Káliumion

Szerző: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános
orvos

A szérumból meghatározott káliumion-koncentráció fontos információt szolgáltat a szervezet folyadék-, és sóháztartásáról.

Normálérték


Vizsgálati anyag: vérszérum
Normál tartomány: 3,5-5,3 mmol/l

A káliumion a sejten belüli tér legnagyobb mennyiségben jelen levő pozitív töltésű ionja. A vérbeni koncentrációja szigorúan szabályozott, így normális esetben csak szűk határok között változhat. A káliumionok koncentrációja határozza meg az idegsejtek és az izomsejtek (a szívizomsejtekét is!) ingerlékenységét. Az ion koncentrációja szoros kapcsolatban áll a nátriumion és a hidrogénion sejten belüli és sejten kívüli tér közötti megoszlásával, ezért e két utóbbira ható változások befolyásolják a káliumion koncentrációját is.

Egyensúlyát a szervezet a vesében, illetve a bélrendszerben szabályozza. Továbbá számos gyógyszer befolyásolja a vizsgálati eredményt, így ezek szedéséről az orvost feltétlenül tájékoztatni kell. Egyes növények (paradicsom, burgonya, spenót, alma, banán) a szokásosnál nagyobb mennyiségben tartalmaznak káliumot, melyeknek néhány esetben jelentősége lehet. Vizsgálata vízhajtóval történő kezelés során különösen fontos.

Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál alacsonyabb?

Szédülés, izomgyengeség, izomgörcs, bélmozgások leállása, szívmegállás (!).

Mi okozhatja az alacsonyabb szintjét?

Leggyakrabban hányás vagy hasmenés, ún. Cushing-szindróma, és a vér lúgosodása (a vér pH értéke 7,45 feletti)

Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál magasabb?

Sokáig nem okoz tüneteket, ritkán petyhüdt végtagbénulás jelentkezik. Súlyos esetekben hasmenés, szívritmuszavarok lépnek fel.

Mi okozhatja a magasabb szintjét?

Veseelégtelenség, hemolízis (vérsejtek fokozott szétesése), súlyos és kiterjedt szövetsérülés, a vér savasodása (a vér pH-ja 7,35 érték alatti)

(WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos)
Módosítva: 2011.09.10 16:51, Megjelenés: 2011.09.10 16:51
Címkék: Káliumion

CIKKAJÁNLÓ

 Korai menopauza

Korai menopauza

Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

Az urológus is csak ember

Az urológus is csak ember

Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.

Hüvelyfolyás és terhesség

Hüvelyfolyás és terhesség

Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.

Hemoglobin (Hgb) - Mi okozhatja a normál...

A Hgb (haemoglobin) a vörösvértestek alkotóeleme, egy olyan vastartalmú fehérjemolekula, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős...

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.