Önzetlen barátságból vesetestvérség született

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél veséjét.

Varga Tamás (42) debreceni mentőápoló öt évvel ezelőtt sok nehézséget megélt a komolyabb előzmény nélkül kialakult vesebetegsége miatt. Zsoldos Péter (32), Tamás jó barátja, sporttársa nem sokat tétovázott, amikor három esztendeje felajánlotta fél veséjét barátja életének megmentésére.

Amikor megkérdeztem Tamástól, hogyan mutatkozna be egy mondatban, így felel:

Varga Tamás: Varga Tamás vagyok, vesetranszplantált. 16 éven át mentősként dolgoztam, jelenleg a debreceni mentőállomáson betegfelvevő munkakört látok el, és egy csodálatos gimnazista fiú büszke édesapja vagyok.

Tovább Gyógyszerszedés vesebetegség esetén

Milyen előzményekkel, tünetekkel kezdődött a súlyossá fajult vesebetegséged, amit egészségügyben dolgozó mentősként felfedeztél?

Varga Tamás: A betegségem 2012-ben kezdődött, és sajnos semmilyen komolyabb előjele nem volt. Először fejfájás, majd reggeli rosszullétek követték egymást, melyek hányingerrel jártak. Nem kockáztattam, nem húztam az időt, elmentem kivizsgálásra, ahol szembesültem a diagnózissal, a krónikus veseelégtelenséggel. Tudtam, hogy hatalmas a tét, és nagy kihívás előtt állok.

Tamás elmeséli azt is, hogy 10 éves korától versenyszerűen sportolt: atletizált, tornázott, focizott, kézilabdázott. Ezután, 2002-ben fitneszversenyző lett, illetve országos bajnok a saját kategóriájában.

Varga Tamás: Tanulságként mondom, hogy a versenyfelkészüléshez kemény fehérjediétára és vízhajtásra volt szükség, amely nagyon megviseli a szervezetet, és nyilván a veséket is. Ráadásul a 2002-2003-as versenyidőszakban öt bajnokság volt, ami hatalmas erőbedobást igényelt, amit biztos megsínylett a szervezetem.

Az orvosok megerősítették, hogy ez volt a veseelégtelenség kiváltó oka?

Varga Tamás: A valódi ok a mai napig nem tisztázott. Nem tudják pontosan megmondani, hogy mitől betegedtek meg a veséim. Nem titkolom, azóta sok mindent végigjártam a spirituális úton is kutakodva, hogy közelebb kerüljek a betegségem kialakulásának megértéséhez, és a remény fenntartásához. Állítólag gyermekkorom óta gyengébbek voltak a veséim, aminek okára nem kaptam pontos magyarázatot. Dr. Harmer elmélete szerint a veséink az energiaközpontunk, és minden lelki teher, sérülés, feldolgozatlan trauma kihat a szervezetünk működésére. Hiszek ebben, mert valóban számos lelki megpróbáltatáson mentem keresztül.

Zsoldos Péter és Varga Tamás

Zsoldos Péter és Varga Tamás

Térjünk vissza az öt évvel ezelőtti eseményekhez, amikor kiderült a vesebetegséged.

Varga Tamás: Tudtam, hogy mivel jár a kezelés, de megélni, átélni egész más volt, mint a hivatásom során látni mások kálváriáját, küzdelmét. Heti három alkalommal kaptam kezelést, amit sokan dialízisként ismernek. A vese nem képes megszűrni a vért, a méreganyagok nem tudnak kiürülni a vizelettel, és felhalmozódnak a szervezetben. Egy nagy érkatéteren keresztül kezeltek, ami egy speciális módszer a vesebetegek gyógyítása során. A hónapokon át tartó dialízis nagyon legyengített, a vérnyomásom nagyon magas lett (200/ 100), ami ugyancsak rontott az állapotomon.

Tovább Krónikus veseelégtelenség

Ha jól tudom, intenzív osztályon is kezeltek?

Varga Tamás: Igen, nagyon beteg lettem, több alkalommal kezeltek intenzív osztályon. Rettenetes érzés volt, miközben örökké a kisfiamra gondoltam, és megpróbáltam elterelni magamtól a legrosszabb végkimenetel gondolatát.

Varga Tamás legnehezebb életszakaszában jó barátja, Zsoldos Péter rögtön a segítségnyújtás lehetőségét kereste.

Zsoldos Péter: Megnéztem a Hét Élet című csodálatos filmet, közben pedig sokat találkoztunk Tamással, látogattam, amikor csak lehetett, és hamar döntöttem. Felhívtam Tamást, megkérdeztem, hogy milyen a vércsoportja, amivel kezdetét vette a versenyfutás az idővel, és a remény éltetése, hogy megfelelő vesedonor lehetek Tamás számára.

Megosztottad-e valakivel az elhatározásodat, kértél-e tanácsot?

Zsoldos Péter: Az ikertestvéremnek elmondtam, hogy hogyan döntöttem, ő pedig biztosított arról, hogy ha bármikor bajba kerülnék, gondolkodás nélkül segítene rajtam a fél veséjével. Édesanyámnak már csak a műtét után mondtam el, hogy mi történt. Nem akartam megijeszteni. Az alapos vizsgálatok után kiderült, hogy teljesen egészséges vagyok, így másra nem is gondoltam, csak arra: a barátom életét megmenthetem, a kisfia nem veszíti el az édesapját, a barátságunk pedig eleve azt diktálta, segítenem kell Tamásnak. Sokan megtehetnék ugyanezt, de valami okból kevesen hoznak ilyen áldozatot a barátaikért, családtagjaikért. Nem féltem, nem bizonytalanodtam el, és nem bántam meg, hogy a fél vesémet Tamásnak adtam.

Mi volt az első lépés, amit meg kellett tenni ahhoz, hogy elinduljon a transzplantációhoz vezető folyamat?

Zsoldos Péter: A vércsoportunknak kellett egyezni. Amikor az enyém kiderült, azonnal megírtam Tamásnak, ő pedig röviden csak annyit válaszolt: „Nekem is!” Ez csodálatos érzés volt. Ezután minden kötelező, és addig szinte elképzelhetetlen vizsgálaton átestem, és szerencsére minden eredményem jó volt. Ebből arra következtettem, egészségesen megyek be a debreceni klinikára Tamás mellé, és nem történhet más, minthogy úgy is jövünk ki mindketten. Igaz, a barátom hosszabb ideig feküdt kórházban, én hamarabb kijöhettem, és fél év alatt teljesen felépültem. Azóta háromhavonta kell kontrollra mennem. Ma már szinte minden közeli ismerősünk, barátunk, rokonunk, vesetesónak hív bennünket.

Dupla operáció

Varga Tamás jól emlékszik arra is, hogy mennyire meghatotta barátja áldozatkészsége, és kezdetben nem is akarta elfogadni önzetlen segítségét, mivel féltette a barátját. Végül az egészsége, és az állapota romlása nem hagyott más választást számára, mint a belegyezést, és a köszönetet.

Az operáció előtt, 2014. március 12-én kellett a klinikára befeküdniük. Az első napon még közös kórteremben voltak, majd másnap következett a műtét. Előbb Zsoldos Pétert operálták, kiemelték az egyik veséjét, majd alapos előkészület után Tamás veseműtétjére került sor, akit az ilyenkor szokásos módon, intenzív osztályon ápoltak. A fertőzések elkerülése érdekében Varga Tamást egyágyas kórteremben helyezték el. Speciális módon gyengítették az immunrendszerét, hogy elkerüljék a vesekilökődést.

Néhány nappal később rövid időre találkozhatott a két jó barát, majd Péter egy hét után, Tamás pedig 13 nap elteltével térhetett haza. Lassú volt a felépülés, mindkettőjüknek fájdalmaik voltak, de a sikeres operáció, a gondos orvosi kezelések sok erőt és hitet adtak Péternek és Tamásnak is.

Tamás ma már teljes életet él
Varga Tamás kezdetben hetente, ma már nyolchetente jár kontrollra a kezelőorvosához. Teljes életet él, és minden szükséges szabályt betart egészsége megőrzése érdekében. A debreceni mentőállomáson betegfelvételi munkakörbe került, ami természetes, hiszen nem cipekedhet, nem emelhet nehezet, így betegápolóként nem is dolgozhatna már. Boldog párkapcsolatban él, s amikor csak teheti, gyermekével tölti a szabadidejét. Biciklizik, focizik, kirándul, és egyetlen percre sem feledi, hogy milyen szerencsés, amiért barátja megmentette az életét, hiszen mások hosszas várólistán reménykednek az új vese elnyerésében.

Magyarországon a szervátültetés menete és rendje szigorúan szabályozott. Élő donáció csak önkéntességen alapulva jöhet létre akkor, ha mindkét fél beleegyezését adja ehhez. Ilyen esetben a legprecízebb orvosi ellenőrzés, és szervátültetés mellett kezelik a beteget és a segítő donort is.

„A halottak vagy agyhalottak szerveinek felhasználása a rászorulók megmentése érdekében a hozzátartozók beleegyezése nélkül is végrehajtható. Erre akkor kerülhet sor, ha az elhunyt életében nem rendelkezett másként, azaz nem adta írásban, hogy szerveit nem használhatják fel semmilyen gyógyító célra.” – tudtuk meg dr. Tóth Péter jogásztól.

Okok, tünetek és megelőzés

Az első hazai vesetranszplantáció
Magyarországon az első élődonoros vesetranszplantáció 1962-ben történt a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján. A beteg 79 napot élt. Ez volt akkor a 38. veseátültetés a világon.

„Számos hazai klinikán a dialízisek mintegy 10%-ára, a vesebetegség kialakulására, egyebek mellett a fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres, éveken át tartó szedése miatt kerül sor.” – tájékoztatott Dr. Márton János adjunktus.

A belgyógyász szakorvos receptkötelessé tenné minden ehhez hasonló pirulák vásárlását. Svédországban épp ennek a változásnak köszönhető, hogy minimálisra csökkent a vesebetegek száma.

A megelőzés kapcsán az adjunktus a háziorvosok felelősségét emeli ki, akiknek a rendszeres, évenkénti laborvizsgálatot, vér-, és vizeleteredményeket kontrollálniuk kellene. S a legkisebb gyanús jel, eltérés esetén nephrológiai szakrendelésre, illetve ultrahangos vizsgálatra kellene irányítaniuk pácienseiket.

Tovább Az akut veseelégtelenség

Figyelmeztető jel lehet a tartósan magas vérnyomás, a vérszegénység, a só- és vízvisszatartás miatti vizenyő. A vizesedés már a betegség kialakulásának súlyosabb szakaszában jelentkezik.

Ugyancsak jellemző a vesebetegség kialakulása során a fáradékonyság, aluszékonyság, a terhelhetőség jelentős csökkenése, a keringésben jelentkező elégtelenségek, az immunrendszer gyengülése, fulladás, nehézlégzés terhelés hatására.

Ha időben kerülnek a vesebetegek szakorvosi vizsgálatra, s megfelelő kezelésben részesülnek, jelentős mértékben javul az életminőségük, a szövődmények kezelésének sikeressége, és a túlélési esélyük.

Vesetranszplantációk itthon

Magyarországon eddig több mint hatezer vesetranszplantáció történt, és nyolcszáznál is több beteg vár új vesére. Megfelelő számú donor esetén évente 400-500 veseátültetést lehetne elvégezni. Ehhez azonban változtatni kellene azon a szemléleten, hogy az emberek jelentős része életében arról rendelkezik: haláluk esetén nem engedélyezi szerveit donorként, beteg emberek megsegítésére felhasználni.

Az Eurotransplant tagországaiban sehol nem végeztek annyi vesetranszplantációt 2014-ben, mint a Semmelweis Egyetem Klinikáján. A fővárosi egészségügyi intézményben akkor 236 veseátültetésre került sor.

A donor szervek elosztása során meghatározó a várakozási idő, az életkor, a beteg egészségi állapota, a kísérőbetegségek, valamint a donor és a recipiens szövettípusának összeférhetősége, egyezősége.

Tovább Diéta krónikus veseelégtelenség esetén

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
Szerző: Balogh Mária, újságíró

Cikkajánló

A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Vesebetegség
A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.