A fogamzásgátlás kérdései szülést követően

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A szülést követően a nők általában fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra. Emellett ebben az időszakban egészségügyi okokból is igen fontos, hogy a nem kívánt terhességet megelőzzük.

Azoknál a nőknél, akik nem szoptatnak az ovuláció a szülés után 4 héttel már bekövetkezhet, tehát a fogamzásgátlás már a szülést követően azonnal indokolt. Tévhit az, hogy a szoptatás jó fogamzásgátló módszer, számos nő esett már teherbe a szoptatás alatt.

Nemcsak a fogamzásgátlás szempontjait kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy a nőgyógyászok a gyermekágyas időszakban, azaz a szülést követő első hat hétben nem is javasolják a házasélet megkezdését, mert ennyi idő kell a női szervezet regenerálódására.

A szülést követő időszak elején a vénás trombózis kialakulásának esélye fokozott, fokozottabb a rizikó császármetszés, túlsúly, dohányzás, szülést követő vérzés, preeclampsia, 35 évnél idősebb életkor, trombophilia (trombózisra való hajlam) esetén.

A kombinált ösztrogén-gesztagén tartalmú szerek alkalmazása esetében, beleértve a kombinált fogamzásgátló tablettát, a tapaszt, a hüvelygyűrűt a vénás tromboembolia esélye nagyobb a gyermekágyas időszak elején.

Amerikai orvosok ajánlásai

A szülést követő első három hétben a kombinált fogamzásgátlók ellenjavalltak, a harmadik és hatodik hét között, ha az említett rizikófaktorok valamelyike jelen van, a kombinált fogamzásgátlók nem javasoltak. Ilyenkor barrier típusú módszer (pl. óvszer) használata javasolt, ha a pár nemi élete él, de legtanácsosabb, ha még ilyenkor nemi életet nem él a gyermekágyas asszony.

Ha rizikófaktor nincs, akkor a nem szoptató nők esetében a szülést követő harmadik hét után a kombinált fogamzásgátlók adása elkezdhető. A szoptató anyáknál egy hónappal a szülés után kezdhető el kombinált fogamzásgátló, de fontos megjegyezni, hogy szoptatós anyáknak a kombinált készítményeket nem szoktuk javasolni, az ő esetükben a csak gesztagént tartalmazó szerek adása javasolt.

A csak gesztagént tartalmazó tabletta, injekció, implantátum, hormontartalmú méhen belüli eszköz a szülés után közvetlenül adható a szoptatástól függetlenül. Érdemes a hat hetes nőgyógyászati kontrollvizsgálaton a szülészorvossal a fogamzásgátlás kérdéseit tisztázni, orvosa a kórelőzmények ismeretében személyre szabott javaslatot tud adni.

Tovább A szoptatás alatti fogamzásgátlás

Dr. Csuth Ágnes Forrás: WEBBeteg
Orvos szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.