Sport a terhesség alatt

Dr. Szimuly Bernadett
szerző: Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - WEBBeteg
megjelent:

Hogy szabad-e és milyen sportokat szabad gyakorolnia egy kismamának, az attól függ, hogy sportolt-e rendszeresen már a teherbe esés előtt is, valamint hogy a várandósság problémamentes-e.

A sport fontos szerepet játszhat a testsúlygyarapodás kontrollálásában, de a kikapcsolódásban is. Ami a legfontosabb: testünk jelzéseit figyelve, azokat figyelembe véve kell ráérezni, hol a határ. A túlterhelést mindenképpen el kell kerülni.

Egészséges terhesség alatt is kerülendők azok a sportok, amik rázkódással, rúgás vagy esés veszélyével járnak (pl. lovaglás, síelés, ejtőernyőzés, küzdősportok). Nem tanácsosak azok a mozgásformák sem, ahol a hasizmok erőteljes munkát végeznek.

Javasolt sportok viszont például a gyaloglás, a séta. Legjobb, ha nem egyedül, hanem a leendő apukával végezzük, ilyenkor még beszélgetésre is adódik alkalom. Előnye még, hogy nem igényel speciális felszerelést, ráadásul teljesen ingyen van.

Az úszás is kifejezetten egészséges a várandósság alatt, mert tehermentesíti az ízületeket, jót tesz a gerincnek. Ebben az esetben is fokozott figyelmet kell fordítani a hüvelyi fertőzések megelőzésére vagy esetleg kezelésére.

Léteznek olyan jógafoglalkozások is, amiket kifejezetten kismamák számára ajánlanak, ezek speciális elemekből épülnek fel. Sok fitnesz teremben tartanak kismamatornát, ehhez nem szükséges sportmúlt vagy különleges kondíció. Nem különösebben fárasztó mozgásforma ez, feladata inkább az, hogy felfrissítse a kismamát.

Manapság elterjedőben levő sport a fitball torna. Ez szintén nem megerőltető, kíméli az amúgy is nagyobb terhelésnek kitett ízületeket és nem utolsósorban biztonságos.

(Dr. Szimuly Bernadett)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Földi Gyula, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.