Vizeletcsepegés a terhesség idején? Így alakul ki az inkontinencia a kismamáknál

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A terhesség alatt nagyon sok nő tapasztal valamilyen mértékű inkontinenciát, mely nem más, mint a vizelet akaratlan csepegése.

Vizelési napló
A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése

Kismamáknál az inkontinencia általában enyhe lefolyású és rendszertelenül jelentkező, ám egyes esetekben lehet komoly is.

Előfordulhat, hogy a probléma a terhességet követően is fennáll, ám általában nem sokkal a gyermek születése után elmúlik.

Milyen típusú inkontinencia fordul elő terhesség alatt és után?

A terhesség alatt jelentkező inkontinencia típusa az esetek túlnyomó részében az ún. stressz inkontinencia. Ez azt jelenti, hogy a vizeletcsepegést a hólyagra nehezedő nyomás váltja ki, s a hólyagzáró izmok nem elég erősek ahhoz, hogy visszatartsák a vizeletet.

Mi okozza az inkontinenciát a terhesség alatt?

A hólyag záróizma egy olyan izomszelep, mely a húgyhólyag alján található. Feladata a vizelet folyásának kontrollálása. Terhesség alatt a megnövekedett méh nyomást gyakorol a húgyhólyagra, így a húgycső izmai a rájuk nehezedő nyomás alatt nem tudják megakadályozni a vizelet távozását, ezért vizeletcsepegés figyelhető meg, ha a kismama köhög vagy tüsszent.

A terhességi inkontinenciát a hiperaktív hólyag is okozhatja. A hiperaktív hólyaggal rendelkező nőknek sokkal gyakrabban van vizelési ingerük, mivel a hólyag összehúzódások kontrollálatlanok.

A szülés utáni inkontinencia okai

A terhesség végével előfordulhat, hogy az inkontinencia problémák folytatódhatnak, mivel a szülés meggyengíti a medencefenék izmait.

Az inkontinencia

A szülés emellett még a következőkkel járulhat az inkontinenciához:

  • A hólyagszabályozásért felelős idegek sérülése
  • A húgycső és a hólyag elmozdulása a terhesség alatt
  • Gátmetszés a szülés alatt. A gát nem más, mint a medencealapot lezáró, többrétegű izomlemez. Az ide futó alhasi izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért.

A terhességi inkontinencia kezelése

A terhességi inkontinencia leginkább az időzített hólyagürítéssel és a hólyagot, valamint a medencefenéki izmokat erősítő tréninggel kezelhető. Mivel ezek otthon is jól végezhetők, és nincs mellékhatásuk, legelőször ezeket javasolják.

Az időzített hólyagürítéshez fel kell jegyezni minden vizelés és vizeletcsepegés időpontját. Erre azért van szükség, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek a „balesetek”.

A hólyagtréning lényege, hogy vizelés során a folyamatot több rövid időszakra megszakítjuk, majd folytatjuk. Ezzel a módszerrel elérhető, hogy először óránként, majd 90 percenként, végül pedig csak két vagy akár háromóránként kelljen a mosdóba menni.

Egyes esetekben gyógyszeres kezelésre van szükség, hogy a húgyhólyag összehúzódásait sikerüljön kontrollálni.

WEBBeteg
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.