A megtört szív szindróma

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

A világirodalom, a film- és zenevilág állandóan visszatérő témája a megtört szív fájdalma. Bármennyire is furcsán hangzik, de létezik ilyen betegség.

A megtört szív szindróma nem más, mint a szív ideiglenes betegsége olyan stresszhelyzet hatására, mint például valamely szerettünk elvesztése. Sokan, akik ebben a betegségben szenvednek, hirtelen mellkasi fájdalmakra panaszkodnak, s azt hiszik, szívinfarktusuk van. Ezeket a tüneteket a stresszhelyzetre válaszul termelődő hormonok okozzák.

Megtört szív szindróma során a szív egy része átmenetileg megnagyobbodik, ezt az állapotot az orvostudomány cardiomyopathia néven ismeri, mely tulajdonképpen nem más, mint egyfajta szívizombántalom.

A jelenséget először 1911-ben, japán orvosok írták le, takotsubo cardiomyopathia néven. A takotsubo nem más, mint egy edény, melyet a japán halászok a polip elfogására használnak. A betegség ezt a nevet azért kapta, mert a röntgenes vizsgálat során azt tapasztalták, hogy a „megtört szívű betegek” szívének egy része erre a lyukacsos edényre hasonlított.

A betegség gyógyítható, általában egy hét (!) elég a felépüléshez.

Kik a veszélyeztetettek?

Minden 10 megbetegedésből 9 nőknél fordul elő, leginkább az 50-es korosztályt érinti. A betegség csak ritkán halálos, sőt legtöbb esetben egy héten belül gyógyítható. Egyes esetekben szövődményként szívritmuszavar, illetve tüdőödéma jelentkezhet. Emellett, nagy valószínűséggel a betegség egy ismételt, erőteljes stresszhatásra kiújul.

A megtört szív szindróma tünetei

A megtört szív betegség tüneteiben leginkább a szívinfarktushoz hasonlít, mellkasi fájdalommal és nehézlégzéssel jár. Ha ezeket a tüneteket észleli, lehet, hogy tényleg szívrohama van, ezért hívja a mentőket!

Kiváltó okok

Nagy valószínűséggel a stresszhormonok szintjének hirtelen megemelkedése váltja ki a betegséget. Az sajnos ma még nem tisztázott, hogyan károsítják ezek a szívet, illetve más tényezők is közreműködnek-e.

A betegség megjelenését általában valamiféle intenzív fizikai vagy lelki megrázkódtatás előzi meg. Ez mindig valamiféle súlyos, nem várt esemény pl. rémisztő orvosi diagnózis, valamely szerettünk hirtelen halála vagy nagy pénzösszeg elvesztése. Fizikai hatások, mint asztmás roham, autóbaleset, fontos műtét szintén kiváltó tényezők lehetnek.

A legtöbb infarktust vérrög okozta artériás eltömődés okozza, míg itt nincs szó az artériák elzáródásáról, noha lehetséges, hogy azok véráteresztő képessége valamelyest csökken.

A megtört szív kezelése

Nincs általánosan elfogadott terápia a megtört szív gyógyítására. Amíg a diagnózis nem pontos, addig a beteg a szívinfarktus gyógyítását célzó kezelést kap. A betegség nem igényel speciális terápiát, általában vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kezelik, s egyhetes kórházi kezelés után hazamehet a beteg.

Mi a teendő a betegség újbóli előfordulásának megelőzése érdekében?

A betegség újbóli előfordulásának megelőzése érdekében az orvosok általában valamilyen béta-blokkolót használnak, mely segít megakadályozni, hogy a stresszhormonok károsítsák a szívet.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Mayo Clinic
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.