A hideg idő veszélyes a szívre

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A hideg gyakran nagy kihívást jelent az élőlényeknek, ezalól az ember sem kivétel. A hideg idő a szívproblémákkal küzdő páciensek számára különösen megterhelő és veszélyes lehet. De miért is jelent rendkívüli veszélyt a hideg idő?

Hidegben a szívbetegeknek szigorúan tilos megterhelő aktivitást végezni, ide tartozik az ártalmatlannak látszó hógolyózás is. Ez nem azt jelenti, hogy bárkinek is le kellene mondani a tél örömeiről, sőt a friss levegő télen is fontos, csupán be kell tartani néhány szabályt.

Minden figyelmezető jelet, amely szívproblémákra utal, komolyan kell venni. Ha a szabadban, hideg időben nyomást, nyomó vagy égő fájdalmat érez a mellkasában, figyeljen oda a figyelmeztetésre, és sürgősen forduljon orvoshoz! Sokszor nem törődnek ezekkel a jelekkel, vagy elbagatellizálják a dolgot, aminek végzetes következményei lehetnek. A tünetek ugyanis utalhatnak a szív hiányos oxigénellátottságára is, a hideghez való alkalmazkodás pedig külön megterhelést jelent a már beteg szívnek, és ritka esetben szívinfarktushoz vagy hirtelen szívhalálhoz is vezethet. Télen emellett a stroke (agyvérzés, agyi érelzáródás) veszélye is nagyobb.

Idős emberek és szívbetegek a veszélyeztetettek

Több kutatás is megerősíti, hogy télen megnő az infarktusos esetek száma. Egy brit tanulmány szerint a hőmérséklet egy fokos csökkenése 2 százalékkal növelte a szigetországban egy hónapon belül kórházba szállított infarktusos betegek számát. A lehűlés kedvezőtlen hatása főleg az első két hétben érvényesült. Azt is megfigyelték, hogy a 75-84 éves emberek és a már korábban is szívpanaszok miatt kezelt betegek fokozottan veszélyeztetettek.

Hirtelen nagy hidegbe kilépve a szervezetnek nincs elég ideje alkalmazkodni a kinti környezethez, ez a hidegsokk. Az erek hirtelen összehúzódásának hatására a szervezet oxigén ellátása csökken, miközben a fizikai aktivitás és a hőszabályozás együttes jelentkezése miatt a szervezetnek több oxigénre lenne szüksége. Szívünk ennek biztosítása érdekében nagyobb sebességre kapcsol, márpedig egy beteg szív ezt a tempót nem bírja és ilyenkor bekövetkezik a szívinfarktus, vagy a stroke.

Szívkoszorúér-elmeszesedés mellett extrém hidegben havat sem szabad lapátolni. A károsodott szívet a hideg gyorsan túlterheli, aminek szívinfarktus vagy hirtelen szívhalál lehet a következménye. Fontos ugyanakkor tudni, hogy koszorúérbetegsége nem csak az ismert betegeknek lehet, sok középkorú és idősebb embernél rejtve is fennállhat ez az állapot.

Mi a megoldás?

Megerőltető sportok helyett könnyedebb aktivitást válasszon. Megfelelő lehet a séta vagy egy laza kis kocogás. Bármibe is fog, lassú tempóban kezdje, hogy a szervezetének és a szívének legyen ideje alkalmazkodni.

Ha odakint nagyon hideg van, beltérben végezhető aktivitást is választhat, vagy akár otthon jógázhat is. Az alapszabály, hogy olyan mozgásformát válasszon, ami nem emeli meg nagyon a pulzusszámot, és ami kellemes, nem megterhelő.

Szívinfarktus: minden perc számít

A szívinfarktus jele az erős, szorító, markoló, esetleg csavaró jellegű mellkasi fájdalom, amely gyakran kisugározhat a karokba, a lapockákba, a hasba, a nyakba és az állkapocsba. Szívinfarktusra utal a masszív szorító érzés is. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal hívjon mentőt! (Segélyhívó: 112)

A szívinfarktus korai fázisában gyakran alakul ki életveszélyes szívritmuszavar, amit kamrai fibrillációnak neveznek. Ez pedig azonnali orvosi ellátás nélkül néhány perc alatt halálhoz vezethet. Minél hamarabb távolítják el az eret elzáró akadályt, annál kevesebb szövet hal el a szívben.

Nemcsak az azonnali segítségkérés a fontos, hanem az is, hogy a megfelelő segítséget kérjék. Sokan a mentők helyett a háziorvost hívják fel, amivel időt veszítenek.

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a TV-ben vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a szívinfarktus tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető tünetek!

  • nyomásérzés a mellkas közepén, esetleg csak furcsa teltségérzés, vagy szorító mellkasi fájdalom (angina pektorisz), ami több mint néhány percen keresztül fennáll;
  • kisugárzó fájdalom a mellkasból a váll, a kar, a hát vagy akár a fogak, állkapocs irányába;
  • egyre sűrűsödő mellkasi fájdalmak;
  • folyamatosan fennálló fájdalom a has felső részén;
  • légszomj;
  • izzadás;
  • megsemmisülés érzés;
  • ájulás;
  • hányinger, hányás.
További tudnivalók a szívinfarktusról

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; gesundheit.de; MTI
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.