Szex és terhesség - Mit szabad és mit nem?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A terhesség felkeltette az érdeklődését a szex iránt? Vagy ez az utolsó dolog, ami eszébe jut? Bárhogy is legyen, íme néhány dolog, amit tudnia kell a terhesség alatti szexuális életről.

Terhességi félelmek
Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság új félelmeket és új meglepetéseket tartogat.

A leggyakoribb terhességi félelmek

Mi a helyzet a szexszel akkor, ha várandós? A válasz nem egyértelmű.

Normális a szex a terhesség alatt?

Mindaddig, míg a terhesség normális lefolyású, olyan gyakran élhet szexuális életet, ahányszor csak akar. De lehet, hogy nem mindig akar. Eleinte a hormonális változások és a hányinger visszavethetik a szexuális érdeklődését.

A második trimeszter során a megnövekedett véráram a nemi szervekben és a mellekben általában visszaállítja a libidót. A harmadik trimeszterben azonban a testsúlynövekedés, a hátfájás, és egyéb tünetek ismét csökkenthetik a vágyat.

Okozhat a szex vetélést?

Rengeteg pár aggódik amiatt, hogy ha szeretkeznek, az vetéléshez vezethet, különösen az első trimeszterben. Tudni kell azonban, hogy ezek általában nem a szex, hanem különböző kromoszóma vagy egyéb fejlődési rendellenességek miatt következnek be – semmit nem tehetünk ellene.

Okozhat-e a szex bármilyen sérülést a babának?

A fejlődő magzatot védi a magzatvíz, akárcsak a nyákdugó, mely utóbbi a méhnyakat zárja a terhesség során. A gyermekének tehát semmi baja nem lesz, ha szeretkezik.
Melyik a leginkább ajánlott szexuális testhelyzet terhesen?

Amíg kényelmesnek érzi, bármelyik pozíciót választhatja terhesen is. A várandósság előrehaladtával azonban egyre többet kell kísérletezni, hogy megtalálják a mindkettejüknek megfelelő pózt. A háton fekvés helyett válassza az oldalsó, a partner előtti vagy fölötti helyzetet. Használják a kreativitásukat!

Megengedett az orális és az anális szex?

Az orális szex biztonságos a terhesség alatt. Egyetlen dologra kell csak figyelni: a partnere ne fújjon levegőt a vaginába, mivel ritkán, de megeshet, hogy a levegő elzár egy véredényt, mely életveszélyes lehet mind az anyára, mind a babára.

Az anális szex nem javasolt a terhesség alatt, mivel fertőzést okozó baktériumoknak nyithat utat a vagina felé.

Ajánlott óvszert használni a partneremnek?

A terhesség során elkapott STDk (szexuális úton terjedő betegségek) növelik azon fertőzések kockázatát, melyek befolyásolják a terhességet és gyermeke egészségét. Használjanak óvszert, ha a partnerének fertőző nemi betegsége van, vagy ha nem monogám kapcsolatban él, illetve ha úgy dönt, új partnerrel létesít szexuális viszonyt a terhesség alatt.

Az orgazmus okozhat koraszülést?

Az orgazmus okozhat méhösszehúzódásokat, ám ezek teljesen különböznek azoktól, melyeket a szülés során fog tapasztalni. Amennyiben normális lefolyású a terhessége, az orgazmus nem növeli a koraszülés kockázatát, s nem indítja be a szülést, még annak várható időpontjához közeli alkalmakkor sem.

Mikor ajánlott kerülni a szexet?

Noha a legtöbb nő nyugodtan élhet nemi életet a terhesség alatt is, vannak esetek, mikor jobb óvatosnak lenni:

  • Ha fokozott a koraszülés kockázata
  • Ha hüvelyi vérzést tapasztal
  • Ha magzatvíz csöpögést vagy folyást tapasztal
  • Ha a méhszáj részlegesen/ teljesen kitágult
  • Ha a placenta részlegesen vagy teljesen fedi a méhszájat

Baj, ha nem kívánom a szexet?

Vannak nők, akik libidójára negatívan hat a terhesség. A szex azonban nem csak a behatolásból áll, találják meg annak más módját, hogy ki tudják elégíteni egymás szexuális igényeit (pl. masszázs).

A gyermek születése után mennyi idővel élhetek nemi életet?

Akár hagyományosan, akár császármetszéssel szült, a szervezetnek pihenésre, regenerálódásra van szüksége. Általában azt ajánlják, hogy 6 hétig várjon a nemi élettel. Ennyi időre van szüksége a méhszájnak a gyógyuláshoz, illetve a különböző hegek gyógyulásához.

Amennyiben túlságosan is kimerültnek, fáradtnak érzi magát a szexhez, találják meg az intimitás egyéb formáit. Legyen párjával kapcsolatban napközben (telefon, email, sms), töltsenek pár nyugodt percet kettesben a nap kezdetén vagy mielőtt lefekszenek aludni. Ha úgy érzi, készen áll a szexre, kezdjék azt finoman, óvatosan és gondoskodjanak a megfelelő fogamzásgátlásról.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; portalderzahnmedizin.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.