Parkour sérülések

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A parkourban és a free runningban a térdsérülések roppant gyakoriak. Tudjuk, hogy a hirtelen mozgás térdsérülésekhez vezethet.

Mi az a parkour?

A parkour (a menekülés művészete) egy városi extrémsport, aminek a lényege, hogy a sportoló úgy jusson át az akadályokon mintha menekülne. Mindezt úgy, hogy padokon, korlátokon, falakon vagy éppen háztetőről háztetőre ugrál.

A váratlan elcsavarodás a porcgyűrű, az elülső keresztszalag vagy az izületi porc sérülését okozhatja, míg a sok leérkezéssel járó becsapódás ismétlődő terhelések okozta sérülésekhez (RSI) vagy hátulsó keresztszalag problémákhoz vezethet.

Már néhány tornagyakorlat vagy egy kis kocogás is segít, hogy a pulzus és a testhőmérséklet megemelkedjen, felkészítve ezzel az izmokat és a szalagokat az ugrások és a leérkezések okozta terhelésre.

A kardio tréning segíthet

A parkour (városi akadályfutás) elkezdésekor érdemes fokozatosan, apró lépésekben haladni. Ha egy hétnél több idő kimarad két edzés között, akkor is törekedni kell a fokozatosságra, mivel ennyi idő alatt a test elszokhat a terheléstől. A súlyzós és a kardio edzés segít az izmoknak megerősödni annyira, hogy később elviseljék a parkour vagy a free running okozta megterhelést.

A helyes leérkezés nagyon fontos!

A leérkezés helyes technikáját is el kell sajátítani, ezért érdemes először csak talajon, zuhanás nélkül gyakorolni. Nincs értelme magasabbról ugrani, amíg a leérkezés és a tompítás nem megfelelő. Ha a leérkezés hangtalan, akkor megfelelő a tompítás, és fokozatosan emelhető a magasság. A gyakorláshoz ideális egy lépcsősor, amelyen fokonként lehet haladni.

A felelőtlen ugrálás elkerülése

A parkour nem azonos a felelőtlen akrobatizálással. Pontos felkészülést igényel, hogy ne legyenek váratlan akadályok sem útközben, sem a landolási területen. A személyes és a környezeti biztonságot mindig szem előtt kell tartani. Az egyéni képességek ismeretének fényében mindenkinek a saját felelőssége az újabb technikák alkalmazása. Mindig időt kell szánni a gyakorlásra és a mozdulatok fejlesztésére.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.