Alattomos betegség súlyos szövődményekkel: az érelmeszesedés

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Az érelmeszesedés, tudományos nevén arterioszklerózis az ütőerek szisztémás megbetegedése. Az artériákban lerakódó anyagok az érfalak belső oldalán plakkokat képeznek.

A téma cikkei
4/1 Az érelmeszesedés
4/2 Az érelmeszesedés rizikófaktorai, tünetei, kezelése
4/3 Az érelmeszesedés szövődményei
4/4 Érelmeszesedés és szívroham - a megelőzés lehetőségei

A folyamat az első évben tünetmentesen zajlik, azonban olyan súlyos következményei lehetnek, mint a stroke, a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál.

Egy terjedő civilizációs betegség

Az érelmeszesedés civilizációs betegségnek számít, egyre gyakrabban fordul elő az iparosodott országokban. A Föld kevésbé fejlett országaiban viszont gyakorlatilag ismeretlen betegség.

A nyugati ipari államokban az arterioszklerózis és az annak következtében kialakult betegségek számítanak a leggyakoribb haláloknak. Az elmúlt évek kutatási eredménye néhány olyan gyógyszer, amely az artériákban történő lerakódás folyamatát lassítja, vagy megakadályozza a trombózisképződést. Eddig azonban a leghatékonyabb védekezésnek a megelőzés bizonyult a kockázati tényezők elkerülése által.

Milyen betegségek lehetnek az arterioszklerózis szövődményei?

Hogyan hat ereinkre a koleszterin?

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőtt korban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

Hogyan hat ereinkre a koleszterin?

Attól függ, hogy milyen betegség alakul ki szövődményként, illetve hogy milyen tünetek jelentkeznek, hogy az érelmeszesedés a test mely részén lévő ereket érinti.

1. Szívkoszorúér elmeszesedés

Szívkoszorúér-elmeszesedés esetében az elmeszesedett, beszűkült ér akadályozza a vérkeringést, ezáltal a szívizom vérellátottsága romlik. A betegség lehetséges tünetei közé tartozik a szorító érzés a mellkasban, baloldali mellkasi fájdalom, amit angina pectorisnak neveznek. Ha egy alvadt vérdarabka vagy vérrög elzárja a már amúgy is szűk eret, szívinfarktus is kialakulhat.

2. Agyvérzés (stroke)

A nyaki verőér, és a belőle elágazó erek meszesedése, kritikus beszűkülése vagy akut elzáródása egy vérrög vagy alvadt vér miatt, stroke-ot okozhat. Ennek idegrendszeri károsodás lehet a következménye.

A tünetek jellege attól függ, hol következett be a stroke-ért felelős érelzáródás, és az agynak mely területe(i) érintett(ek). Mivel a legtöbb agyi idegpálya gerincvelőbe való belépése előtt átkereszteződik, így többnyire a bal oldali agyféltekében történő érelzáródás jobboldali bénulást, és esetleg beszédzavarokat okozhat. A sérült agyterület nagyságától függően a karok- és lábak mozgathatósága és a beszédkészség különböző mértékben érintett.

3. Perifériás artériás érbetegség

A medence és a lábak artériáinak meszesedés miatti szűkülete következtében a lábszár és a felső comb izomzata sérül.

A betegség tipikus tünete az erős izomfájdalom, ami rövid séta megtétele után is fellép. A pácienseknek meg kell állniuk, hogy csökkenjen a fájdalom, mivel az izmok oxigénigénye nyugalomban kisebb. A fájdalom miatt egyre többet pihennek és kevesebbet mozognak, így a lábak vérellátása tovább romlik, a tartós fájdalom nyugalomban is felléphet, és a vérellátás súlyos akadályozottságának a következménye akár a lábujjak elvesztése is lehet.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.