Szexuális élet a klimax idején

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Nem mindig egyszerű arról beszélni a partnerével, milyen hatással van testére, lelkére és szexualitására a változó kór, de tudnia kell, hogy az ilyen jellegű beszélgetések segíthetnek megőrizni a mindkét fél számára örömteli szexuális életet.

A nők egy része a menopauzával járó tünetek miatt kerüli a szexuális együttléteket, melyek próbára teszik a kapcsolatot, és korlátozzák a párkapcsolatban meglévő intimitást, pedig felméresek szerint a hölgyek több mint 80 százaléka a klimax évei alatt is igényli az együttlétet.

A klimax idején jelentkező változások mind általánosak, azt biológiai tényező, az ösztrogénszint csökkenése okozza. A szexuális életet érintő két vezető tünet

Ha segít partnerének megérteni, min megy keresztül, az megkönnyítheti, hogy fokozatosan javuljon szexuális életük is.

Segíthet ebben a helyzetben, ha...

  • Tanácsot kér orvosától, hogy hogyan kezelheti ennek az időszaknak a nehézségeit. Lehetséges hogy ehhez életmódváltozás, tornázás vagy meditálás szükséges.
  • Gyakrabban maszturbál vagy szeretkezik.
  • Egészségesebben él: leszokik a dohányzásról, csökkenti a stresszt az életében.
  • Sikosítót használ szeretkezés közben.
  • Kerüli az olyan tisztálkodószereket, melyek irritálhatják hüvelyét.
  • Kegel-gyakorlatokat végez, amelyek segítenek a gátizomzat és a hüvely egészségének fenntartásában, visszaállításában.

Bővebben A Kegel-gyakorlatokról részletesen

Válasszon egy olyan időpontot, mikor Ön és partnere is nyugodt lelkiállapotban vannak, és beszéljen vele tüneteiről, azok szexuális életére gyakorolt hatásairól. Próbálják meg kitalálni, mit tehetnének azért, hogy javítsanak a kialakult helyzeten.

Fontos tudnivalók a klimax alatti szexuális életről

Ne feledje, hogy mindaddig van esélye a teherbeesésre, amíg nem éri el a menopauzát, ezért gondoskodjon a megfelelő fogamzásgátlásról. Azok a nők, akik túl vannak a klimaxon, változatlanul elkaphatnak nemi úton terjedő fertőzést, ezért fontos, hogy továbbra is szem előtt tartsa a biztonságos szexet.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.