A vastagbéltükrözés menete - Kolonoszkópia, béltükrözés

Dr. Plósz János
szerző: Dr. Plósz János, gasztroenterológus - WEBBeteg
megjelent:

Jelenleg még mindig a vastagbéltükrözés a legmegbízhatóbb vizsgálat a bélbetegségek megítélésében. A diagnosztika mellett terápiás lehetőséget is ad, így az egyéb vizsgálómódszerek alkalmazása során észlelt eltérések is kolonoszkópia elvégzését teszik szükségessé.

A kolonoszkópia a végbél (rectum), a szigmabél, a vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél átmenet vizsgálatára szolgáló eljárás, melynek során a vizsgáló a nyálkahártya valós képét látja. Korábban száloptikás eszközöket használtak, jelenleg már a legtöbb laborban videoendoszkópok vannak.

Utóbbi esetben a 130-150 cm hosszú, hajlékony, irányítható véggel rendelkező, ujjnyi vastag eszköz végén mini videokamera van, melynek jelét a vizsgáló külső monitoron figyeli. A vizuális megtekintéshez világítás is szükséges, ezt nagy fényerejű, hideg fényforrás biztosítja. Lehetőség van a vizsgálat során levegő és víz bejuttatására és szívással való eltávolítására, melyek szintén szükségesek a vizsgálat elvégzéséhez.

Mikor végeznek kolonoszkópiát?

A vastagbéltükrözés indikációi a következők: hasi fájdalom, véres széklet, tartós szorulás, hasmenés, székelési habitus megváltozása, gyulladásos bélbetegség gyanúja, illetve vastagbélrák szűrővizsgálat részeként. A vizsgálat során a diagnosztika mellett terápiás beavatkozás is történhet (polipeltávolítás, vérzéscsillapítás, biopsziás mintavétel szövettani vizsgálatra).

Előkészületek

A vizsgálat 3-4 napos étrendi (rost-, salakszegény étrend) és gyógyszeres előkészítést (béltisztító hashajtást) igényel. Általában a vizsgálatot megelőző napon délben már csak üres leves fogyasztását javasoltjuk, majd a hashajtó bevételét. Ez bármelyik megfelelő erősségű készítmény lehet, jelenleg a legelterjedtebb a ricinus (mely olajos állagánál fogva zavarhatja a megtekintést és sokaknál hányingert, hányást okozhat), az ízesített, receptköteles oldatok, illetve a foszfoszóda készítmények. Ezt követően nagy mennyiségű folyadék (víz, tea) bevitele javasolt a bél teljes kitisztítására.

Közvetlenül a vizsgálat előtt a páciens még 1-2 beöntést kaphat. A vizsgálatot általában bódításban végezzük, bódító-fájdalomcsillapító injekció segítségével. Ezt követően rövid megfigyelés, pihenés szükséges, illetve a gépjárművezetés tilos. A terápiás beavatkozások előtt szükséges a vérkép, vérzési és alvadási paraméterek ismerete (vérvétel), illetve véralvadásgátló (Syncumar, Marfarin) vérlemezkegátló (Aspirin, Astrix) szerek szedésének átmeneti felfüggesztése. A vizsgálat elvégzéséhez írásos beleegyezés szükséges.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Kolonoszkópia, vastagbéltükrözés
Kolonoszkópia, vastagbéltükrözés

A vizsgálat során a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal. A vizsgálat alatt, az orvos utasítására, asszisztensi segítséggel a hátára, esetleg jobb oldalra, illetve ritkán hasra is kell fordulnia a páciensnek. Az eszközt csúszást elősegítő zselével kenjük be, majd óvatosan a végbélbe vezetjük. A vizsgálat során a vastagbelet levegő befúvásával, illetve időnként víz bejuttatásával feltágítjuk. A vizsgálat célja, hogy a vakbélig, illetve a vékonybél-vastagbél beszájadzásig jussunk el. Ennek időtartama 10-40 perc lehet.

A vizsgálat alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt haspuffadást, hasi görcsöket, a beleket borító hashártyalemezek feszülése miatt hasi fájdalmat érezhet a páciens. Azon pácienseknél, ahol hasi műtétek összenövéseket okoztak, ezek a panaszok gyakrabban jelentkeznek.

A gyógyszeres előkészítés szédülést, hányingert, hányást, csuklást okozhat. A vizsgálat befejezését követően a páciens azonnal leletet kap, amennyiben szövettani mintavétel történt, annak eredménye 1-2 hét múlva várható. Ha terápiás beavatkozás is történt, ennek kockázatától függően intézeti megfigyelés is szükséges lehet.

A vizsgálat során szövődményként bélátfúródás, a polip eltávolításának helyén vérzés jelentkezhet. Ez utóbbi általában endoszkópos úton ellátható, előbbi műtétet igényel.

További tudnivalók vastagbéltükrözésre készülve

Egyéb vizsgálati módszerek

A vastagbéltükrözést a megterhelő előkészület és a vizsgálat fájdalmassága miatt próbálják más módszerekkel kiváltani. Irrigoscopia során hasonló előkészületet követően röntgen-átvilágítás során a végbélen át röntgen kontrasztanyagot juttatnak a vastagbélbe (a vizsgálat csak diagnosztikus, egymásra vetülések, széklet zavarhatja a megítélést).

CT-kolonoszkópia során szintén alapos béltisztítás után a végbélen keresztül levegővel töltik meg a vastagbelet, majd CT-vizsgálat történik. Ezt követően számítógépes feldolgozás eredményeképpen a vastagbél-nyálkahártya képe megjeleníthető. Korlátai hasonlóak az irrigoscopiához, bár a nyálkahártya sokkal jobb megítélését teszi lehetővé.

Napjaink nagy slágere a kapszulás endoscopia. Jelenleg ez csak vékonybél vizsgálatára alkalmas, de folynak fejlesztések, hogy vastagbél-vizsgálatra is alkalmas metódust hozzanak létre.

Lásd még Végbéltükrözés - Mikor van szükség a vizsgálatra és hogyan zajlik?

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.