Trombózis - A rettegett és alig ismert betegség

Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság
megjelent:

Kétszer több ember veszíti életét Európában trombózisban, mint AIDS-ben, mell- és prosztatarákban vagy közlekedési balesetben együttvéve. Ennek ellenére az átlagember alig tud valamit e rettegett betegség tüneteiről és kezelési módjáról.

A trombózis világnapján a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság és a Sanofi kerekasztal beszélgetésen egyebek mellett tanácsokat adtak, hogy kerülhető el a trombózis.

Mi is pontosan a trombózis?

A trombózis egy, az erekben keletkező vérrög, amely azokat elzárva keringési zavart okoz. Bármilyen életkorban előfordulhat, bárkit érinthet, ráadásul rendkívül veszélyes betegség: A világon minden negyedik ember halálát trombózis okozza, hiszen a szív- és érrendszeri halálozás három leggyakoribb formájának (szívroham, stroke, vénás tromboembólia) ez a kiváltó oka.

A vénás tromboembólia (VTE) a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia együttes elnevezése. A mélyvénás trombózis során vérrög alakul ki a vénában, elzárja az ereket és keringési zavart okoz. Leggyakrabban a lábszár vagy a comb ereiben jelentkezik, ezért az alsó végtag fájdalmával jár. Sajnos tünetmentes is lehet, amely később szövődményeket okozhat. Tüdőembóliáról akkor beszélünk, ha a vénában keletkező vérrög egy része leválik, a tüdőbe jutva annak ereit vagy fő erét elzárja. Fulladással, légszomjjal járó, életet veszélyeztető állapot, mely hirtelen lép fel és azonnali kórházi kezelést igényel.

Trombózis Világnap
Bár rettegett betegségről van szó, a közvélemény keveset tud a VTE-ről és kockázatairól. 2014-ben a Nemzetközi Trombózis és Hemostasis Társaság (ISTH) október 13-át a trombózis világnapjának nyilvánította. A világnap célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra, mi vezethet a trombózishoz, hogyan lehet azt megelőzni, diagnosztizálni és kezelni.

Hány embert érint?

Európában évente 700 ezer mélyvénás trombózis és 400 ezer tüdőembólia történik. A VTE-ben kétszer többen halnak meg, mint közúti balesetekben, AIDS-ben, mellrákban és prosztatarákban együttvéve. Hazánkban évente 10-20 ezer vénás trombózis következik be, melyek jelentős részét a betegek fel sem ismerik, és nem jelentkeznek orvosuknál. Pedig a kezeletlen és megelőzésben sem részesített betegek egyharmadánál halálos kimenetelű a betegség, ugyancsak egyharmaduknál súlyos szövődmények lépnek fel, egyharmaduknál pedig a trombózis megismétlődik 10 éven belül.

Családi halmozódás

A mélyvénás trombózis számtalan embert érint manapság, melyért a nem megfelelő életmódon kívül a genetika felelős. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, kiknek testvére már átesett a problémán. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista így a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.
A testvérénél volt már trombózis? Legyen óvatos!

A trombózis világnapján a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság (MTHT) és a Sanofi kezdeményezésére kerekasztal-beszélgetés keretében vitatták meg a betegség szakértői és érintettjei, hogy hogyan lehet felhívni a széles közvélemény figyelmét a trombózisra annak érdekében, hogy minél nagyobb számban megelőzhető legyen a betegség.

Prof. Dr. Horváth Boldizsár, szülész-nőgyógyász szakorvos elmondta: „ma már a szülés körüli anyai halálozás vezető okozója nem a vérmérgezés vagy az elvérzés, hanem a VTE. Ez azért is sajnálatos, mert ez a "halálos betegség" megelőzhető, és körültekintő orvosi ellátás esetén csaknem minden esetben elkerülhető. Ezért is fontos a 6-12 szeres tromboembóliás kockázatot viselő anyáknál a tromboembóliás események megelőzése. A hazai ellátó szervek a megelőzés érdekében sokat tettek, de a statisztikai adatok szerint nem eleget. Ezért érdemes minden fórumon nagy hangsúlyt helyezni a megelőzés előnyeire”.

„A tromboembólia a XXI. században népbetegségnek számít. A trombózisok számos alakban jelenhetnek meg a szívinfarktustól a vénás tromboembólián, a szélütésen (stroke) át, a kiserek elzáródásáig. Szerencsére a tromboembólia jól megelőzhető és gyógyítható kórkép, hiszen az alvadásgátló készítmények széles tárháza áll rendelkezésre. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a társadalom minél szélesebb rétege legyen tisztában a betegség kockázati tényezőivel, tüneteivel, ezáltal növelve a megelőzés, a korai felismerés és a hatékony gyógyítás esélyeit” – közölte Dr. Pfliegler György, az MTHT vezetőségi tagja.

„A VTE veszélyességét az előfordulásuk gyakorisága, a várható korai és késői szövődmények súlyossága, a szövődmények egyénre és társadalomra gyakorolt pszichés, gazdasági és szociális következményei támasztják alá. Megelőzés nélkül harmincszor gyakoribb az előfordulásuk és súlyosabb a kimenetelük. Ma már korszerű eszközök állnak a specialisták rendelkezésére, hogy fájdalommentes vizsgálattal kiszűrjék a trombózisra hajlamos egyéneket, másrészt a gyógyszeres kezelés folyamatos fejlődése révén megfelelő időben kezdjék el és kellő ideig folytassák a már kialakult trombózis kezelését a kiújulások, valamint a korai és késői szövődmények kialakulásának kivédésére” – hívta fel a figyelmet Dr.Varga Eszter, angiológus szakorvos.

„Vezető trombózisellenes készítmény gyártóként úgy gondoljuk, hogy felelősséggel tartozunk a lakosság tájékozottságának növeléséért, ezért idén mi is csatlakoztunk a kezdeményezéshez, és a Magyar Trombózis és Haemostasis Társasággal közösen létrehoztuk a magyar Trombózis Világnap kampányt.

Trombózis hosszú utazások alatt

Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a kockázat a jármű fajtájától függetlenül bármely hosszabb utazás során fokozott.
A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

A lakosság edukációja

Nagyon fontosnak tartjuk a lakosság edukációját, ezért idén olyan vizuális kampányelemekkel készültünk, amelyek a laikusok számára segítik megérteni a betegség kialakulását és kezelésének lehetőségeit.

A kampány keretében edukációs plakátokat helyezünk ki háziorvosi rendelőkbe, ill. elkészült egy kisfilm "Bárki lehet érintett" címmel, amelyben trombózison átesett betegek mesélnek a velük történtekről, rávilágítva, hogy kiket is érinthet a probléma, milyen élethelyzetekben fordulhat elő.” – mondta el Dr. Stella Péter a Sanofi orvosigazgatója.

Mennyire veszélyezteti a trombózis?

Napjainkban egyre inkább nagyobb figyelmet kap a trombózis és annak megelőzése, kezelése. Ez nem is csoda, hiszen évről évre nő a halálos esetek száma, mely elsősorban a fogamzásgátló tabletták elterjedésének és a nem megfelelő életmódnak köszönhető. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista éppen ezért a trombózis rizikóbecslésére hívja fel a figyelmet.
A trombózis rizikófaktorai

(Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.