Fontos kérdések a lombikbébi kezelésről

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Sokan azt gondolják, hogy a lombikbébi kezelés - a szervezeten kívüli megtermékenyítés - azonnali megoldást jelent a meddő pároknak, pedig minimum egy év a várakozási idő, amíg lezajlanak a szükséges vizsgálatok a nő és a férfi részéről is, illetve megtörténik a megtermékenyítés.

A világon jelenleg mintegy 5-6 millió közötti a mesterséges megtermékenyítéssel született gyermekek száma 1978 júliusa óta, amikor világra jött Louise Brown, az első lombikbébi. Magyarországon 1998 óta több mint 30 ezer gyermek született valamilyen asszisztált reprodukciós eljárással.

A házaspárok mintegy 18 százaléka meddő (40 százalékuk női, 40 százalékuk férfi és 20 százalék pedig ismeretlen eredetű meddőség). Olyan pároknak segít a lombikbébi kezelés, akiknél nagy valószínűséggel nem jön létre a megtermékenyülés természetes úton, például ha a petevezetékek közül egyik sem átjárható (hiányzik vagy lezárt), vagy a spermiumok száma nagyon alacsony. Szükségessé válhat bizonyos nőgyógyászati betegségek kapcsán is.

- Ez a legutolsó lehetőség, amit ajánlok a gyermeket tervező párnak, és a páciens választja ki, hogy melyik intézetbe szeretne menni, én maximum felsorolom a lehetőségeket – avat be a részletekbe az általunk megkérdezett szülész-nőgyógyász.

Közfinanszírozottan, öt központban

Fontos változás, hogy 2022. óta már csak kizárólag állami klinikákon lehet beültetést végezni hazánkban, leginkább a fővárosban és a megyeszékhelyeken. A beavatkozások közfinanszírozott formában, erre a feladatra szerződött szolgáltatóknál vehetők igénybe:

  • Debreceni Egyetem Klinikai Központ
  • Dunamenti REK Kft.
  • Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ
  • Semmelweis Egyetem Klinikai Központ
  • Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

Az állami támogatással, állami klinikán végzett meddőségi eljárások ovuláció indukcióból és mesterséges ondóbevitelből legfeljebb hat beavatkozás, petesejtnyerés céljából történő gyógyszeres stimulációból legfeljebb öt beavatkozás vehető igénybe a kötelező egészségbiztosítás terhére. A nő legfeljebb 45. életévének betöltéséig kezdhető meg ilyen eljárás.

Fontos változások
2020. február 1-jétől egységessé és szabályozottá vált a meddőségi központok működése: minden gyermeket vállalni kívánó pár ingyenesen juthat hozzá hazánkban a meddőségi kivizsgáláshoz, a meddőségkezelési kivizsgálásokhoz, tehát a lombikprogramot megelőző orvosi vizsgálathoz és kezeléshez az állami központok valamelyikében, a bizonyítottan meddő párok asszisztált reprodukciós kezeléséhez, a kijelölt intézmények szülész-nőgyógyász, illetve andrológus szakorvosa által felírt hormonális és egyéb készítmények ára 100 százalékos támogatásban részesül, de ez változhat. Az aktuális részletes szabályozás a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján érhető el.

Milyen vizsgálatok szükségesek?

Az előzetes vizsgálat során több mindent meg kell nézni, hogy van-e peteérés, milyen a spermalelet, a hormonszint, ultrahanggal kiderítik, milyen állapotban van a méh, átjárható-e a petevezeték.

A lombik eljárás egy óriási lehetősége az orvostudománynak, de a beavatkozás drága, bár támogatja a biztosító, és nem veszélytelen, több a fejlődési rendellenesség kockázata, mint a spontán szülésnél. Ez átlagosan 6 százalékra tehető, míg az egyéb esetekben ez az arány 4 százalék – mondja az szakorvos.

Ezekre a vizsgálatokra számítsanak a hölgyek:

  • Nőgyógyászati vizsgálatok (citológia, kolposzkópia, általános váladékvizsgálat). Mammográfia (40 év felett), emlő ultrahang (40 év alatt).
  • A hüvelyi ultrahang vizsgálat a méh, a petevezető, a petefészkek és a kismedence anatómiájának tisztázására.
  • Az állapotfelmérés fontos része a hormonvizsgálat.
  • Szükséges megvizsgálni a petevezető átjárhatóságát és a méhüreget (méh, petefészkek, kismedencék) képalkotó eljárással, amely lehet hystero-salpingographia (HSG) vagy hystero-contrast-sonographia (HyCoSy).
  • Az általános orvosi és laboratóriumi vizsgálatok kötelező HIV-AIDS-szűrést, általános laboratóriumi vizsgálatokat és EKG-t is előírnak.
  • Ajánlott a szifilisz szűrése és a gonococcus (gonorrhoea) fertőzés kizárása.

Az egész program időtartalma minimum 8 hónap, a vizsgálatoktól egészen addig, hogy behelyezik a megtermékenyített petesejtet. Innentől kezdve pedig elindul a várakozási idő.

A férfi partner kivizsgálása is nagyon fontos: az ondó laboratóriumi vizsgálata (spermatogram), szükség esetén hormonvizsgálatokat (FSH, LH, tesztoszteron, prolaktin) és genetikai vizsgálatokat is végeznek.

Asszisztált reprodukciós eljárások

A mesterséges megtermékenyítés több különböző eljárást ölel fel:

  • gyógyszeres peteérés-serkentés (ovuláció indukció);
  • mesterséges ondófelhelyezés (intrauterin inszemináció – IUI);
  • hagyományos in vitro fertilizáció (IVF) és embriótranszfer (ET);
  • intracitoplazmatikus spermiuminjekció (ICSI) és ET;
  • hereszövetből nyert spermiummal végzett ICSI és ET;
  • mélyfagyasztásból felengedett embrióval végzett ET (FER);
  • donor petesejttel vagy spermiumokkal végzett IVF vagy ICSI +ET.
Áttekintés A mesterséges megtermékenyítési módszerek

Mire számíthatnak a meddő párok?

A lombikbébi eljárás sikerességi rátája 20-30 százalék. 2021-ben 12 237 beavatkozásból 2035 gyermek jött világra, egyébként abban az évben 93 ezer gyermek született az országban.

Minden esetben időre és nyugalomra van szükség. Sokan azt gondolják, hogy a lombikprogram azonnali megoldást jelent, azonban ehhez is idő kell – hangsúlyozza a szülész-nőgyógyász.

Lásd még A lombikbébi kezelés menete

Szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.