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész - Budai Allergiaközpont
frissítve:

Több allergiás beteg megfigyelhette már, hogy bizonyos ételek fogyasztását követően olyankor is jeletkeznek allergiás panaszok, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. A panaszokat ilyen esetben sokszor a keresztallergia okozza.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más, rokon szerkezetű anyagot utánozni, ami az allergiás betegek egy részénél allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet - ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra - nem tud különbséget tenni közöttük, és úgynevezett keresztreakció jelentkezik. Egyik legismertebb a görögdinnye-parlagfű és az alma-nyírfapollen keresztallergia, ugyanakkor nem csak pollenallergiák esetén léphet fel.

A keresztallergia viszonylag ritka jelenség, az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő. A nyírfapollen-allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása esetükben megközelíti a 30 százalékot.

Tünetek keresztallergia esetén - Orális allergia szindróma

A légúti allergia (szénanátha) tünetei közé tartozik tipikusan a tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés, a szemviszketés, a torokkaparás és rosszabb esetben az asztmatikus panaszok. Mindez tulajdonképpen egy helyi gyulladásos elváltozás következménye, ami nyálkahártya-duzzanattal, váladékképződéssel és viszketéssel jár együtt.

Ezzel szemben a keresztallergiáknak az orális allergia szindróma (OAS) kialakulásában van leginkább szerepe. Ilyen esetekben nem a légúti tünetek erősödnek fel, hanem a szájüregben lép fel az allergiás válasz.

Az orális allergia szindróma tünetei:

  • a szájüregben (szájpadlás, garat) fellépő kellemetlen viszketés, torokkaparás,
  • ajakduzzanat és nyelvduzzanat, néhány órán át tartó bizsergő érzés,
  • ritkábban garatvizenyő,
  • hasi görcs jelentkezhet,
  • nagyon ritkán anafilaxia is előfordul.

A tünetek erőssége összefügg a pollenkoncentrációval is, általában allergiaszezonban jelentkezik gyakrabban és/vagy erőteljesebb panaszokat okozva.

Jellemző keresztallergiák

Keresztallergia jelentkezhet valamennyi allergiatípus esetén, azaz a pollenallergia mellett ételallergiák, poratka- vagy latexallergia esetén is. Példák a keresztallergiára, a teljesség igénye nélkül:

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, de a stevia is okoz keresztallergiát.
  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.
  • Nyírfa: mogyoró és földimogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokadó.
  • Éger: alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula, mogyoró, zeller
  • Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
  • Földimogyoró: dió.
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.
  • Házipor-atka: rákféleségek.
  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi.

A keresztallergia nem feltétlenül figyelhető meg minden esetben: az allergiára hajlamosak döntő többségénél nem alakul ki reakció, vagy a fenti felsorolásban szereplő ételek közül csak egyesekre, sőt az is lehet, hogy csak a zöldség vagy gümölcs bizonyos fajtáira.

Keresztallergiát elsősorban az ételeket nyersen fogyasztva figyelték meg, a főzés során ugyanis az ételek kémiai összetétele megváltozik. (A mogyorófélék esetében azonban a pörkölés nem csökkenti a keresztreakció esélyét.)

Bizonyos élelmiszerek kiválthatnak közvetlenül is allergiás reakciókat, illetve keresztallergiaként orális allergia szindrómát is. Ilyen a földimogyoró, amely földimogyoró-allergia esetén súlyos anafilaxiás reakcióhoz vezethet, keresztreakcióként pedig nyírfapollen-allergiások tapasztalhatnak szájviszketést, tokokkaparást.

Mi a teendő keresztallergia jelentkezésekor?

Az esetek többségében az orális allergia szindrómával járó panaszok maguktól is elmúlnak egy-két órán belül, különleges teendőt nem igényel az ellátásuk.
A pollenszezonban folyamatosan szedett allergia ellenes gyógyszerek (főként antihisztaminok) kivédhetik, vagy jelentősen enyhíthetik a keresztallergia okozta tüneteket is.
Igen-igen ritka esetekben, amikor a keresztallergia miatt súlyos, életet veszélyeztető anafilaxia lép fel, a betegeket a kórházi kezelést követően feltétlenül el kell látni az életmentő adrenalin-tartalmú öninjektorral.
Forrás: ÁNTSZ

Hogyan előzhetőek meg a keresztallergiás panaszok?

A keresztallergia kezelésének egyik módja, ha a beteg a tüneteket okozó ételek fogyasztását mellőzi. Aki tudja, hogy mire allergiás, annak érdemes ismernie a keresztallergiát okozó élelmiszerek fogyasztását mellőznie, amennyiben az orális allergia szindróma tüneteit észlelte magán. Panaszmentes esetben nem szükséges az allergének kerülése. A keresztallergének kerülése nehezebb külföldi utazás esetén, hiszen új, ám potenciálisan szintén keresztallergiát okozó alapanyagokkal és fűszerekkel találkozhat az utazó.

Sokan azonban nem szívesen mondanak le nyári hőségben egy szelet görögdinnye elfogyasztásáról, számukra jelenthet megoldást az immunterápia. A kezelés hatékonyan alkalmazható mind az allergia, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésében. A terápiára az érzékenységet okozó pollen szezonján kívül kerülhet sor, így érdemes hónapokkal a virágzás előtt, jellemzően az őszi-téli hónapokban felkeresnie egy allergológus szakorvost.

Dr. Balogh Katalin, allergológus és klinikai immunológus fül-orr-gégészBudai Allergiaközpont
Dr. Balogh Katalin, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.