Relaxációval a szorongás és a stressz ellen

Dr. Pálvölgyi Rita
szerző: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - WEBBeteg
frissítve:

A relaxáció pihenést, ellazulást jelent. A mindennapokban relaxáló hatású lehet egy séta, zenehallgatás, egy film megnézése. Bármi, ami kiszakít az addigi megfeszített tevékenységből.

A tervezett relaxáció szintén a mindennapokba épített, az ellazulást, pihenést szolgáló aktivitás. Hogy kinek mi jelenti a relaxációt, egyénileg eltérő lehet. Van, akinek egy masszázs, másnak egy kellemes fürdő, szauna, kirándulás, egy jó beszélgetés, egy esti tea. Mindenkinek magának kell megtalálnia a hozzá legközelebb álló módszert.

Megfigyelhető, hogy az életritmus felgyorsulásával, az elvárások fokozódásával egyre többen vannak, akik elvesztik a képességet az ellazulásra. Állandó feszültségben, szorongásban, teljesítménykényszerben élnek. Az ő számukra különösen fontos, hogy megismerjenek és elsajátítsanak olyan relaxációs technikákat, melyek segítségével képessé válnak a fizikai, szellemi, lelki ellazulásra.

Ezt olvasta már? Hogyan kezelhető a szorongás?

A relaxáció típusai

Ezen módszerek egy részét egyénileg is meg lehet tanulni, másokat szervezett, - egyéni, vagy csoportos – képzés keretében sajátíthatunk el. Egy részük elsősorban a testi folyamatok feletti kontroll megszerzésére irányul, mások pedig a lelki, mentális folyamatok rendeződését célozzák.

A relaxáló, stresszoldó masszázs könnyen megtanulható. Partnerek, barátok, családtagok kölcsönösen segíthetik egymást ilyen módon a feszültségek, stressz oldásában.

A mélylégzés a légzés feletti kontroll gyakorlásán keresztül vezet ellazuláshoz. A felületes, mellkasi légzéssel szemben a mélyebb, hasi légzés elsajátítását célozza a gyakorlat.

Az autogén tréning hanganyagról, vagy szervezett képzés keretében tanulható. Utóbbi helyzet előnye, hogy az átélt élményeket utólag megoszthatják a résztvevők, a tréning vezetője segít a furcsa, szokatlan érzések feldolgozásában.

Az autogén tréning vezetője az egyes testrészekre vonatkozó érzések átélésére szólít fel. Melegség-, majd elnehezülés érzését az egyes testrészekben, a szívműködés, a légzés kontrollját, hasűri melegség és a homlok hűvösségének érzetét lehet megtapasztalni a 20-25 perces gyakorlat során. Eközben eltávolodnak az aktuális gondolatok, feszültségek, a külvilági ingerek.

A tréning elsajátításával, - melynek folyamata néha hetekig is tarthat, - a résztvevő hatékony eszközhöz juthat a szorongások, feszültségek, depresszív állapotok, alvászavar, stresszes állapotok oldásához.

A meditáció és a jóga a több ezer éves távol keleti kultúrákból került át a nyugati világba. Mindkettőnek többféle tradicionális irányzata ismert, melyek erősen kötődnek a keleti, - hindu hagyományokra épülő - vallásokhoz, filozófiákhoz.

A meditáció a koncentráció és elmélyülés állapotában bizonyos – gyakran hitbéli - kérdéseken történő elmélkedést jelent. A megváltozott tudatállapot lehetővé teszi a kérdések többirányú, árnyalt megközelítését, feldolgozását.

A tradicionális jóga irányzatok 5000 éves hagyománya Indiából ered. A jóga jelentése önmagunk megismerésének útja. Célja a test-lélek-szellem egyensúlyának megteremtése, belső folyamatainkra történő figyelem elsajátításának képessége.

Az ősi jóga irányzatokra épülve többféle alkalmazott jóga technika fejlődött ki a nyugati kultúrákban. Ezek közül néhány: a stressz oldó-, baba-mama-, gerinc-, örömfejlesztő jógák.

Az egyre szélesedő választékban kinek-kinek érdemes megkeresnie a személyiségéhez, értékrendjéhez legközelebb álló módszert. Ennek elsajátításával sokat tehet belső egyensúlyának, nyugalmának megteremtéséért.

Tovább Relaxáció a mindennapokban - Az autogén tréning módszere és alkalmazása

Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeutaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.