Kényszerbeteg vagyok?

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kényszerbeteg vagyok?
Minden napra megvan az itthoni munkám, és azt el kell végeznem, mert nyugtalan és feszült leszek tőle, ha nem, de a tennivalót mindig elvégzem délig. Azt mondták gyógyszerre van szükségem, de én nem szeretném ezt abbahagyni. Vannak rendszeres munkáim az adott napra (pl. kedden a mosás, hétfőn és csütörtökön nagytakarítás, szerdán kamraseprés, pénteken udvarseprés, szombaton mosás, vasárnap vasalás). Azért osztom be így, hogy ne fáradjak el nagyon. Én nem érzem ezt olyan nagy bajnak, bár igaz, hogy így kevesebb időm marad a kisfiamra, de csak délelőtt, mivel délután már ráérek.

Gyógyszert akarnak felírni, de én ettől nagyon félek, mert nem akarom, hogy mocsokban ússzon a lakás, ha én ezt a gyógyszert beszedem. Így vagyok nyugodt, ha elvégzem a feladatom, nem értem, miért zavar ez másokat, hisz nekik is jobb, ha nem vagyok feszült. Kicsit persze korlátoz abban, hogy nem tudok kimozdulni, amíg nem végzem el a dolgaimat, de ettől függetlenül szeretem csinálni. Nem szeretném abbahagyni, és nem tudom, hogy kényszeríthetnek-e a gyógyszerszedésre, bár igaz a gyerek miatt meg kell. De én foglalkozom vele így is, csak estére elfáradok, de ez engem nem zavar. Mit gondol erről? Kell szednem a gyógyszert, amit felírnak majd?
Pszichés problémák
Pszichés problémákról, okaikról, tüneteikről és kezelési lehetőségeikről olvashat a WEBBetegen!

Kedves Kérdező!

A baj nem azzal van, hogy beosztja a teendőit és hogy rendben tartja a környezetét, hanem azzal, hogy nem tud rugalmasan változtatni ezen, és az egész életét alárendeli ennek az órarendnek. Jelen helyzetben az Ön feladata az lenne, hogy a gyermekével foglalkozzon, délelőttönként kivigye sétálni, és majd ha alszik, akkor takarít.

A gyógyszerszedéstől nem trehány és hanyag lesz, hanem megszűnik a kényszer, és képessé válik arra, hogy rugalmasabban kezelje a saját idejét, figyelembe vegye, mikor fáradt és mikor van több energiája, képes lesz a fontossági sorrendet helyesen felállítani.

A leírása arra enged következtetni, hogy noha a jelenlegi állapotban jól érzi magát, azért Ön is látja, hogy vannak dolgok, amiket másként kellene csinálni. Valószínűnek tartom, hogy a környezetében élők ennél sokkal élesebben fogalmaznának, és a jelenlegi viselkedésének, valamint szokásainak sokkal több káros következményét sorolnák fel, mint amit Ön megtett.

Kérdezze meg a párját és a szüleit, hogy ők hogyan látják a helyzetet, és szerintük mit kellene másként csinálni. Vajon ők is annyira fontosnak tartják a tisztaságot, mint Ön? Vajon a gyermekének az a fontos, hogy kétszer hetente nagytakarítást tartsanak, vagy az, hogy odabújhasson bármikor Önhöz, ha úgy tartja kedve?

Én javaslom, hogy kezdjen el gyógyszert szedni, és tapasztalja meg, hogy milyen az, amikor nem szorong akkor, ha nem pontosan úgy csinál mindent, mint ahogy azt egy évvel ezelőtt megtervezte.

Pszichoterápia: a gyógyító szavak
A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak

Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.