Tanácsok allergiás, asztmás gyermekek szüleinek a nyári időszakra

szerző: Dr. Várhegyi Csaba, gyermektüdőgyógyász - Budai Allergiaközpont
megjelent:

Nyáron szívesen időzünk a szabadban, kirándulunk vagy töltjük az időt vízparton. Ahhoz, hogy a vakáció és a nyaralás valóban nyugodtan és pihentetően teljen fontos, hogy megfelelően felkészüljünk. Különösen, ha allergiás, asztmás gyermekekkel kelünk útra.

Kellemetlen tünetek

A nyári időszak számos allergiás tünetet okozó növény virágzásának az idejét is jelenti, így napjainkban egyre többen kénytelenek megküzdeni a tavasztól akár őszig is elhúzódó szénanáthás tünetekkel. Különös gondot jelenthet, ha éjszaka orrdugulás nehezíti a nyugodt alvást, így a gyermek gyakran fáradtabban ébred, nappal is nyűgösebb – magyarázza dr. Várhegyi Csaba, a Budai Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza.

A szénanátha mellett nyáron gyakran jelentkeznek asztmás tünetek is, melyeket ebben az esetben ugyanúgy pollenek illetve egyéb allergének (pl. penészgombaspórák) váltanak ki, így nyáron fokozottan kell ügyelnünk a tünetektől szenvedő gyermek megfelelő kezelésére. Allergiás asztma esetén így ebben az időszakban nagyobb eséllyel jelentkeznek a jellegzetes ziháló, sípoló légzéssel, mellkasi szorítással járó panaszok.

Praktikus tanácsok a mindennapokhoz és nyaraláshoz

Megfelelően beállított gyógyszeres kezelés és rendszeres szakorvosi kontroll mellett egy szénanáthás vagy asztmás gyermeket sem szabad megfosztanunk a szabadban való mozgás, játék örömétől. A biztonságos és nyugodt kikapcsolódás azonban gondos és körültekintő felkészülést igényel a szülők részéről.

Fontos a szakorvos által rendelt gyógyszerek rendszeres és megfelelő adagban történő alkalmazása. Ezeket a gyógyszereket mindig gondosan készítsük össze, különösen, ha nagyobb távolságokra, hosszabb nyaralásra indulunk. Utazás előtt keressük fel a gyermek kezelőorvosát, és gondoskodjunk arról, hogy a nyaralás idejére legyen nálunk elegendő gyógyszer. A gyógyszerek felírása mellett kérjük az orvos tanácsát a nyaralással kapcsolatos egyéb körülményeket illetően is.

Az asztma kezelési lehetőségei

Sokféle gyógyszer alkalmazható az asztma kezelésére. A rendelkezésre álló szereket három nagy csoportba sorolhatóak. A fenntartó kezelésre használatos gyógyszereket rendszeresen kell használni a krónikus panaszok kezelése és az asztmás rohamok megelőzése végett. A rohamoldó gyógyszerek gyorsan, de rövidebb ideig hatnak, az asztmás rohamok oldására szolgálnak. Az allergia indukálta asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek csökkentik a szervezet érzékenységét bizonyos allergénekkel szemben, és megakadályozzák, hogy szervezete reagáljon az allergénekre. Az asztma kezelési lehetőségei

Hegyvidék, tengerpart, vagy vidéki nyaraló

A nyaralás időpontjának és helyszínének megválasztásakor vegyük figyelembe a leginkább tüneteket okozó allergén növény virágzásának idejét. Pollennaptár segítségével kiválaszthatjuk azt az időszakot, amely ettől viszonylag távol esik, így a pihenést kevésbé zavarják majd az allergiás tünetek.

Amennyiben lehetőségünk van rá, válasszunk tengerparti nyaralóhelyet. A mediterrán térségre jellemző növények nagyban különböznek a hazai növényvilágtól, így – mivel nincs allergénterhelés – az allergiás tünetek intenzitása csökken. A tengerparti sós levegő ezen kívül mind az asztmás, mind pedig az allergiás tünetek javulásában fontos szerepet játszik.

Nyaralási tanácsok allergiásoknak

Az allergiás és az asztmás betegek számára nem kis odafigyelést igényel a nyaralás megszervezése. Néhány hasznos tipp, hogy zökkenőmentesen élvezhessék a pihenés idejét az allergiások is. Nyaralási tanácsok allergiásoknak

Belföldi nyaralás esetén érdemes kipróbálnunk a sókabin-terápiát, mely a legtöbb wellness szállodában elérhető, így a természetes sóbarlangok mesterséges változatában élvezhetjük annak jótékony – gyulladáscsökkentő, légúttisztító - hatását.

A nagyvárosok zajos világa után sokan szívesen élveznénk a vidéki tiszta levegő és nyugalom pihentető hatását. Az úticél kiválasztásánál vegyük azonban figyelembe, hogy egyes országrészekben a pollenkoncentráció mértéke igen eltérő, más tájakhoz képest többszörös is lehet.

A hegyvidéki környezet nemcsak nagyszerű túrázási, sportolási lehetőségeket kínál, de tiszta levegőjével nagymértékben hozzájárul az allergiás, asztmás betegek állapotának javulásához. A magasság miatt ugyanis a légszennyezettség és az allergének koncentrációja is csökken. A hegyvidéki nyaralás során érdemes egy-egy közeli barlangba is ellátogatnunk, így lehetőségünk van pár órát allergénektől mentes környezetben eltölteni. A barlangok alacsony hőmérséklete a baktériumok, vírusok szaporodásának sem kedvez.

Helyes táplálkozás

A legjobb diéta allergiára és szénanáthára

Az allergiások számára a helyes étrend sokat segíthet, hogy jobban érezzék magukat. Bizonyos ételek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, valamint az szájüregi- és légzőszervi fertőzések legyőzésében, mely tünetek szorosan kapcsolódnak az allergiához és a szénanáthához. Diétás tanácsok>>

Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik, olyankor is erősödnek, amikor semmi nem utal arra, hogy az allergénkoncentráció emelkedett lenne a környezetben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia jelensége áll. Bizonyos esetekben olyan kicsi két anyag között a kémiai szerkezeti különbség, hogy az immunrendszer - különösen, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra - nem tud különbséget tenni közöttük.

Parlagfű allergiások esetén ezért óvatosság indokolt görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és uborka fogyasztásakor. A pollen-étel keresztreakció nem minden beteg esetében áll fenn, előfordulása az allergiások körében 10 százalék alatti. A gyermeket a fenti ételektől eltiltani tehát csak abban az esetben szükséges, ha korábban okozott már panaszt: szájüregi viszketést, ajak-, nyelv- vagy garatduzzanatot, illetve hasi görcsöket.

Programok a szabadban

Szénanáthás, asztmás gyermekeknek lehetőleg ne a reggeli órákban (5-10 óra között) szervezzünk szabadtéri programot, mivel a pollenkoncentráció ebben az időszakban a legmagasabb. Kövessük figyelemmel az időjárás változásait. Figyeljünk minden olyan tényezőre, amelyek asztmás rohamot okozhatnak: pl. az ózonkoncentráció emelkedése, hőmérséklet-, légnyomás- és páratartalom-változás, erős szelekre.

A séta, a túrázás, a golf, az úszás vagy a torna mind az asztmások számára ajánlott sportok közé tartozik, ezeket a fenti tényezők figyelembevételével bátran űzhetjük a nyaralás ideje alatt is. Asztmás gyermekek nyaralásánál vegyük figyelembe, hogy a pollenek mellett bizonyos külső tényezők is váratlan rohamokat provokálhatnak. Kerüljük ezért a dohányfüstös helyeket, és gondosan, a gyermekektől távol rakjuk meg az esti tábortüzet.

A szabadtéri programokat követően esténként hajmosással távolíthatjuk el a hajunkra tapadt polleneket, így elkerülhetjük, hogy azok éjszaka a párnán megtapadva fokozzák az allergiás, asztmás tüneteket.

(Budai Allergiaközpont - Dr. Várhegyi Csaba, gyermektüdőgyógyász)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.