Sportsérülések fajtái és kezelésük gyógymasszázzsal

Farkas Lehel
szerző: Farkas Lehel, gyógymasszőr - WEBBeteg
megjelent:

A sportolók körében gyakran fordulnak elő balesetek, sérülések. Versenysportoknál nagy szerepet kapnak a sportorvosok, traumatológusok, fizioterapeuták és a gyógymasszőrök, sportmasszőrök, akik sokat segítenek a sérülések kezelésben, a sportolók gyorsabb felépülésében.

Sportsérülések fajtái

Acut sérülések (Sport balesetek): egyszeri és hirtelen nagy külső erőhatás okozta sérülés macrotrauma. Hatékony kezeléssel visszaállítható az eredeti állapot és képesség.
Jellemző tünetek: zúzódás, sebzés, rándulás, szakadás, ficam, törés.

Terheléses sérülések (Sportártalmak): ismétlődő helytelen terhelés vagy túlterhelés okozza.
Jellemző tünetek: inak eredésének tapadásainak gyulladása, íngyulladás, csonthártyagyulladás, izomgyulladás, tömlőgyulladás, fáradásos törés, porckárosodás, ízületi gyulladásos kopás.

Krónikus sérülések: akkor alakulnak ki, ha a sportbaleseteket vagy a sportártalmakat nem ismerik fel, vagy rosszul kezelik. Általában visszafordíthatatlan következményekkel jár együtt.

Újrasérülések: sportsérülés után, az eredeti sporttevékenység megkezdése után kb. 1 hónapon belül azonos helyen, azonos sérülés jön létre.

A sérülések, és balesetek állapotát képesnek kell lennünk felmérni és annak rehabilitációs időtartamát felmérni. Lényeges a sérült fokozatos, de intenzív felépítése, regenerálása. A fekvő időszak után ellehet kezdeni a gyógymasszázs kezeléseket, amelyekkel teljes mértékben, karban tartható az egyén egészséges és lesérült, balesetet szenvedett testrésze.

Pihentetés, tehermentesítés

Sportsérülések kezelése gyógymasszázzsal

4/1 Rehabilitáció metodikája sportsérülések esetében
4/2 Csont- és porcsérülések kezelése gyógymasszázzsal
4/3 Ficamok kezelése gyógymasszázzsal
4/4 Gyógymasszázs szerepe a sportsérülések kezelésében

Létfontosságú, hogy a sérült testrészt, végtagot nyugalomba helyezzük a szakorvos által kötelezően előírt időszakra. Törekedni kell, hogy aktivizáljuk a sérültet, miután kellő ellátást kapott, a pihenő időszak nem jelent teljes ágynyugalmat. A sérült végtag felpolcolása javítja a vénás keringést, csökkenti a bevérzés, öedema duzzanat mértékét. Ezáltal gyorsítja a bevérzés felszívódását, így gyorsabban lehet kezelni a sérült felületet.

Sportolók esetében előtérbe helyezzük a különböző helyi rögzítéseket (gipsz, felkötés), hogy minél előbb elkezdhessük az egészséges testrészek gyógykezelését az Acut szak után, gyógymasszázzsal és gyógytornával.

Sportsérülések terápiája - Rice-therapy

A gyógymasszázs fajtái és hatásuk

A masszázs szintén a mechanoterápia körébe sorolható. Frissítő és sportmasszázs egészségeseken is végezhető. A gyógymasszázst azonban gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. A gyógymasszázst leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik. A gyógymasszázs fajtái és hatásuk

Cryotherapia-Jégterápia: kiválóan csökkenti a fájdalmat, a védő reflexes izomspazmust vagyis görcsöket, a bevérzéseket és az öedemát- vizenyős duzzanatokat.

Szakaszos jegelés: a helyi hűtés megfelelő módszere a jégtömlő, cryogélek használata. Nem közvetlen a bőrfelületen, hanem vékony textilrétegen keresztül felhelyezve naponta 6-10-szer 10-15 perces időszakokban végezzük el. Hatékonysága függ a sérült rész feletti lágyrészköpeny vastagságától.

Jégmasszázs: hatékony kezelésmód, a sérült számára is könnyen elsajátítható, alkalmazható módszer. Naponta 3-10 perc a kezelés időtartama.

Acutan jég alkalmazása maximum 20-30 percig javasolt, mert a hosszabb behatás értágulatot okoz. Ha az érintett terület melegebb, mint az ellenoldali a vérzés és duzzadás még tart, ezért folytatni kell a jegelést. A jég alkalmazása minden félórában ismételhető maximum két órán keresztül, akár 3 napon át. Jeget felhelyezhetünk közvetlen a bőrre is, de a levegő rossz hővezető, ezért javasolt egy rétegű nedves rugalmas pólya felhelyezése a bőr és a jég közé.

Hűtőkezelés módjai:

• Jégmasszázs
• Jég-csomag (jégakku)
• Jég-immersio (bemerítés)
• Jégfürdő
• Kémiai jégcsomag (gél)

Rögzítések

Rugalmas pólya: Acut lágyrészsérülés esetén átmeneti rögzítés, védi a sebek fedőkötését, támogatja a vénás keringést, jégtömlővel cryogéllel kiegészíthető. Használatakor a végtag keringésére ügyelni kell. Ízületek stabilitására, védelmére nem használható.

A rugalmas pólyát a végtagon distal felől proximális irányba haladva tekerjük fel.
Így a szövetközi gyulladásos folyadék, nem szorul az ujjakba, ahol leszoríthatja az ellátó ereket. A feltekert pólya akkor nem túl feszes, ha a distalis pulsus tapintható.

Boka köré patkó alakú párna helyezhető fel taping-gel, rugalmas wrapping-gel kombinálva a bokaduzzanat megelőzésére. Folyamatosan maradjon a kezelt felületen a pólya, de éjszakára távolítsuk el és a sérült végtagot, polcoljuk fel a szív szintje fölé.

Wrapping – öntapadós rugalmas pólya: stabilizáló hatása hasonló a ragasztáshoz, vagyis tapinghez. Szalagsérüléseknél a leghasznosabb, könnyű vele strangulátiót – elszorítást, fojtást létrehozni.

Taping Leucoplast - ragasztás: a bőrre ragasztva csökkenti azokat a mozgásokat, amelyek a kérdéses ízületet terhelik. Friss sérülés kezelésére csakis kivételesen ajánlott.

Gipszrögzítés: ebben az esetben súlyosabb sérüléseknél, töréseknél alkalmazható. Mozgásteret szűkíti, ezért sportolni vele nem lehetséges, korlátozott és veszélyeket hordozz magában a további sérülések végett.

Brace, orthesis-külső rögzítők: egyre kedveltebbek mert szinte valamennyi nagyízületre, de pl. Bennett ízületre is felhelyezhetők. Beállítható az ízület megengedett mozgásterjedelme.
Térd és bokaszalag sérüléseknél a legelterjedtebbek. Használatukkal csökken az izomhypotrophia-sorvadás veszélye. Gyorsabb a gyógyulás, funkcionálisabb a kezelés, rehabilitáció.

Ha a beteg sántítás nélkül nem képes járni, akkor az első 2-3 napon használjon mankót.
Helyezzünk fel külső rögzítést-brace-t, hogy korlátozzuk a sérült végtag káros ízületi mozgásait. Felső végtagon például vállövnél célszerű felkötést használni például Gilchrist, Sollar and Cuff háromszögletű kendőt, vagy rögzítő felhelyezése javasolt, ha a sérült a karját nem képes mozgatni fájdalom nélkül.

(WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.