Vezetés és biztonság terhesen

Dr. Ács Gábor †
szerző: Dr. Ács Gábor, oxyológus † - WEBBeteg
megjelent:

Irodalmi adatok alapján terhesség alatt is hasznos a biztonsági öv használata, mert megelőzi az anyai sérüléseket és így csökkenti a magzati halálozást is. A terheseket erről a tényről a terhes gondozás során vagy előtte kell felvilágosítani. Arra vonatkozóan, hogy ez kinek a kötelessége és felelőssége nincs egyértelmű szabályozás vagy kialakult gyakorlat.

Magyarországon jogszabályok kötelezően előírják a biztonsági öv használatát, annak helyes használatáról azonban kevés információt kapnak az érintettek. A tévhitek, a biztonsági öv okozta magzati károsodások jelentőségéről sokkal ismertebbek, mint az a tény, hogy az öv csökkenti az anyai sérülés súlyosságát, így védi a magzatot is. A terhesség egy élettanilag és testalkatilag is különleges állapot, mely nemcsak a gépjárművezetői alkalmasságot befolyásolja, hanem azt is, hogy egy terhes nő milyen körülmények között lehet utas egy személygépkocsiban.

Terhes nő gépjármüvezetésekor illetve utasként való utazása során a biztonságnak az anyára és magzatára is ki kell terjedni. Ami az anya biztonságát szolgálja, hátrányos lehet a magzatra és fordítva. A személygépkocsiban szállított gyermekek biztonságával mind többet foglalkozik a media és a törvényi szabályozás is, azonban az in utero szállított magzat biztonsága nem került reflektorfénybe. A terhesekkel kapcsolatos jogi szabályozás is hiányos, kifogásolható és az ezzel kapcsolatos egészségügyi felvilágosítás sem elégséges.

(Dr. Ács Gábor)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.