A stroke ritka okai

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A stroke agyi keringési katasztrófát jelent, lehet agyvérzés vagy agyi érelzáródás. Vannak azonban olyan ritka okai is, mint például az agyi erek gyulladása vagy az embólia. Az esetek csupán egy-két százalékában állnak ilyen okok a háttérben, és többnyire fiataloknál fordulnak elő (kivétel az óriássejtes arteritisz).

Érgyulladás (vasculitis): Az érgyulladás az erek elzáródásához is vezethet. Ha az agyi erek érintettek, akkor alakulhat ki stroke. Az érgyulladás oka lehet autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer a szervezet saját ereit ismeri fel idegenként és támadja meg.

Óriássejtes arteritisz (arteritis cranialis): a gyulladás a nagy és a közepes erekre terjed ki, elsősorban a halántéki artériára (arteria temporalis), a szem ütőereire (arteria ophtalmica) és a nyaki verőérre (arteria carotis externa).

Ez a betegség gyakran csak idős korban alakul ki, 70-80 éves kor körül. Súlyos betegségérzettel, valamint izom- és fejfájással jár. A betegek 75 százaléka nő. Kezeletlenül az esetek 30 százalékában vaksághoz vezet. A kortizon kezelés gyors javulást hoz, enyhíti a tüneteket és a szövődmények kialakulásának esélyét is csökkenti.

Takayasu-arteritisz: A Takayasu-arteritisz hasonló az óriássejtes arteritiszhez. Elsősorban a fő verőeret, az aortát, és az abból leágazó agyat ellátó ereket érinti. Ez egy nagyon ritka betegség, amely főként fiatal nőknél, 40 éves kor előtt jelentkezik.

A láz és a fájdalom mellett a kar keringési zavara, szédülés és eszméletvesztés, valamint látászavar és akár stroke is kialakulhat. A kortizon a betegek 80 százalékánál javulást hoz.

Bechet-kór: A gyulladás kis és közepes ereket érint, az esetek majdnem 50 százalékában az agyi erekre is ráterjed. A betegség gyakrabban fordul elő a keleti mediterrán régióban és Japánban (feltehetően genetikai tényezők miatt).

A tünetek időről-időre megjelennek, afták jelennek meg a szájüregben, a nemi szervek környékén, illetve a szemnél, jellemző még az ízületi gyulladás. A Bechet-kór tipikus tünet a vénák gyulladása. Gyakran tartós kortizon kezelésre van szükség, hogy a súlyos szervi károsodások elkerülhetőek legyenek.

Szisztémás lupus erythematosus (SLE): egy súlyos gyulladásos autoimmun betegség. Túlnyomórészt fiatal nők betegsége. Nem tisztázott okból a szervezet saját sejtjeinek anyagaival szemben immunreakció zajlik le. Ennek következtében a különböző szervek, a bőr, a vesék és az ízületek begyulladnak. A vérerek is begyulladhatnak.

Egyéb vasculitis formák: különböző betegségek, például a sarcoidosis vagy az olyan fertőzések, mint a tuberkulózis, a borreliosis és a szifilisz nagyon ritka esetben szintén járhatnak érgyulladással. Néha az agyi erek is érintettek.

Embólia: embólia akkor alakul ki, ha például egy vérrög elzárja az eret, ez stroke-hoz is vezethet, egyéb formái:

  • Zsírembólia: többszörös töréssel járó súlyos balesetek után alakulhat ki, ha a zsírt tartalmazó csontvelő a vérbe kerül. A zsírcseppek elzárják az eret. Az agy mellett más szervekben is kialakulhat zsírembólia.
  • Légembólia: az eret ez esetben a vérbe került levegőbuborék zárja el. Ez a szív, a mellkas vagy a nyaki műtétek komplikációja lehet, de nagyon ritkán fordul elő. A légembólia különleges esete a keszonbetegség. Ha a búvárok nagy mélységből túlságosan gyorsan úsznak a felszín felé, hirtelen megváltozik a nyomás, a vérben oldott nitrogén buborékokat képez, olyan folyamat zajlik le, mint amikor felbontunk egy szénsavas üdítőitalt. Ezek a gázbuborékok gázembóliát okoznak. A pácienseknek gyorsan nyomáskamrába kell kerülniük, amelyben a nyomásviszonyok megfelelnek a mély vízben jellemző értékeknek.
  • Szeptikus embólia: a szívbillentyűk gyulladása (fertőző endokarditisz) következménye lehet bakteriálisan fertőzött vérrög képződése, mely agyi embóliát okozhat. Az agy különböző pontjain gyulladásos régiók alakulnak ki. Így szeptikus-embóliás gócos enchephalitis alakul ki. A baktériumok ellen antibiotikumos kezelés javasolt.
A stroke felismerése

1. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! − ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy stroke-gyanús beteggel. Hisz, ha arca aszimmetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor gyanakodhatunk stroke-ra.
2. Emeltessük fel vele egyszerre mindkét karját! Amennyiben nem sikerül végrehajtani mindkét karral egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.
3. Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor még egy fontos tünettel állunk szemben.
4. Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor sajnos nagy eséllyel stroke-ja van a betegnek.
A szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket (104), ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk. Bővebben a stroke tüneteiről

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva, Dr. Fehér Gergely
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.