Téli sport a szabadban - Mikortól veszélyes?

MTI
megjelent:

"Nulla fok körül még nem rossz futni, de mínusz tíz foknál már azt javaslom pácienseimnek, hogy ne a szabadban sportoljanak" - hívta fel a figyelmet Christian Gäbler osztrák szakember.

Télen a szabad levegőn futóknak is csökkenteniük kell a penzumot, mivel hideg időben a sportolók kiszolgáltatottabbak a meghűléses betegségekkel szemben, mínusz 10 fok alatt pedig már egyenesen ártalmas az egészségre a kinti sport.

A túl intenzív igénybevétel gyengíti az immunrendszert - hívta fel a figyelmet Christian Gäbler osztrák szakember. "Nulla fok körül még nem rossz futni, de mínusz tíz foknál már azt javaslom pácienseimnek, hogy ne a szabadban sportoljanak, hanem válasszanak beltéri alternatívát, például ergométert vagy elliptikus trénert" - fejtette ki az orvos.

A hideg levegő stresszhatása

A fagyási sérülések kezelése
A fagyás felismerése az előbb felsorolt tünetek alapján nem nehéz, a kezelést azonnal meg kell kezdeni!
A fagyási sérülések kezelésének módjai>>

Erős hidegben a test hője némileg lejjebb megy. "Nem sokat, de ez is meglehetős stresszterhelést jelent a szervezet számára" - magyarázta Gäbler, aki hozzátette: ha valaki kicsivel nulla fok alatt a szabadban szeretne sportolni, az orrán át lélegezzen, mert így a levegő jobban felmelegszik, mire a tüdőbe ér. Az emberi tüdő ugyan kibír egy s mást, ilyen típusú terhelés alatt azonban fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

A szakember hangsúlyozta a sál és a lehetőleg légzésaktív réteges ruházat viselését. Azt is kiemelte, hogy télen sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az izomzat megfelelő bemelegítésére, mivel az hidegben nincs megfelelően előkészítve.

Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban
Nincs egyértelmű álláspont arra nézve, hogy pontosan milyen hőmérséklet és páratartalom mellett legmagasabb a komfortérzetünk és legalacsonyabb az egészségre káros hatások kockázata. Az általános vélekedés szerint a nappali levegője ideálisan 21 °C hőmérsékletű. A hálószobában legkellemesebb a 18-19 °C, de kisgyermekeknél, kiváltképpen csecsemőknél ennél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet kívánatos.
Csecsemők fürdetése lehetőleg 23-24 °C-os helyiségben történjen. Az éjszakai komfortot ne a fűtés teljesítményének növelésével, hanem a hálóruha és a takaró megfelelő választásával teremtsük meg. A túl meleg levegőjű hálószoba rontja az alvás minőségét: nehezebb az elalvás, az alvás felületesebb lesz, a mikroébredések és az éjszakai felriadások száma is megnövekszik.
Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban>>

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.