Kettős biztonságot ad az új vizsgálat: teljes testtérképes anyajegyszűrés

Anyajegyszűrő Központ
megjelent:

A rosszindulatú bőrelváltozások esetében a gyógyulás esélyei akkor a legjobbak, ha a kezdetben szabad szemmel sokszor nem is látható jeleket korai stádiumban felismerik. Az Anyajegyszűrő Központban a bőrelváltozások felismerésében tapasztalt bőrgyógyászt a legmodernebb készülék segíti, ami képes rá, hogy az egyes anyajegyek elváltozásait az orvosnak külön is jelezze. (x)

Miben más a teljes testtérképes anyajegyszűrés?

A csak dermatoszkóppal végzett vizsgálat hátránya, hogy nincs meg benne az összehasonlíthatóság lehetősége, vagyis ha a beteg évente találkozik az orvossal, akkor nem lehet megmondani, hogy az előzőekhez képest történt-e olyan változás az anyajegyekben, ami külön odafigyelést igényel.

A kizárólag video-dermatoszkóppal történő vizsgálatnál lehetőség van a képek tárolására, így azt a következő vizsgálatnál össze lehet hasonlítani az aktuális állapottal. Hátránya, hogy lassú, csak egyes anyajegyek vizsgálatára van lehetőség, így az orvosnak kell eldöntenie, hogy melyik anyajegyet érdemes rögzíteni, és melyiket nem. Így a következő vizsgálatnál csak bizonyos anyajegyeket lehet összehasonlítani és követni.

A teljes testtérképes anyajegyszűrés során, nevéből adódóan a teljes test felületéről készül digitális formában rögzített képanyag, így a beteg összes anyajegye dokumentált, bármikor előkereshető és összehasonlítható a későbbi vizsgálatok során. A tetőtől talpig történő fényképezés közben az automatikusan beállított kamera néhány perc alatt tökéletes minőségű felvételeket készít a teljes testfelszínről és minden egyes anyajegyről. Speciális szoftver segítségével felismerésre kerül minden új anyajegy, bőrelváltozás, és automatikusan jelzi, ha egy anyajegy megváltozott. A gyanús anyajegyeket a bőrgyógyász video-dermatoszkóp segítségével, egyesével is átvizsgálja.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

1. A teljes testfelület átvizsgálása

Melanoma nemcsak a napfénynek kitett testrészeken alakulhat ki, hanem a test bármely pontján. Az orvos a hajas fejbőr, az arc, a fül, nyak, törzs és a végtagok mellett a hónalj, talp és tenyér területét is alaposan áttanulmányozza.

2. Standard körülmények és dokumentáció

Annak érdekében, hogy az anyajegyek változásait dokumentálni tudjuk, fontos, hogy a felvételek azonos körülmények – fényviszonyok és távolság - között történjenek. Erre jelen pillanatban egyedül a teljes testtérképes anyajegyvizsgálat nyújt lehetőséget. A képek minden esetben megadott távolságról, azonos, kék háttér előtt készülnek, húsz különböző pozícióban az egyes testrészekről.

3. Összehasonlítás, kielemzés

A fotókból elkészül a teljes testtérkép, amit a speciális szoftver kielemez. A bőrgyógyász megítélése szerinti, valamint a szoftver által javasolt anyajegyek video-dermatoszkópos vizsgálata következik, amit az anyajegyekről készült felvétel, számítógépen történő elemzése követ. Az eredményekről a dermatológus szakmai véleményt ír, és kézhez kapjuk a saját, otthon megtekinthető anyajegytérképünket is.

Mi történik, ha egy anyajegyet el kell távolítani?

Az anyajegyszűrést végző bőrgyógyász orvos javasolni fog plasztikai sebészt, akinél az eltávolítás az olyan anyajegyek esetében is elvégezhető, ahol az esztétikai is fontos szempont – az arcon, dekoltázs területén lévő anyajegyek esetében.

A teljes testtérképes anyajegyszűrés által nyújtott biztonságot választotta R. Kárpáti Péter is, akinek mára védjegyévé vált az arcán lévő anyajegy. Tapasztalatait elmondja az alábbi videóban:

Anyajegyszűrő Központ
1015 Budapest Ostrom u. 16.
www.anyajegyszurokozpont.hu

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.