A koleszterinszint csökkentése sztatinokkal

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

A koleszterinszint-csökkentők legfontosabb csoportját a sztatinok jelentik. Melyek a sztatinok kedvező tulajdonságai, és mik lehetnek esetleges mellékhatásaik?

Koleszterint nemcsak a táplálékkal veszünk fel, illetve nemcsak a táplálékkal felvett telítetlen zsírsavakból képződik, hanem szervezetünkben is nagy mennyiség szintetizálódik belőle. Elsősorban a májsejtek állítják elő, de sok más sejtben is termelődik. A koleszterin létfontosságú vegyület a szervezetben, a sejtek egyik fő alkotóeleme, számos fontos hormon is képződik belőle. A magas koleszterinszint azonban a legfontosabb rizikófaktora az atherosclerosis (érelmeszesedés) kialakulásának.

A koleszterin nem oldódik vízben, ezért a vérben szállítófehérjékre, úgynevezett lipoproteinekre van szüksége, hogy eljusson a megfelelő helyekre. A szállítófehérjéknek több fajtája van, pl. az LDL és a HDL. Az LDL szállítja a koleszterint a sejtekbe. Ha nagy mennyiségben van jelen, nagyobb a valószínűsége az atherosclerosis kialakulásának, ezért „rossz koleszterinnek” is nevezik. Ezzel ellentétben a HDL a „jó koleszterin”, mert a HDL visszaviszi azt a májba, ahol átalakul más fontos anyagokká. A magas HDL-szint jobb egészségügyi állapotra utal. Ha a koleszterin bevitele és kiürülése közötti egyensúly felborul, és a vérben tartósan megemelkedik a koleszterin mennyisége, akkor annak csökkentésére lehet szükség.

Fontos tudni

  • Az érelmeszesedés nem visszafordítható.
  • Már fiatal felnőtt korban is megfigyelhetőek a kezdeti elváltozások az érfalon az arra hajlamos egyéneknél.
  • A koleszterinszint mérésére már számos patikában is lehetőség van.

Milyen esetekben lehet szükség sztatinok alkalmazására?

A sztatinok alkalmazása leginkább olyan betegeknél indokolt, akik szívkoszorúér-artéria megbetegedésében szenvednek, vagy a többszörös rizikófaktorok következtében nagy a kockázata a koszorúserek megbetegedésének, illetve azoknál, akik családjában öröklődik a magas koleszterinszint. Fontos, hogy a sztatinok koleszterincsökkentő hatása nem egyik napról a másikra alakul ki, szedésük alatt érdemes rendszeres vérvizsgálatot végeztetni az ellenőrzéshez. Viszont, ha sikerült elérni a kívánt koleszterinértékeket, ne hagyja abba azonnal a készítmény szedését, hanem mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával a további teendőkről.

Átlagos kockázat Enyhén fokozott kockázat Fokozott kockázat Ajánlott érték
5,2 mmol/l 5,2 és 6,4 mmol/l között 6,4 mmol/l felett 5,2 mmol/l alatt

táblázat: Koleszterin-határértékek*; Forrás: Magyar Szív Egyesület

*A laboratóriumi határértékek országonként eltérhetnek, és minimális eltérés előfordulhat a különböző laboratóriumok határértékei között is az adott laboratórium által alkalmazott tesztek paramétereinek függvényében. Értékeléskor mindig az adott leleten feltüntetett referenciatartományt kell figyelembe venni.

A sztatinok működése

A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek legfontosabb és egyik leghatékonyabb csoportját a sztatinok jelentik. A Magyarországon jelenleg forgalomban lévő hatóanyagok: szimvasztatin, pravasztatin, fluvasztatin, atorvasztatin és rozuvasztatin. Különböző hatáserősségben kaphatók, melyek közül a kezelőorvos az ismételt koleszterinszint-mérések eredményei alapján állítja be a megfelelő adagot. Akiknek naponta egyszer kell bevenni, azt este tegyék, mert éjszaka fokozott a koleszterinszintézis a májban. Fontos, hogy ma már számos olyan készítmény is van forgalomban, melyben a sztatin típusú koleszterinszint-csökkentőket vérnyomáscsökkentőkkel vagy acetil-szalicilsavval kombinálják a szív- és érrendszeri megbetegedések még hatékonyabb kezelése és a betegek gyógyszerszedésének megkönnyítése érdekében.

A sztatin típusú hatóanyagok közvetlenül bejutnak a májsejtekbe, és ott gátolják a koleszterin előállításában részt vevő egyik enzim működését, ezáltal kevesebb koleszterin keletkezik, és kevesebb jelenik meg a vérben.

Mivel a szervezet érzékeli, hogy csökkent a koleszterin mennyisége, a máj több LDL-t, ezáltal több koleszterint vesz fel, ami tovább csökkenti a koleszterin- és az LDL-szintet is. Ráadásul alkalmazásuk csökkenti a vér zsírsavjainak szintjét is, és enyhén emeli a HDL-szintet.

További pozitív hatásuk, hogy javítják az erek endotélsejtjeinek a működését, és stabilizálják a már kialakult plakkokat. Enyhe véralvadásgátló és immunrendszert gátló hatásuk is van, ezzel csökkentik a plakkok környékén jelentkező érgyulladást.

Gátolják az LDL-oxidációs folyamatokat, ezzel csökken a felszabaduló káros szabad gyökök mennyisége.

Hátrányuk viszont, hogy csökkentik az antioxidáns hatású koenzim-Q10 szintézisét, ami a sejt energiatermelésének egyik kulcsmolekulája. Különösen magas lipidszint esetén a szívizomban a koenzim-Q10-szint csökkent, ami károsan befolyásolja a szív oxigénhiánnyal szembeni toleranciáját.

Esetleges mellékhatások

A sztatinokat a betegek általában jól tolerálják, biztonságos gyógyszerek, kevés mellékhatás alakul ki szedésük mellett. Főképp gyomor-bélrendszeri problémák, és a májenzimértékek emelkedése jellemző, néha álmatlanság és kiütések is előfordulnak. Ritkán, főleg nagy dózisok hosszú idejű alkalmazásánál izombántalmak, izomfájdalom jelentkezhet. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert súlyos rendellenesség jele is lehet.

Egyes májban lebomló gyógyszerekkel együtt adva egymás bomlását gátolhatják.

Ellenjavallt szedésük terhesség során, ugyanis a koleszterinszintézis gátlása fejlődési rendellenességeket okozhat a magzatban. Ilyen esetekben mindenképp konzultáljon kezelőorvosával a megfelelő készítmény kiválasztása érdekében.

Tovább

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészDr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.