A mellgyulladás és tejláz kialakulása, tünetei

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

A szoptatás az édesanya és gyermeke között nagyon bensőséges és különleges kapcsolat. A gyermek táplálásának ez a legbiztonságosabb és legegyszerűbb formája. Többnyire problémamentesen zajlik, ám vannak olyan gondok, amik megnehezíthetik a kismama napjait, főként az első időkben.

A tejpangás és a mellgyulladás egymást követhetik. A legenyhébb a túltelített mell panasza. Ilyenkor a mellek kemények, feszesek kissé fájdalmasak a hirtelen nagy mennyiségben termelődő tejtől. Ez többnyire mind a két mellen jelentkezik, és nem jár lázzal, vagy más általános tünettel. Ezt a problémát gyorsan megoldja a szoptatás.

A második vagy harmadik napon általában bekövetkezik a „tejbelövellés”, amikor az előtej termelődését felváltja a tápláló tej kiválasztódása. Ez az első napon jellegzetesen okozhat túltelítődést, sőt gyakran lázkiugrás is megjelenhet. Ilyenkor a bő folyadékfogyasztással, és a megfelelő szoptatási technika megtanulásával egy-két nap alatt csökkennek a panaszok.

Nagyon fontos a szoptatás

A helyes szoptatási módszer lényeges a berepedések megelőzésére. A mellre tételről már írtam, a baba elvételekor pedig, a mellre tapadást kell az ujjunkkal megszüntetni. A tisztaság fenntartása mindig lényeges, a használati eszközöket pedig fertőtlenítsük. Remélhetőleg így nem alakul ki a mellgyulladás és az édesanya gond nélkül élheti meg ezeket a boldog hónapokat.

Ha elzáródik a tejcsatorna...

Amikor egy tejcsatorna elzáródik, csak az egyik mell érzékeny, többnyire csomó vagy ék alakban. A tünetek fokozatosan alakulnak ki, kis hőemelkedés lehet, de magas láz nincs, a mama jól érzi magát. Ilyenkor az a legjobb, ha a szoptatást megfelelő gyakorisággal az anyuka folytatja.

A mell kiürítését segíti a szoptatás előtti meleg vizes zuhanyozás is. Fontos hogy a babát úgy tegyük mellre, hogy ne csak a mellbimbót, hanem a bimbóudvar kb. 3 cm-es részét is bekapja. A szoros melltartó viselése kerülendő. A szoptatás után a mellet fejéssel ki kell üríteni, gyengéd masszázs is alkalmazható. Ezután átmenetileg a fájdalom csökkentése miatt hideg vizes borogatás is alkalmazható, de csak rövid ideig (10 percig). Az édesanya pihenjen sokat és lazítson! Többnyire ezekkel az egyszerű fogásokkal a panaszok gyorsan megszűnnek.

Mi okozhat mellgyulladást?

Amikor a bimbó kisebb-nagyobb sérülésein keresztül baktériumok jutnak a mellbe, kialakul a mellgyulladás. Az édesanya lázas lesz, rázza a hideg, nagyon gyenge, és fájdalmai vannak. A mell a gyulladt területen meleg tapintatú.

Ilyen esetben fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljon az anyuka. A mellgyulladás ugyanis kezdetben nagyon eredményesen kezelhető gyógyszerrel, de ha túl későn megy az édesanya, akkor előfordulhat tályogképződés, ami már komolyabb kezelést, műtétet tesz szükségessé.

A mellgyulladásra antibiotikumot rendelnek, e mellett a gyermek szophat, mert a felírt antibiotikumok nincsenek az újszülöttre káros hatással. Természetesen a lázcsillapítás is fontos, pl. ibuprofen tartalmú gyógyszerrel.

Ameddig a mellből tiszta tej folyik, a mama szoptathat (sőt szoptasson is), de ha gennyes a tej, akkor csak a másik mellből kapjon enni a kisbaba, amíg tisztává nem válik újra, a beteg oldalon viszont fejéssel kell gondoskodni a tej pangásának megakadályozásáról.

Mit lehet tenni, ha kialakult a tályog?

Ha nagyobb a baj, kialakult az emlőtályog és azt fel kellett nyitni, akkor sem kell végleg lemondani a szoptatásról. Az antibiotikumkezelés első 24 órája után, amennyiben a tályogból nem kerül genny a tejbe, és a baba nem érintkezik a drénnel és a sebbel, esetenként folytatható a szoptatás (az első 24 órában termelődött tejet ki kell önteni). Ennek elbírálása a kezelőorvos feladata.

Amennyiben a műtéti hely olyan (pl. túl közel van a mellbimbóhoz), a másik mellből szoptasson a kismama, de a beteg oldalt folyamatosan ki kell üríteni fejéssel.

Ezeket a problémákat egyszerűbb megelőzni. A mellbimbók edzése a terhesség alatt, a berepedések kivédésével, a kórokozók bejutását nehezíti. Törölközővel a terhesség utolsó heteiben 1 percig finoman dörzsölje a mama a bimbót, majd zsíros krémmel kenje be.

Tovább A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.