Gasztritisz glutén intolerancia

Kedves Doktor Úr! Ön már válaszolt párszor a kérdéseimre. Krónikus gasztritiszem van intesztinális metapláziával, HB kiírtva, Nyombélfekélyeim meggyógyultak. A gasztroenterológusom Rivotrilt 0,2 mg írt fel a súlyos szorongásomra. Az új kezelő orvosom végzett szövettant ismét, a fekély gyógyult a krónikus gyulladás és metaplázia fennáll és a nyombél hám atrófia 1es stádium mint új diagnózis jelentkezett. Diétázom szigorúan de március óta semmi javulás.Most 20mg emozult szedek naponta kétszer. Sajnos iszonyúan fája gyomrom amitől stresszelek amitől jobban fáj...nem is beszélve a metapláziától való rettegésemről hogy mikor változik diszpláziává. (Sajnos annyira képes vagyok stresszelni hogy fojt a torkom és fulladok) Mit javasol nyugtatónak, a Rivotrilt letiltották? még C vitamint kezdtem el szedni mert sokat vagyok megfázva. A sport és a pozityv gondolkodás nem segít. Terápiára járok. Köszönöm Hajni

Dr. Plósz János válasza a metaplasia témában

A jelentős fokú pszichés komponens miatt érdemes pszichiátert felkeresni, a megfelelő szorongásoldó kiválasztása az ő szakterületük. A metapláziából nem feltétlenül lesz diszplázia és abból is csak kis százalékban további elfajulás, mindez pedig évtizedek alatt zajló folyamat, ettől nem kell tartania (a metapláziát akár a gyógyszeres terápia is fenntarthatja). A Marsh 1 stádiumú boholyatrófia nem jelent szükségszerűen coeliákiát, véleményem szerint hagyja abba a diétát pár hétig, ekkor végeztessen coeliakia irányába vérvételt (anti tTG, anti EMA). Ha ez negatív, akkor a lisztérzékenység diagnózisa nem igazolódik, ha pozitív akkor természetesen a gluténmentes diéta folytatása javasolt.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Plósz János
Dr. Plósz János, gasztroenterológus
▼ hirdetés

Gyakori kérdések

Minden a témáról

Egyéb

Egyéb
54 cikk | 0 regisztrált

Orvos válaszol

Kedves kérdezőnk!

Felhívjuk figyelmét, hogy az Orvos válaszol szolgáltatás 2016. február 1-jétől díjköteles.
Ezt az összeget egy emelt díjas SMS elküldésével lehetséges kifizetni.

Az SMS díja mindössze bruttó 508 Ft/SMS*. Kérjük, küldje el a WEBBETEG szót a következő telefonszámra: 06-90-643-644

Itt teheti fel kérdését a WEBBeteg orvosszakértői gárdájának. Kérjük, töltse ki pontosan a formot, hogy minél pontosabb választ kaphasson kérdésére.
*Az SMS szolgáltató (Netfizetés.hu Kft.) ügyfélszolgálata [email protected] és munkaidőben, SMS fizetéssel kapcsolatban: +36 70 297 2357

Kérdés feltevés