Tippek a gyorsabb teherbeeséshez

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

A családalapítással a döntés meghozatala után senki sem szeret várni, ám a természet sajnos nem mindig így működik. Nagyon sok nő számára nehéz a várakozással teli időszak, amikor nem tud mindent kontrollálni. Ennek ellenére van néhány dolog, amivel elősegítheti a mihamarabbi teherbeesést.

1. Előzetes vizsgálat

Még mielőtt nekikezdenének a gyermeknemzéssel való örömteli próbálkozásoknak, csináltasson egy átfogó orvosi vizsgálatot (különösen rendszertelen menzesz esetén). Ha valamilyen rejtett betegsége van, annak kezelését jobb a várandósságot megelőző időszakra időzíteni. Kezdjen el folsavtartalmú magzatvédő vitamint és vasat tartalmazó étrendkiegészítőket szedni, amely segít megelőzni a fejlődési rendellenességeket.

2. Ismerje meg a ciklusát!

A teherbeesést nagyban megkönnyíti, ha pontosan ismeri a ciklusát, és tudja, melyek a termékenyebb napjai. Ehhez ismerni kell az ovuláció tüneteit, többek között azt, hogy a hüvelyváladék a termékeny napokon áttetszővé, vizenyőssé válik. Vannak, akik az egyik oldalukon enyhe fájdalmat is éreznek az alhasban. Ezek azok a napok, mikor igazán eljött a szex ideje. Az ovuláció előrejelző készítmények szintén segítenek a termékeny napok kiszámításában.

A menstruációs ciklus első napja a menstruáció első napja. Az ovulációs tesztet kezdje el a kilencedik napon használni, egészen addig, míg pozitív nem lesz. A 28 napos ciklussal rendelkező nők nagy többségének a 14. napon van ovulációja, ám vannak, akiknek rövidebb, és vannak, akiknek hosszabb a ciklusuk.

A cikluszavar (rendszertelen, túl rövid, túl hosszú) hátterében a túlhajszoltság, tartós stressz, folytonos idegeskedés, drasztikus fogyókúra, evészavarok is állhatnak. Ha ezeket elkerüli és fokozatosan felkészítí testét-lelkét az anyaságra, a siker remélhetőleg nem marad el.

Kalkulátor Mikor van a peteérése?

Nagyon sok nő használ hosszú évekig fogamzásgátló tablettát, így felmerül a kérdés, hogy jó-e rögtön annak abbahagyása után teherbe esni? Éveken át tartotta magát az a nézet, hogy a teherbeesés előtt jobb pár hónapig szünetet tartani a tablettaszedéssel, ám ez tévhit. Akár rögtön a tabletta elhagyása után is terhes lehet, az egyedüli problémát az jelentheti, hogy ilyenkor nehezebb az ovuláció kiszámítása. Ezért van, hogy sokan inkább még várnak, míg visszaáll a saját, nem gyógyszer által szabályozott ciklusuk.

3. Nem számít a pozíció, de...

Vannak mítoszok a teherbeeséshez legmegfelelőbb pozíciókról, ám ezek csak mítoszok. Nincsenek tudományos bizonyítékai annak, hogy a misszionárius póz jobb lenne a fogantatás szempontjából, mint azok, melyekben a nő van felül. A nők méhe sok esetben lehet például hátrahajló, melynek egy egész más póz felel meg inkább. Természetesen a függőlegesen ülés, vagy álló pozíció a gravitáció miatt megnehezíti a spermiumok bejutásának esélyét, így inkább ajánljuk azokat a helyzeteket, ahol a férfi van felül.

Aktus után azonban előnyös, ha 10-15 percig vízszintesen marad, azzal elég időt biztosít a spermiumoknak a célba éréshez.

4. Az együttlétek száma

Az ovuláció ideje alatti túl gyakori szexuális aktus nem növeli meg a teherbeesési esélyeket. Noha először jó ötletnek tűnik, tudni kell, hogy a túl gyakori ejakulációval csökken a spermiumok száma. Az ovuláció ideje környékén a kétnaponkénti szeretkezés az ideális a teherbeeséshez. A spermiumok ugyanis az aktus után még 72 órán át életképesek.

A túl szoros nadrág viselése, a forró fürdő, a mobiltelefon zsebben hordása és a szójadús táplálkozás is csökkentheti a spermiumok számát, kerüljék ezeket.

5. A stresszkezelés szerepe

A teherbeesés görcsös akarása nagyon stresszes, és a stressz befolyásolhatja az ovulációt. Férfiak esetében mindez szexuális zavarokat, szorongást okozhat. Számos módszerrel csökkenthető a stressz, ezáltal növelheti a megtermékenyülés esélyét. Noha a túlzott alkoholfogyasztást kerülni kell, egy fél pohár bor segíthet az ellazulásban. Bármi, ami csökkenti a stresszt, segítheti a teherbeesést.

A meddőségről

A nők 85 százaléka esik teherbe a próbálkozást követő egy éven belül. Amennyiben régebb óta próbálkoznak, keresse fel nőgyógyászát. 35 éves kor felett már fél év sikertelen próbálkozás után ajánlott szakember segítségét kérni. Bővebben a női meddőségről

6. Táplálkozzon egészségesen!

Ha túlsúlyos, és ezért nincs rendszeres ciklusa, az nehezíti a teherbeesést, ám amennyiben azért vannak menstruációs problémái, mert túl vékony, híznia kell! A teherbeeséshez az ideális BMI index 20-24 között van.

A peteéréssel vagy a petetermelődéssel kapcsolatos terméketlenségi problémák esetén – amely a meddőségek mintegy negyedéért felelős – sokszor nem kell mást tenni, mint az étrendünkön változtatni.

  • Fogyasszon telítetlen zsírsavakat! – A telítetlen zsírsavak növelik az inzulinérzékenységet és csökkentik a gyulladásos folyamatokat, ezáltal elősegítik a peteérést és a fogamzást, valamint segítik az embrió egészséges fejlődését. Használjon ételei elkészítéséhez olíva-, mogyoró- és repceolajat, valamint fogyasszon omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halakat, mint a lazac és a szardínia! A kerülendő zsírok főleg a növényi olajok mesterséges feldolgozásánál keletkeznek, számos gyorséttermi ételben, péksüteményben és édességben megtalálhatóak.
  • Fogyasszon minél több növényi eredetű fehérjét! – Helyettesítsen naponta egy étkezést hüvelyesekkel. Ezek kiváló fehérjeforrások, és emellett sok élelmi rostot és ásványi anyagot tartalmaznak.
  • Válasszon teljes kiőrlésű gabonát! – Fogyasszon olyan szénhidrátokat, melyek rostban gazdagok, mint a teljes kiőrlésű gabona, zöldségek, hüvelyesek.
  • Egyen vasban gazdag ételeket! – A legjobb növényi vasforrások a teljes kiőrlésű gabonák, spenót, hüvelyesek, paradicsom, sütőtök és a cékla. A vérszegénység csökkentése fontos a teherbe eséshez és a magzat későbbi fejlődéséhez egyaránt.
  • Vizet igyon! – A szervezet hidratálására a víz a leghatékonyabb és legegészségesebb ital, ráadásul kalóriamentesen oltja a szomjat. A mértékletes kávé és teafogyasztás megengedett.

7. Éljen egészségesen!

Amennyiben nem mozog eleget, és a testsúlya meghaladja a termékenység szempontjából ideális BMI értéket, a mindennapos testedzés segítheti a megtermékenyítés esélyét. Azonban vigyázzon arra, hogy ne essen túlzásba, napi 45-50 perc megerőltető testedzés már gondot okozhat. A túl kemény testedzés, különösen, ha nincs hozzászokva, befolyásolhatja az ovulációt.

Amennyiben eddig is keményen, rendszeresen edzett, és a menstruációs ciklusa is rendszeres, valószínűleg a további sportolás nem fog gondot okozni. Ám fontos tudni, hogy a túlzásba vitt sportolás hatására a ciklus második, ovulációt követő szakasza lerövidül, csökkentve a teherbeesés esélyét. Ezért is ajánlják a könnyű testedzést a fogantatásra vágyóknak. Ilyen például a heti háromszori séta.

A dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás abbahagyása is megkönnyíti a teherbeesést, ráadásul magzatkárosító hatásai miatt is fontos lemondani ezekről a káros szokásokról.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Mayo Clinic
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.