Stroke-rehabilitáció - A diéta szerepe a felépülésben

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - WEBBeteg
frissítve:

Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát azzal, hogy odafigyelnek az étkezési szokásaikra. A tudatos táplálkozás azonban nem csak a megelőzésre alkalmas, nagy szerepet játszik ugyanis a stroke-ot követő rehabilitáció során is.

Ha a beteg túlélte a stroke-ot, akkor életmódja megváltoztatásával kaphat még egy esélyt a minőségi életre. Ennek az alapvető eleme az étrend, amelynek változatosnak kell lennie. Kerülni kell a szélsőséges diétákat, mert ezek hosszú távon nem eredményesek.

Hogyan étkezzen a stroke-on átesett beteg?

A stroke után (de természetesen előtte is) a mediterrán étrendre történő áttérés javasolt. A mediterrán étrend bizonyítottan csökkenti a koleszterinértéket, és számos egyéb pozitív hatással bír a szervezetre, élettartamra és a szellemi frissességre. Emellett előnye még, hogy a rehabilitáció során javítja a koncentrációt, a memóriát és a beszédkészséget.

Alapja a nagyobb mennyiségű hal, zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a szénhidrátok (pl. cukor, édességek, péksütemények) jelentős visszaszorítása. A zöldség- és gyümölcs naponta többször, kis adagban fogyasztva szintén az étrend fontos része. A gabonaféléket és gabonapelyheket csakis teljes kiőrlésű gabonából engedélyezett fogyasztani.

Mediterrán étrend
A mediterrán étrendet követők hetente legalább kétszer fogyasztanak halat, emellett pedig a húsok (főleg a vörös húsok) fogyasztását csökkentik. A diétában túlnyomóan növényi eredetű étel szerepel, és nagyon kevés állati eredetű.

Ez is érdekelheti Hogyan előzze meg a stroke-ot?

A társbetegségek miatti étrendet is tartani kell!

Mivel általában a stroke a hipertónia (magas vérnyomás) vagy diabetes (cukorbetegség), valamint érszűkület talaján alakul ki, így ezen betegségek esetében előírt diéta betartása természetesen életbevágóan fontos stroke után is, hogy az első éven belül nagy eséllyel jelentkező ismételt agyvérzést megelőzzük.

A magas vérnyomás és cukorbetegség mellett nagyon fontos a megfelelő koleszterinértékek megtartása, mert a koleszterin lerakódása idézi elő az érszűkületet. Ebben is elsődleges tényező a diéta. A megfelelő koleszterinérték minden betegnél egyénre szabott - függ attól, hogy mennyire magas egy érkatasztrófa (stroke, szívinfarktus) bekövetkezésének esélye. Az úgynevezett nagy vasculáris kockázattal élő egyén (és minden stroke-on átesett beteg) esetében a 3,5 mmol/l összkoleszterin-érték a terápia célja, nagy kockázat esetében 4,5 mmol/l.

Ez is érdekelheti Stroke - A leggyakoribb kérdések

Speciális hozzáállást igényel az olyan stroke-on átesett beteg diétája, aki ágyban fekvő, járásképtelen maradt. Itt igen magas a felfekvés kialakulásának esélye, ráadásul ezek a betegek általában étvágytalanok és nyelészavarral is küzdenek. Ilyenkor a legfontosabb a magas fehérjetartalmú rostban dús diéta alkalmazása, mert csak így védhető ki a felfekvés kialakulása. A székrekedésre való megnövekedett hajlam miatt a rostban gazdag táplálékot a betegnek turmixolva adjuk, hogy a nyelését elősegítsük, emellett nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás is.

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.