Sporttáplálkozási irányelvek: Mennyi mikrotápanyagra van szükség?

Sportorvos.hu
megjelent:

Az Amerikai Sportorvos Társaság 2000-ben jelentette meg az élsportolók és aktív szabadidő-sportolók étkezésére és folyadékpótlására vonatkozó irányelveit. Az alábbiakban a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek sportolói étrendben betöltött szerepéről írunk.

Sportolás - Miért fontosak a mikrotápanyagok?

Sporttáplálkozás

4/1 A sporttáplálkozás irányelvei: Mi a sporttáplálkozás?
4/2 Sporttáplálkozási irányelvek: Az energiabevitel
4/3 Sporttáplálkozási irányelvek: Mit együnk edzés előtt, közben és után?
4/4 Sporttáplálkozási irányelvek: Mennyi vitaminra van szükség?

A vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket összefoglaló néven mikrotápanyagoknak nevezzük, amelyeknek bevitele nem csupán az élsportban és a szabadidő-sportban, hanem az átlag, nem sportoló lakosság számára is nélkülözhetetlen.

Minden ország, valamint egységesen az Európai Unió egységes állásfoglalást adott ki minden mikronutriens napi bevitelére vonatkozóan a betegségek megelőzése, valamint az egészségmegőrzés szempontjából. Ez az ú.n. RDA (Recommended Daily Allowance), vagyis a javasolt napi bevitel. Vajon van-e különbség az aktív szabadidő-sportolók, élsportolók, valamint a nem sportoló felnőtt lakosság vitamin- és ásványi anyag szükséglete között? - tehetjük fel a kérdést.

A mikrotápanyagok hiányának hatása a sportolók szervezetére

Számos tudományos vizsgálat bizonyította, hogy az fizikai aktivitás intenzitásának, időtartamának függvényébe nő a mikrotápanyag hiány kialakulásának kockázata. Különösen abban az esetben, ha az intenzív tréning fogyókúrás programmal társul, vagy amikor más ok folytán (pl. utazás, stb.) kimarad egy-két étkezés. Természetesen az élsportban és szabadidő-sportban is az a cél, hogy legalább annyi vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez jusson a szervezet, mint amennyi a javasolt napi beviteli érték.

Saját vizsgálataink is bizonyítják, hogy a legtöbb esetben a mikronutriens pótlás nem éri el a lakosságnak javasolt értékeket sem. Mindez eleinte nem okoz semmiféle panaszt, azonban a hónapok, vagy akár évek hosszú sora alatt kialakult minőségi alultápláltság csökkenti a szervezet regenerációs képességét, amelynek talaján sérülések, fájdalmak alakulhatnak ki a váz-izomrendszerben. Emellett számos kellemetlen tünet (pl lábikra görcs, fáradékonyság, stb.) keletkezik, következményes teljesítményhanyatlással.

Sportolók – különösen a nők - körében figyelhető meg a vashiány, amely komoly panaszokat okoz. Sportolói szempontból legfontosabb tünet a fáradtság és teljesítményromlás. „Hajtok, mint az őrült és mégsem haladok úgy, ahogy kellene…”- fogalmazzák. Az ilyen és ehhez hasonló érzések fel kell hogy hívják a figyelmet az esetleges vitaminhiány előfordulására, amellyel célszerű orvoshoz fordulni.

Alapvetően az elégtelen mikronutriens bevitel csökkenti a szervezet regenerációs képességét, gyengíti immunrendszerét. Mindez fokozott fertőzés- és sérüléshajlamot alakít ki. Ezért is nélkülözhetetlen a rendszeres, változatos, tudatos táplálkozás.Abban az esetben, ha a sportoló felszívódási zavarban, anyagcsere betegségben, vagy más, emésztőrendszert érintő betegségben szenved, akkor természetesen fontos a megfelelő mikronutriens pótlás is. Pl. a zsírok nem megfelelő felszívódása a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitmain) hiányállapotához vezethet. Emellett a fogyókúrázó sportolók, valamint a vegánok is veszélynek vannak kitéve a mikronutriens hiány kialakulásának szempontjából, ezért nekik célszerű étrend-kiegészítőt alkalmazni.

Hogyan válasszon vitaminkészítményt?

Mielőtt azonban bárki bármilyen vitaminkészítmény vagy minerália megvásárlásához folyamodna, érdemes kikérni a sportorvos-dietoterapeuta véleményét. Nem csak az adott étrend-kiegészítő fajtájának és minőségének kiválasztása szempontjából, hanem a felszívódó képesség és nem utolsó sorban a doppingvétség elkerülésének érdekében is szükség van rá. Indokolt esetben csak a bevizsgált, jó minőségű, hatékony felszívódású mikronutriens készítményt célszerű alkalmazni, amely alkalmazkodik a sportoló egyéni szükségleteihez.

Törekedni kell a kiegyensúlyozott, változatos étkezésre, a „többször keveset” elv betartására, amellyel elkerülhetővé válhatnak a vitaminok, ásványi anyagok hiányából következő kellemetlen tünetek, betegségek és a regeneráció-képesség csökkenés.

Sportválasztó - Mit ajánl az orvos?

Hogyan hat az úszás a szervezetre? - A sportorvos véleménye Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is. Ellentétben a kerékpározással, az úszás során a felső és alsó testfélre egyforma munka hárul. Alapvetően dinamikus, izotóniás terhelésről van szó, de természetesen ahhoz, hogy a test szépen ráfeküdjön a vízre és ne süllyedjen le bizonyos része, megfelelő izomtónusra, a tartóizmok munkájára van szükség.
Hogyan hat az úszás a szervezetre? - Bővebben

Kocogás és a futás hatása a szervezetre - A sportorvos véleménye Napjainkban a futás, ill. kocogás népszerűsége növekvő tendenciát mutat, amely főleg praktikusságának köszönhető: szinte semmi felszerelést nem igényel, csak egy jó futócipőt. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találhatunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat egy fél-egyórás kocogással, futással. Nem kötött életkorhoz és nagyon sokféle edzettségi szinten is élvezetes lehet.
Kocogás és a futás hatása - Bővebben

(forrás: sportorvos.hu)

Cikkajánló

Sport: így érdemes elkezdeni

Dr. Kónya Judit, családorvos
Sportolás
A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen, vagy már régen abbahagyták azt. A sportolás elkezdése, illetve az újrakezdése a legnehezebb, és ne gondoljuk, hogy a fogadalom megtartása, miszerint holnaptól rendszeresen sportolunk, egyszerű lesz.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.