A szénanátha (pollenallergia) okozta panaszok megjelenésének megelőzése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A következőkben adunk néhány tanácsot, melyek segítségével pollenallergiásként elkerülheti a kellemetlen allergiás tünetek jelentkezését.

Noha az allergiákat nem lehet teljesen kivédeni, létezik néhány módszer, melynek segítségével az allergiát kiváltó pollen ismeretében a szénanátha (pollenallergia) tüneteinek jelentkezése megelőzhető.

Nagyon fontos, hogy ha allergiás tüneteket észlel, mielőbb forduljon orvos, hogy hamar diagnózishoz jusson és megfelelő kezelésben részesüljön. Járjon rendszeresen szakorvosi kontollvizsgálatra, kövesse orvosa utasításait; ha ő gyógyszeres terápiát rendelt el, tartsa azt be az előírásai szerint, és emellett az alábbiak is hasznára válhatnak:

  • Próbálja meg elkerülni a pollenforrást jelentő virágzó réteket és fákat. Szerezzen információkat a pollenszórás időszakáról és a levegő aktuális pollentartalmáról pollenhíradóból vagy pollenkalendáriumokból.
  • Nyaralását a szénanátha időszakának függvényében tervezze meg, pollenszezon alatt – ha megteheti – utazzon pl. a hegyekbe, a tengerhez vagy szigetekre. Az ilyen helyeken a levegőben többnyire kevés pollen található.
  • Kerülje a dohányzást, a dohányfüstös helyiségeket és a klórozott vízben való fürdőzést. A dohányfüst és a klór ingerli a légutakat és allergiás panaszokat okozhat.
  • Tartsa zárva az autó ablakait. Az autó szellőzőiben és a klímaberendezésekben alkalmazzon pollenszűrőt, és cserélje azt rendszeresen.
  • Ha vonaton utazik, zárja be az ablakokat.
  • A porszívójába tegyen úgynevezett HEPA-szűrőt, és porszívózzon naponta, hogy a pollent eltávolítsa a szőnyegekből, függönyökből és a kárpittal bevont bútorokból. A laminált padlót és a parkettát is célszerű naponta nedves felmosóval megtisztítani. Ha súlyos panaszai vannak, ezt a feladatot ne saját maga végezze, kérjen segítséget valakitől.
  • A száraz virágokra, fali díszekre és hasonlók dísztárgyakra gyorsan lerakódik a pollen. Az ilyen dekorációs kellékekről ajánlott lemondani.
  • Mielőtt aludni megy, mosson hajat, és levett ruháit hagyja a hálószobán kívül. Így nem viszi be a pollent a hálószobába. Az ablakokat tartsa zárva, miközben alszik. Lehetőleg csak azokon a napokon szellőztessen, amikor kevés a pollen a levegőben.
  • Rendszeresen cserélje az ágyneműt.
  • Pollenszezonban ne szárítsa ruháit a szabadban.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.