Merevedési zavar: Az első jel, hogy komoly baj van

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A merevedési zavar az érelmeszesedés figyelmeztető előjele. Az erekciós problémák általában az éppen kialakuló ateroszklerózisra utalnak. A potenciazavar azt is jelezheti, hogy az érelmeszesedés már kialakult a szív vagy az agyi artériákban is.

Az érelmeszesedés és a potenciazavar

Az érbelhártya megakadályozza, hogy az érelmeszesedés következtében plakk rakódjon le. Az érbelhártyán hamarabb megjelennek a sérülések, mint ahogy az érelmeszesedés következtében kialakuló gátak létrejönnek. Az érelmeszesedés veszélyezteti a legtöbb merevedési zavarral küzdő férfit. Kockázati tényezők:

A cukorbetegség károsítja a péniszben található artériákat. Az ötvenes éveikben járó cukorbeteg férfiak fele számol be potenciazavarról. A szakértők egyetértenek abban, hogy minden merevedési zavarral küzdő férfinak ki kellene vizsgáltatnia magát, hogy felmérjék a szív-érelmeszesedés kockázatát.

Az érelmeszesedés mellett más okai is lehetnek a potenciazavar kialakulásának. Az idegproblémák, hormonproblémák és az érzelmi tényezők kizárhatóak. Keresse fel orvosát, hogy megállapítsa a kiváltó okot.

A magas koleszterinszint veszélyei

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőtt korban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán, hosszabb távon növelve testszerte az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát. Az érelmeszesedés (atherosclerosis) kialakulását számos olyan tényező befolyásolja, melyen megfelelő odafigyeléssel változtatni lehet.
Hogyan hat ereinkre a koleszterin?

Az érelmeszesedés és a potenciazavar: átmeneti kezelések

Eddig még nem bizonyított, hogy az érelmeszesedés kezelése helyrehozza a potenciazavart. A merevedési zavarra való szájon át bevehető gyógyszerek a foszfodiészteráz gátló gyógyszerek osztályába tartoznak. A gyógyszerek átmenetileg javítják a pénisz véráramlását, azonban nem gyógyítják a potenciazavart kiváltó, lappangó problémát. Nem gátolják meg az érelmeszesedés kialakulását sem, és nem is gyógyítják azt.

Az egyetlen módja, hogy megakadályozzuk az érelmeszesedés kialakulását, hogy csökkentjük a kockázati tényezőket. Hagyjuk abba a dohányzást; szabályozzuk a koleszterinszintet és a vérnyomást; rendszeresen végezzünk testmozgást; és táplálkozzunk helyesen! A potenciazavart komolyan kell venni. Amennyiben probléma van az erekciójával vagy impotenciával küzd, keresse fel orvosát! A szexuális problémáknál komolyabb baj is kialakulhat.

Merevedési zavar

A merevedési zavar (erectilis diszfunkció, potenciazavar) sok középkorú és idős férfi és partnere életét befolyásolja. A merevedési zavarok számos okra vezethetők vissza, közös jellemzőjük, hogy az érintett nem képes a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges erekcióra. Ha a zavar nemcsak hátráltatja, hanem lehetetlenné is teszi a közösülést, impotenciáról beszélünk (ez egész pontosan impotentia coeundi, míg az impotentia generandi a gyermeknemzésre való képtelenség, esetleg megtartott közösülési képességgel).
Merevedési zavar

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András újságíró, WebMD

Cikkajánló

Merevedési zavar - Bárkinél jelentkezhet

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
Bár a merevedési zavar a 65 év feletti korosztálynál a leggyakoribb, bármely életkorban kialakulhat. Időszakos, ritka előfordulása önmagában nem tekinthető kórosnak, bárkivel előfordulhat.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.