Diéta epekövesség esetén

Szerző: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi

Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.

A túlzott zsírbevitel elősegíti az epekő kialakulásának esélyét. Napi 40-60 g zsír fogyasztása, illetve napi 25 g élelmi rost bevitele az ideális a megelőzés szempontjából (ideális testsúly esetén).

Diéta tünetmentes epekő esetén

Az epekő téma cikkei

3/1 Az epekő tünetei, kezelése
3/2 Epekő műtét: epehólyag eltávolítás
3/3 Diéta epekövesség esetén

Amennyiben az epekő nem okoz panaszokat, ám ultrahang-vizsgálat során kimutatták az epekövességet, abban az esetben is érdemes figyelni a megfelelő táplálkozásra.

  • A napi táplálékot többszöri, kisebb adagú étkezéssel fogyasszuk el. Ideális a napi négyszeri-ötszöri étkezés.
  • Kerülni kell a túlzott zsírbevitelt. Nehezen emészthetők az éretlen gyümölcsök, a szárazhüvelyesek. Gyakran okoznak panaszt a kelt tésztafélék.
  • Csökkentsük a fűszerezést! A pirított hagyma, az erős, csípős fűszerek használatának mérséklése a cél.

Epeköves görcsroham utáni diéta

Epekő és más betegségek

Az epekő okozta panaszok hasonlítanak a nyombélfekély, a vesekövesség, a hasnyálmirigy-gyulladás és a hátsó fali szívizom-infarktus tüneteihez, ezért a diagnózist bízzuk a kezelőorvosra!

A görcsrohamot közvetlenül követő időszakban a megfelelő folyadékbevitelre kell figyelni, főleg, ha a görcsroham során nagy mennyiségű hányás is volt. Leginkább természetes, szénsavmentes ásványvíz adható. Kerülendő a tea fogyasztása, mivel az önmagában is kiválhat rohamot arra érzékenyekben.

A rosszullétet követő napon már el lehet kezdeni a táplálékfogyasztást. Gyakori, kis mennyiségű étkezés, maximum napi 20-30 g zsírbevitel az ideális. A folyékony, illetve pépes halmazállapotú ételek fogyasztása ajánlott (sovány húsból készült leves, főtt burgonya, párolt zöldség, sovány pépes hús, érett gyümölcs).

Ezt követően fokozatos visszatérés, valamint a kiváltó étel szigorú kerülése a cél.

Diéta epehólyageltávolítás után

A műtét után a megváltozott élettani viszonyok miatt diéta bevezetése szükséges.

A műtétek után néhány hétig a napi 6-8 étkezésből álló étrendet javasolt. Kezdetben az epeköves görcs után alkalmazott diétához hasonlóan kell étkezni. Ezt követően fokozatosan bővíthetjük az étrendet. Napi 4-5 alkalommal történő étkezés, egyszerre mindig kis mennyiségű táplálék elfogyasztása javasolt.

Epehólyag-eltávolító műtét után még képződhetnek kövek az epeútban is, ezért az étrend összeállításakor törekedni kell az újabb kőképződés megelőzésére. Az étrend legyen zsírszegény (50-60 g zsír naponta), valamint élelmi rostban gazdag.

Segítség az eligazodáshoz

Minden epehólyagműtéten átesett egyén fogyaszthat kenyérféléket, zsírszegény kekszeket, zsírszegény tejtermékeket, búzadarát, rizst, érett gyümölcsöt. A tej fogyasztása önmagában nem tanácsos, alapanyagként azonban felhasználható. Ha valamely gyümölcs nyersen fogyasztva panaszt okoz, akkor meg kell reszelni, vagy kompótot kell belőle készíteni, mert így könnyebben emészthetővé válik.

Szigorúan kerülni kell a magas zsírtartalmú élelmiszerek (szalonna, tepertő, tejszín, zsíros sajtok), kelt tésztaféleségek, éretlen gyümölcsök, szárazhüvelyesek, magas rosttartalmú és illóolajban gazdag főzelékfélék (kelkáposzta, fejes káposzta) fogyasztását. Csökkenteni kell a fűszerezés mértékét is. Főként a csípős paprika, erős fűszerpaprika, chili, fekete bors, pirított vöröshagyma okozhat panaszokat.

Vannak olyan tápanyagok, amelyek az egyik betegben panaszt okoznak, másikban viszont egyáltalán nem. Ilyen ételféleség a tej, a tojás, a paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, továbbá a fűszerek közül a szegfűszeg, fahéj, majoránna, édeskömény, bazsalikom.

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Részletesen Milyen konkrét élelmiszerek fogyaszthatóak és melyek kerülendők?

Ez is érdekelheti Még több diétás tanács krónikus betegeknek!

Módosítva: 2018.06.18 14:45, Megjelenés: 2017.06.04 03:23

CIKKAJÁNLÓ

 Neuropátia
Milyen következményekkel járhat, ha nem kezelik? Az elhanyagolás veszélyei.
Töltse le leszokást segítő mobil alkalmazásunkat!
Az epehólyaggal (cholecysta), epeutakkal kapcsolatos betegségek esetén rendkívül nagy figyelmet kell szentelni a helyes táplálkozásra. A jellemző megbetegedések...
A pulzoximéter egy rendkívül egyszerű, általában kis méretű, műanyag házba foglalt diagnosztikai eszköz, melyet az ujjára csíptetve tud használni a...
Az epekő gyakori jelenség, az európai népesség 15 százalékát érinti. Az esetek háromnegyed részében az epekövek évekig nem okoznak panaszokat (néma...
Az emberi szervezetben a vas létfontosságú nyomelem, melynek elengedhetetlen a szerepe többek között a vörösvértestek működéséhez, segítségével szállítódik...
Mind a vesekövesség, mind az epekövesség gyakori megbetegedés. Az epekövesség a nőknél, a vesekövesség a férfiaknál alakul ki gyakrabban. Mindkettő...
Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül étkezésekkor a bélrendszerbe. Az epe anyagai végzik a zsíremésztést...
Az epekövesség vagy cholelithiasis alatt az epehólyagban kövek megjelenését értjük. Ezek különböző számúak, nagyságúak és összetételűek lehetnek....
A májkímélő diéta összetett, mivel több olyan elváltozás fordulhat elő együttesen, ami diéta bevezetését teszi szükségessé. Elsősorban a fehérjebevitelnek,...
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.