Probiotikumokkal az allergia ellen

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Tanulmányok bizonyítják, hogy probiotikumok segítségével megváltoztatható az allergiára adott immunreakció. Amennyiben Ön is azok közé tartozik, akiknek a tavasz kezdete egyet jelent az állandó tüsszögéssel és orrfolyással, a probiotikumok jelenthetik a segítséget.

A legújabb kutatások azt sugallják, hogy a probiotikumok megváltoztatják a szervezet immunválaszát a szezonális allergiára, szénanáthára. A mérföldkőnek számító tanulmány a Clinical and Experimental Allergy című lapban jelent meg.

A probiotikumok a szervezetben, a bélrendszerben természetesen előforduló, úgynevezett jó baktériumok, melyek segítik az emésztést. A bélbaktériumok kényes egyensúlyának felborulása összefüggésben áll egyes allergiás megbetegedésekkel, s vezető tudósok feltételezik, hogy probiotikumokkal javítható a szervezet immunrendszere.

A kutatás során 10 önként jelentkezőt arra kértek, hogy napi egy pohár hagyományos tejet, illetve probiotikus (Lactobacillus casei Shirota-t tartalmazó) tejterméket fogyasszanak öt hónapon át.

A kutatócsoport minden jelentkezőtől vérmintát vett pollenszezon előtt, alatt és után is, hogy ellenőrizzék az immunglobulin E (IgE) szintet.

Jelentősen csökkent az allergiához kapcsolódó molekulák száma

Szénanátha, illetve más allergiás megbetegedés esetén az immunrendszer IgE-t termel a pollenre válaszul, így az fontos szerepet játszik az allergiás reakciókban.

A vérvizsgálat hasonló IgE szintet mutatott mindkét csoport önkéntesei között a kutatás kezdetekor. Azonban azoknál, akik probiotikus italt ittak, szignifikánsan alacsonyabb volt az IgE szint az allergia főszezonban és azt követően.

A probiotikus törzs, melyet a kutatás során kipróbáltunk, megváltoztatta a szervezet immunsejtjeinek válaszát a pollenekre, kiegyensúlyozottabb immunválasz helyreállításával – nyilatkozta Kamal Ivory, a Gastrointestinal Biology and Health at the Institute of Food Research –től.

A kutatás vezetője, Claudio Nicoletti szerint, noha ez csak egy kísérleti tanulmány volt, melyben a résztvevők száma alacsony, le voltak nyűgözve az eredménytől, miszerint a probiotikus készítmény jelentősen csökkentette az allergiához kapcsolódó molekulák számát.

Ugyanakkor a kutatók elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, milyen probiotikumok enyhítik a szénanátha tüneteit.

Egész éven át tartó allergiaszezon

A lakosság egyelőre nem érintett tagjainak is érdemes tisztában lenniük azzal, hogy valaki éppen most is veszélynek van kitéve, már meg is jelentek a tünetei, másnak csak hetek, esetleg hónapok múlva kezdődnek a panaszai. A szakembereknek viszont egész évben szembe kell nézniük a problémával – az allergiás beteget kezelni kell, egyeseknél megelőzni a betegség kialakulását, másoknál az állapot súlyosbodását. Az ok nélkül való őszi megkönnyebbülésről, a laikus tévhitekről, a téli allergia-szezon jellemzőiről és a szabályozás kacskaringós útjáról is beszélgettünk dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus szakorvossal. Egész éven át tartó allergiaszezon

(WEBBeteg - Cs.K. Forrás: Webmd)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.