A rettegett magas koleszterinszint - Hogyan csökkenthető?

szerző: Dr. Bezzegh Attila
megjelent:

Magas a koleszterinszintem - halljuk számtalanszor. Azok az emberek, akik ilyen problémával küzdenek, általában vigyáznak az ételekkel és gyógyszert szednek. De valóban van kapcsolat az étkezéssel szervezetbe vitt koleszterin és a szívbetegségek között? A koleszterinszint csökkentése más módszerekkel is lehetséges. A kérdéskört Dr. Bezzegh Attila, laboratóriumi szakorvossal beszéltük meg.

Sok embernek okoz manapság problémát a koleszterinszintje. Mióta csak megállapították náluk a kelleténél magasabb értéket, igyekeznek az élelmiszereket eszerint válogatni, olyasmit nem fogyasztani, melyben sok a koleszterin, növeli a koleszterinszintet – ami kényelmetlen, kellemetlen, és gyakran magasabb költséggel is jár.

Emellett szorgalmasan szedik gyógyszereiket a koleszterinszint csökkentése céljából, hiszen úgy vélik, azt csak így lehet biztonságosan kordában tartani. Nem újdonság, sokszor hallhattuk, hogy a vérsavóban mérhető, megnövekedett koleszterinszint, illetve annak egyik frakciója, az LDL-koleszterin emelkedett szintje növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Nagyobb eséllyel alakul ki szívinfarktus, agyi infarktus, agyvérzés.

Csak a sok zöldség és gyümölcs?

A koleszterin- és vérzsírszintcsökkentők

A magas vérzsír- és koleszterinszinttel rendelkező pácienseknek mihamarabb életmódot kell váltani, alacsony zsírtartalmú ételeket kell fogyasztani, le kell mondani a dohányzásról, és sokat kell mozogni, hogy ezzel is csökkentsék a bejutó zsírok mennyiségét, valamint hogy elégessék a felesleget.

A koleszterin- és vérzsírszintcsökkentők

Van, aki 20 éve él koleszterincsökkentővel és diétával. Mégsem fordult meg a fejében, hogy ez nem feltétlenül szól örökre, esetleg másként is lehetne. Nos, egy amerikai szakértői anyag, melyet az USA egészségügyi kormányzatának táplálkozás-egészségügyi szakértői készítettek 2015 februárjában, egyértelműen leszögezi, hogy a koleszterin esetén a túlzott fogyasztás nem jelent veszélyt - a bizonyítékok alapján a szívbetegségek és az étkezéssel magunkhoz vett koleszterin között nincs kapcsolat. A vér koelszterinszintjét ugyanis a telítetlen zsírsavak fogyasztása emeli meg, nem az élelmiszerekben lévő koleszterin. A koleszterinbevitel korlátozására tehát csak azoknak van szükségük, akiknek öröklötten magas a koleszterinszintjük. Őket is beleértve mindenkire az a szabály vonatkozik, hogy a telítettzsírsav-bevitelt kell csökkenteni.

A Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottsága nemcsak azt hangsúlyozza, hogy a zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása előnyös, vagy hogy célszerű alacsony zsírtartalmú ételeket enni, növelni a hüvelyesek, csonthéjasok fogyasztását, ám kerülni a vörös húsok, feldolgozott hústermékek, a cukor, a finomított liszt bevitelét, hanem arra is rámutat, hogy kávét mérsékelt mennyiségben lehet inni, és a szervezetbe bevitt koleszterin mennyiségét sem korlátozzák. Bizonyítékok támasztják alá azt, hogy egyes élelmiszer-csoportokat felesleges száműzni az étkezésből, ellenben azzal, ahogyan eddig tettük. Csupán egyfajta diétás módszert követni sem szükséges.

De hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

Mi a helyzet a koleszterinszinttel? Mit tehetünk vele, hogyan csökkenthetjük? A koleszterinmentes diéta ezek szerint mindazoknál, akik nem szevednek öröklötten magas koelszterinszintben, nem vezet eredményre – jobb, ha az élelmiszerek széles választékát rugalmasan kombináljuk, ezáltal biztosítva az egészséges táplálkozást.

A koleszterinszint akkor emelkedik a szervezet sejtjeiben, amikor a homocisztein aminosav-származék szintje is emelkedik. Ha ez nő, akkor a koleszterinszint is növekszik – a homocisztein (Hcy) szintjét egyszerű laborvizsgálat kideríti.

Az elmúlt években kiderült: ha a szervezet sejtjeiben túlságosan alacsony a központi szerepet játszó B12- és B9-, azaz folsavszint, megváltozik a sejt normál működése, túl sok Hcy képződik, növelve a koleszterin szintjét.

Mára az is világosnak látszik, hogy ahogyan idősödünk, úgy csökken a testünkben az úgynevezett aktív B12- és folsav (B9) szint, így megnő a homociszteinszint és a koleszterin szintje.

Nem meglepő hát, ha jelentős eredmények érhetőek el azzal, hogy visszapótoljuk a vitamint, melyből hiány keletkezett.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy ha ilyenkor magunkhoz veszünk B12-vitamint, illetve folsavat (B9), megtörténik a visszapótlás, a sejt anyagcsere-folyamatai helyreállnak, lecsökken a Hcy-szint és a koleszterinszint is normalizálódik.

Vitaminokkal és mozgással a magas koleszterin ellen

Vagyis, mint annyi esetben, itt is lehetőség van arra, hogy egészséges életmóddal magunk kezeljük a problémánkat. Módunk van a vitamin visszapótlásra, vitaminokkal és a testmozgással hatékonyan felvehetjük a harcot a koleszterin ellen! Így nemcsak gyógyszerrel, hanem alternatív módszerekkel is élhetünk – természetes úton csökkentve a koleszterinszintet. Ráadásul ebben az esetben mellékhatásoktól sem kell tartani.

S ha mindez még nem lenne elég, a B12-vitamin visszapótlásának egyéb kedvező hatásai is vannak. A szellemi teljesítőképességet növeli – így csökken egyes, időskorban jellemző betegségek kialakulásának valószínűsége, de az időskori szembetegségek, mint például a makuladegeneráció előfordulásának esélye is.

(Dr. Bezzegh Attila - Forrás: drbezzegh.hu)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.