Koleszterin: változókorban nő a kockázat

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Sok nő gondolja, hogy a szívinfarktus, a stroke elsősorban a férfiak betegsége. A statisztikai adatok szerint 50 éves korig ezek a betegségek gyakrabban fordulnak elő férfiaknál, viszont a menopauza idején a szervezetben bekövetkező hormonváltozások miatt a nők veszélyeztetettsége utoléri a férfiakét.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát elsősorban helyes életmóddal, egészséges táplálkozással lehet csökkenteni.

Hasznos linkek

A menopauza, vagy köznapi néven klimax hatása a női szervezetre igen változatos. A hormonháztartás változása következtében a menstruációs ciklus felborul, hőhullámok, éjszakai verejtékezés, szapora szívdobogásérzés jelentkezik.

A hosszabb ideje fennálló hormonhiány következtében a menses megszűnik, hüvelyszárazság alakul ki, melyet gyakoribb hüvely és húgyúti fertőzések is követhetnek. Csökkenhet a libidó, hangulatváltozások léphetnek fel, gyakoribbá válik a szorongás, a feszültség a mindennapi életben, alvászavarok alakulhatnak ki.

Változik a kötőszövet minősége, így a bőr, és ízületek rugalmassága csökken. A fokozott csontritkulás miatt gyakoribbak a törések is.

Hogyan is hat az ösztrogén?

Állatkísérletek alapján a kutatók azt találták, hogy fiziológiás ösztrogéndózis hatására a HDL-koleszterin és az apolipoprotein-A (egy olyan vegyület, ami a zsíranyagcserében játszik szerepet) szintje megnövekszik. Emellett a májban is változik a zsíranyagcserében részt vevő enzimek aktivitása, és az LDL-koleszterint felvevő molekulák száma nő. Mindezen változások azt eredményezik, hogy az LDL-koleszterin szintje a vérben csökkenni fog.

A nőknél is emelkedik a szívbetegségek kockázata

Mindezen változás mellett a változókort gyakran kíséri testsúlynövekedés, továbbá a koleszterin szintjének változása is. A vérben a HDL (vagyis a "jó") koleszterin szintje csökken, míg az LDL-é (a "rossz") nő, emelkedett vérnyomás-, vércukor- és vérzsírértékeket jeleznek a vizsgálatok. Az erek állapotának romlása érelmeszesedéshez vezethet, ami pedig a szívinfarktus és a stroke egyik fő rizikótényezője.

A fiatalabb nők szervezetében az ösztrogén az, ami segíti az LDL- és HDL- koleszterin közötti egészséges egyensúlyt megtartani. 50 éves kor után viszont a menopauzán átesett nők - amikor a petefészkek nem termelnek már annyi ösztrogént - elvesztik ezt az előnyt, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata eléri a férfiak kockázati szintjét.

Azoknál a nőknél, akiknél a menopauza 45 éves kor előtt jelentkezik, még fokozottabb ez a veszély.

Amennyiben ezeket az ismert rizikófaktorokat nem kezelik megfelelően, menopauza alatt a nők nagyobb eséllyel betegszenek meg szív- és érrendszeri megbetegedésekben, nagyobb lesz a kockázat a koronaér-betegségre, szívinfarktusra, szívelégtelenségre és a hirtelen szívhalálra is.

A hormonpótlásról – Egyéni mérlegelés szükséges

A változókorban alkalmazott hormonpótló kezelések egyértelműen pozitív hatással vannak a menopauza legkellemetlenebb és sokszor elhanyagolt tüneteire, mint a hangulatingadozások, hőhullámok, fokozott izzadás, hüvelyszárazság, vizelési panaszok és a csontritkulás.

Irracionális félelmek

A hormonpótlás által kiváltott félelem gyakori, és sokszor jogos is, hiszen valóban nőhet bizonyos betegségek kockázata, mint az emlőrák, és gyakrabban fordulhat elő trombózis is. A félelem azonban sokszor irracionális mértékű, hiszen vannak nők, akik akár évtizedekig is szedtek fogamzásgátló tablettát, a változókorban mégis idegenkednek a hormon alkalmazásától.

Az ösztrogénnek jó hatása van - a fentiek mellett - a vérzsírprofilra is – fejtette ki a WEBBeteg kérdésére Dr. Óvári László, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának szakorvosa.

Az ösztrogénpótlás hatására általánosságban elmondható, hogy kedvezően alakul a "jó" és a "rossz" koleszterin szintje.

Vigyázni kell azonban, hiszen a már meglévő érelmeszesedést (aminek a létrejöttében a koleszterinnek nagy szerepe van) a kezelés akár ronthatja is!

Megváltoztatja ugyanis a vérlemezkék működését, aminek a hatására azok könnyebben kitapadnak az érfalra, és rosszabbodhat a már meglévő meszes plakkok állapota – részletezte a szülész-nőgyógyász szakorvos.

Ennek a figyelmen kívül hagyása ahhoz vezetett, hogy a korábbi évtizedekben gyakran alkalmazott hormonkezelés hatására megnőtt a szívkoszorúér megbetegedéseinek száma.

1998-ban egy átfogó kutatás megállapította, hogy a kombinált (ösztrogén és progeszteron) hormonterápia valóban növeli a szívkoszorúér-megbetegedések, a szívinfarktus kockázatát, illetve gyakrabban fordul elő a vénás tromboembólia, amikor vérrögök képződnek, majd leszakadnak, és más szervekben (pl. a tüdőben, agyban) károsítják a vérellátást is.

Az ösztrogén elsősorban primer (elsődleges) prevencióra alkalmas, tehát a még jó érrendszerű nők esetében a perimenopauzában elkezdett alkalmazás esetén várható jó eredmény.

A magas koleszterinszint ezért a nők nagy részénél a hormonpótlással történő kezelés helyett gyógyszeres terápiát igényel, illetve Dr. Óvári László szerint mindenki számára alapvető fontosságú az életmód-változtatás és megfelelő táplálkozási szokások kialakítása, még a változókor előtt!

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.