A prosztatarák legjellemzőbb tünetei

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A prosztatarák többnyire a prosztata (dülmirigy) külső felszínén fejlődik ki. Ezért korai stádiumban nem okoz panaszokat, ami miatt sokszor nehéz időben felismerni. Előrehaladott állapotban azonban a rák oly mértékben kiterjedhet és olyannyira megnövelheti a prosztata méretét, hogy beszűkítheti a húgycsövet.

A prosztatarák lehetséges tünetei:

  • Gyakori csekély mennyiségű vizeletürítés (pollakisuria)
  • Nehézkes vizeletürítés (dysuria)
  • Vizeléskor fellépő fájdalom (alguria)
  • Erős nyomásérzet a hólyagban
  • Merevedési zavar
  • Ritkán: vér a vizeletben vagy az ondófolyadékban
  • Nagyon ritkán a prosztata belsejében is kialakulhat rosszindulatú daganat, mely nagyon gyorsan beszűkíti a húgycsövet.
  • Ha a rák tovább terjed a szervezetben, akkor áttétek (metasztázis) képződhetnek a csontokban, elsősorban az ágyéki csigolyák és a medence területén. A csont pusztulása nagyon fájdalmas lehet, és banális sérülések is csonttörést okozhatnak (patológiás fractura).
  • Ha a prosztatarák az ágyéki és a medence környéki nyirokcsomókat is érinti, a lábakban és a herezacskóban (scrotum) folyadék gyűlhet fel. Továbbá gyakoriak az olyan rákos megbetegedésekre jellemző általános tünetek, mint a láz, az éjszakai izzadás, a levertség, a teljesítőképesség romlása és a súlyvesztés.
  • A prosztata jóindulatú megnagyobbodása (benignus prostatahyperplázia) is a prosztata belsejéből indul ki. A húgycső ilyenkor - nem úgy, mint a prosztatarák esetében - nagyon gyorsan szűkül be, és már a korai stádiumban jelentkeznek a vizeletürítési problémák.
Prosztatarák – Milyen vizsgálatokra számíthat?
A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos vizsgálatig, ám a prosztatadaganat diagnózisa csak a szövettani vizsgálat alapján állítható fel egyértelműen. Milyen vizsgálatokra számíthat?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.