Aquafitnesz - Edzés és torna a vízben

Kálmánczhey Emőke
szerző: Kálmánczhey Emőke, fitneszedző - WEBBeteg
frissítve:

A vízben végezhető mozgásokról mindenki tudja, mennyire hasznos és egészséges, azonban mégis nagyon kevés formáját ismerik, és még kevesebben vannak, akik egészségmegőrzés céljából sportolnak a vízben. Igazán két formája terjedt el és ezek a legismertebbek, ez az úszás és a víz alatti gyógytorna. Az aquafitnesz mint vízi mozgásforma több mint 25 éve indult hódító útjára.

Aquafitnesz - Mit jelent?

Azonban ezeken kívül napjainkban már számos más formája is létezik a vízben történő sportolásnak, hiszen maga az aquafitnesz, mint vízi mozgásforma több, mint 25 éve indult hódító útjára. Ez a fajta sporttevékenység az aerobik és a fitnesz alapvető mozgásait egyesíti a vízben való ízületkímélő testmozgással, valamint az egészségre gyakorolt jótékony hatásával. A különböző irányzatok ismeretében könnyebben próbál ki az ember új mozgásformákat és remélhetőleg rátalál majd arra, amely leginkább megfelel személyiségének, ezért most egy kis ízelítő az aquafitnesz legelterjedtebb és legnépszerűbb változataiból.

  • Aquarobic: Általában mellig érő vízben végeznek aerobic jellegű gyakorlatokat a résztvevők, melyek saját testsúllyal vagy egyéb kiegészítő eszközökkel történnek. Ezek lehetnek vízi kézi súlyzók vagy step padok, de nem ritka kötél vagy a labda használata sem. Hasonlóan a fitnesztermi órákhoz, itt is gyakran szól a zene. Nagyon jó pulzusnövelő, állóképesség fejlesztő mozgás, valamint mindenképpen pozitívum, hogy az is végig tudja csinálni a gyakorlatokat, akinek a szárazföldön nagy megterhelést jelente ez a fajta mozgás. Hatékonyan fejleszti a testtudatot is, hiszen folyamatos koncentrációra van szükség ahhoz, hogy egyensúlyi helyzetünket végig megtartsuk.
  • Aquaspinning: A spinninghez hasonló vázszerkezetű kerékpárt használnak, mely 110 – 160 cm mélységű vízben van, ami a biciklin ülve körülbelül derékig ér. A különbség a szárazföldi változatához képest, hogy rozsdamentes acélból készült, a tárcsákat lapátok helyettesítik, valamint előre és hátra is hajthatóak. Jótékony hatással van az állóképességre, ezen felül kiválóan erősíti a lábat és a feneket is. A kitartást, a megfelelő ütemet, valamint a jó hangulatot a zene is segíti.
  • Aquajogging (futás a vízben): Bármilyen furcsán is hangzik, nem csak a szárazföldön lehet hatékonyan futni, hanem a vízben is, egy kis segédeszközzel. Ez az eszköz az Aquajogger®, ami egy derekat körülölelő vastag öv, mely segít biztonságosan fenntartani a vízen az embert. Tökéletes a fogyni vágyók számára, nem terheli az ízületeket, mégis egy folyamatos futás tartható fenn.
  • Aquawalk (vízi séta): Egy speciális csizmában történő mozgásról van szó, gyakorlatilag séta a vízben. A csúszásgátló talpak miatt teljes biztonsággal végezhető. A séta hatékonyságát különböző gyakorlatokkal is elősegítik, melynek során az egyensúly megtartása is sokkal könnyebb a csizma segítségével. A víz ellenállása mellett végzett gyaloglás hatékonyan segít az izomzatok tónusfokozásában.
  • Aquapower: Egy igen intenzív testmozgásról van szó, mely során rengeteg különböző segédeszközt alkalmaznak a gyakorlatok még hatékonyabbá tételéhez. Ezek vizisúlyzók, gumikötelek, vizinudlik, valamint speciális korongok és kesztyűk. A többi vízi sporthoz hasonlóan itt is az izmokra, az ízületekre fejt ki jótékony hatást a mozgás, valamint erőteljesen fejleszti a szívet és a tüdőt.
  • Aquabalance: Egy harmóniára épülő módszerről van szó, mely a test egyensúlyközpontját fejleszti. Meditatív jellege igen kiemelkedő, mivel a test izmai a vízen való lebegés közben elernyednek és ezt a pihentető állapotot hangokkal és illatokkal is elősegítik. A hangsúly azonban mégis az egyensúlyfejlesztésen van, ami nagymértékben javítja a testtartást. Azért hatékony ez a mozgásforma, mert le kell küzdeni a víz felhajtó erejét, valamint az állandóan mozgó vízben mindig vissza kell nyerni az egyensúlyt.
  • Aqua tai-csi: Alapja egy harcművészeti stílus, mely a keleti mozgáskultúrából származtatható. Lassú, koncentrált, kitartott, mozdulatokból áll, melynek célja az önfegyelem, mozdulataink koordinálása, valamint energiáink áramlásának elősegítése. Akárcsak szárazföldi változatában, a vízben is fontos tényező a mozdulatok során végrehajtott koncentráció.
  • Aquarelax (ellazulás a vízben): jellemzően egy vízinudli segítségével történik, mellyel biztonságosan fent marad az ember a vízen,szó szerint lebeg, valamint 35°C-os hőmérséklet szükséges hozzá, amely hozzájárul a tökéletes fizikai ellazuláshoz. Ekkor csökken a pulzusszám és a vázizomzat tónusa is, így ez az állapot nagymértékben elősegíti a pszichés pihenést is. Alkalmanként masszírozással is hozzájárulnak a tökéletes ellazulás élményéhez.

Ha csak nyaralunk... - Vízi gyaloglás, vízben guggolás

Ha azonban csak tengerparton nyaralunk vagy kedvenc időtöltésünk az úszás és nem akarunk vagy nem tudunk hosszú távon beiktatni egy – egy aquafitnesz mozgásformát, ízelítőként érdemes kipróbálni egy - két gyakorlatot, mely garantáltan hatásos és biztosan elcsábít bárkit egy alkalom erejéig egy aquafitnesz órára.

  • Vízi gyaloglás, melyet érdemes sekélyebb vízben kezdeni, majd haladhatnak a mélyebb részek felé is. Sőt, ha elég erősnek érzik magukat, a sétát felválthatja a futás is. Garantáltan megdolgoztatja a lábakat és a csípőt is.
  • Csípőig érő vízben érdemes kipróbálni néhány guggolást. Terpeszállásban guggoljon le a kényelmes mélységig, közben figyeljen a térdeire, hogy ne tolja őket nagyon előre. Figyeljen az egyensúly megtartására, érdemes lassan végezni a gyakorlatot. Keményen igénybe veszi a láb és farizmokat, valamint a has és hátizmokat, hiszen folyamatosan törekedni kell az egyensúlyi állapot fenntartására.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Kálmánczhey Emőke, fitneszedző

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.