Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A futás nemcsak az állóképességet javítja és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. Kerüljük el a leggyakoribb hibákat a felhőtlen örömért!

1. Rossz futócipő

Ezt a hibát legalább egyszer minden futó elköveti az edzés vagy verseny során. Régi, elhasznált futócipő vagy a lábhoz, futóstílushoz rossz típusú futó lábbeli viselése balesetveszélyes. Megoldást jelenthet, ha szakboltban vásárol, ahol az eladók segítenek megállapítani a lábtípusát vagy a futási stílusát (normál, pronáló vagy szupináló), és az ahhoz legmegfelelőbb cipőt kiválasztani.

Amennyiben ez megtörtént, ne felejtse el lecserélni azt 400-500 km után, mivel ennyi idő után könnyebben szenvedhet sérülést benne. 200-250 km megtétele után érdemes egy új futócipőbe beruházni, amit felváltva használhat a régivel. Ezzel nem csak időt hagy a futócipőnek az edzések közötti kiszáradáshoz és regenerálódáshoz, de könnyebben fogja érzékelni azt is, mikor kell a régi cipőt lecserélni.

2. Túl sok edzés túl hamar

Sok kezdő futónál fordul elő, hogy olyan lázba jön a futás adta sikerélménytől, hogy túl sokat fut viszonylag hamar. Tévesen úgy gondolják, hogy minél többet futnak, annál jobb a szervezetük számára, ám ezzel a taktikával könnyen szerezhetnek olyan tipikus sérüléseket, melyek a túlerőltetésből származnak.

A megoldást az jelentheti, ha pontosan megtervezi, milyen gyakran, milyen gyorsan és milyen sokat fog futni. Különösen a kezdőknek ajánlott először sétával kezdeni, majd fokozatosan áttérni a futásra. Figyeljen az esetleges fájdalmakra, melyek arra figyelmeztetnek, hogy abba kell hagyni a futást. Tartson hetente legalább egy pihenőnapot, mialatt az izmok regenerálódhatnak. Ellenkező esetben nagy a sérülések kockázata.

Bővebben Sportsérülések fajtái és kezelésük gyógymasszázzsal

3. Hosszú, elnyújtott lépéssel futás

Az egyik leggyakoribb sérülést okozó probléma a túl hosszú lépéses futótechnikából adódik. Ilyenkor a sarok jóval a test egyensúlyi középpontja előtt ér földet. A veszély abban rejlik, hogy minden lépésnél egyre nagyobb erővel csapódunk a talajba, és ez részleges megállást okoz. Az állandó fékhatás korai fáradtsághoz és komoly sérülésekhez vezet.

Sok futó azt hiszi, hogy a hosszabb lépések javítják a futásteljesítményt, ám ez nem igaz. Figyeljen oda, hogy ne lendüljön előre a lábaival. Ez különösen fontos a hegyről lefelé történő futásnál. Koncentráljon arra, hogy a talpa pontosan a teste alatt érjen talajt. A kis karmozgás segít ennek koordinálásában.

4. Gyorsulás hegyről lefelé

Hegyről lefelé futásnál bizony nagy a kísértés, hogy felgyorsítsunk, hiszen kevesebb energiával nagy sebességet tudunk elérni.

Ez azonban rendkívül balesetveszélyes. A hegyen futás szabálya, hogy hegyről lefelé nyugodtan, az erőt tartalékolva, egyenes tartással, hegyre felfelé pedig a vállakat nagyon enyhén előredöntve, gyors és szapora, de rövid lépésekkel futunk. Fontos, hogy ne dőljön hátra, ezzel fékezve önmagát!

5. Rossz karmozgás

Sokan futás közben a karjaikat oldalirányban mozgatják, ami nehezíti a futást és az egyenletes légzést. Másik gyakori kezdőhiba, mikor szorosan a mellkas mellett tartják a karokat, különösen, ha már elfáradtak. Ezzel azonban még inkább elfárad, hiszen az izmok megfeszülnek a karokban, vállban, nyakban.

Figyeljen oda, hogy a karját derékmagasságban, 90 fokos szögben tartsa, a könyökök pedig a test mellett helyezkedjenek el. Eközben a fejét, hátát, vállait tartsa egyenesen. Semmiképpen ne keresztezzék a karok a mellkas középvonalát és ne mozogjanak dugattyúszerűen előre-hátra. Fontos, hogy mindig olyan arányban mozogjanak a karok, ahogy a lábak.

6. Nem megfelelő folyadékbevitel

Sok futó alulbecsüli a folyadékpótlás fontosságát, és nem isznak futás közben, mivel félnek attól, hogy szúrni fog az oldaluk. A dehidratáltság pedig károsan hat a teljesítményre és az egészségre. Fontos odafigyelni arra, mennyit és mit iszik edzés előtt, alatt és után:

  • Edzés előtt egy órával igyon 4 -6 dl vizet vagy egyéb koffeinmentes italt. Ennél többet semmiképpen ne fogyasszon, különben futás közben fog jönni a vizelési inger.
  • Futás közben 20 percenként 2 dl folyadékra van szüksége a szervezetnek, ám a 90 percnél hosszabb edzéseken az elvesztett ásványi anyagok pótlására sportitalra is szükség lesz. (az izotóniás ital, a benne lévő szénhidrát és só segíti a folyadék felszívódását, a folyadékegyensúly javul, a szénhidrátok energiát szolgáltatnak a működő izmoknak)
  • Ne feledje pótolni a folyadékveszteséget futás után sem. Minden leadott kg után egy liter folyadékpótlásra van szükség. A futás utáni sötét sárga vizelet a dehidratáltság jele.

Teszt Elegendő mennyiségű folyadékot fogyaszt?

7. Nem megfelelő ruházat

A három leggyakoribb hiba a túlöltözés, az alulöltözés, illetve ha a ruházat nem megfelelő anyagból van. Különösen télen nagy a kísértés a túlöltözésre, ami elkerülhető, ha a meglévő hőmérséklethez hozzáadunk 5-10 fokot, nagyjából ennyivel érezzük többnek a hőmérsékletet mozgás közben.

Persze az sem mindegy, hogy miből van ez a ruha. Kerülendő a pamut, mert magába szívja az izzadtságot, ami ott is marad benne, és akadályoz a mozgásban, valamint könnyen meg is fázhatunk. Olyan öltözékre van szükség, ami elvezeti az izzadságot, mindeközben szellőzik, így száraz marad a bőrünk.

8. Túledzés

Sokan azt hiszik, hogy a naponkénti futással egyre edzettebbek, gyorsabbak lesznek. Mindez azonban nem enged elegendő időt az izmoknak a regenerálódáshoz, ami könnyen sérülésekhez, hosszú távon pedig a teljesítmény-romlásához vezet. Fontos, hogy fokozatosan növelje a megtett távolságot, és ne emelje azt heti 10 százaléknál többel. A pihenőnapok beiktatása nagyon fontos az izmok regenerálódása szempontjából.

9. Túl gyors rajt

A hosszútávú versenyeken az egyik legnagyobb hiba a túl gyors rajt. A verseny hangulata, vagy a többiek sebessége könnyen magával ragadhatja az embert, ám ha nem osztja be az energiáit, a gyorsan megtett első kilométerek után bizony nehéz lesz a célba jutni. Ne akarjon lépést tartani a tapasztaltabb futókkal, mert a későbbre tartalékolt energiáit is felemészti! Tartsa a megszokott tempót!

10. Nem megfelelő táplálkozás

Az, hogy mit és mikor eszik a futás előtt, alatt és után, nagymértékben kihat a teljesítményre.

  • Futás előtt 1-1,5 órával könnyű ételt fogyasszon. Válasszon olyan ételt, ami magas szénhidrát és alacsony zsír, rost és proteintartalmú. Jót tesz ilyenkor egy banán vagy energiaszelet, vagy egy adag müzli tejjel.
  • Ha több mint 90 percet fut, az elégetett kalóriát pótolni kell. Erre jók a sportitalok, sportszeletek. Fontos, hogy az első óra futás után legalább 100 kalóriát, majd minden 40 perc után újabb 100 kalóriát juttasson a szervezetébe.
  • Futás után - amilyen gyorsan csak lehet - pótolja az elvesztett energiát. Kutatások bizonyították, hogy az izmok az edzést követő 30 percben a legfogékonyabbak a glikogén raktárak újraépítésére. Minél hamarabb eszik futás után, annál inkább csökkentheti az izommerevség esélyét. Ilyenkor figyeljen arra, hogy minden gramm bevitt protein mellé 3 gramm szénhidrátot is fogyasszon.
  • Edzés alatt ne feledkezzen meg a szénhidrát fontosságáról! Ez a futók számára legfontosabb energiaforrás!

Ezt olvasta már? Mit jelent, ha valakinek sportszíve van?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; about.com
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.