Diabétesz miatti lábamputációk: minden harmadik műtét elkerülhető lenne

Baromedical
megjelent:

A nem baleset okán végzett lábamputációk 70 százaléka cukorbetegség eredetű és évente négyezer lábat kell amputálni Magyarországon a diabétesz szövődményei miatt, pedig a hiperbár oxigénterápiával minden harmadik ilyen műtét elkerülhető lenne.

"Két lábon élhetem az életem, és mindezt a hiperbár oxigénterápiának köszönhetem!"

oxigénterápia repülőgépen"Súlyos érszűkületet diagnosztizáltak 2010 tavaszán a jobb lábamban a Nyíregyházi Jósa András Kórházban. Az érfestés eredménye szerint a lábam már műthetetlen volt, csak az amputáció és a protézis jöhetett számításba terápiaként - meséli dr. Angyal Sándor páciens. Sajnos mindeközben szívinfarktus ért, amely egy hónapig kizárta az esetleges érműtétet. Az infarktus okozta időkiesés miatt három lábujjam szinte elszenesedett, ezeket illetve a sarkamon és a talpamon mutatkozó beteg részeket is el kellett távolítani, így a lábfejem mérete az eredetihez képest 25 százalékkalkal csökkent.

A sebek lassan gyógyultak és ekkor javasolta a műtőorvosom az országban egyedüli hiperbár oxigénterápiás kezeléseket. Kora nyáron érkeztem a Szanatórium úton lévő intézménybe nem kis félelemmel, mi lesz itt velem, vajon valóban felgyorsul-e a sebeim gyógyulása?

Már a fogadtatás is megnyugtatott: a kis létszámú személyzet, dr. Gőbl Anna orvosigazgató irányításával szinte családtagként fogadtak, részletesen tájékoztattak a keszonszerű kezelés minden tudnivalójáról, és így különösebb izgalom nélkül foglaltam el helyemet a „repülőgépen”, s láttam, hogy orvosok vigyázzák a betegeket s gyorsan segítenek, ha valakinél probléma adódik.

Fülzúgás: A hiperbár oxigénterápia segíthet

Egyes becslések szerint Magyarországon a fülzúgás a leggyakrabban a 40-70 évesek között jelentkezik, férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél. Hetven éves kor felett az összes felnőtt lakos több mint a 35 százalékának van közepes vagy nagyobb fokú hallásromlása és több mint a 10 százaléka panaszkodik komolyabb fülzúgásról. Fülzúgás: A hiperbár oxigénterápia segíthet

Nemcsak engem, hanem minden beteget szeretettel, figyelemmel vettek körül. Rendszeresen elvégezték a szükséges vizsgálatokat kezelések előtt és után. A napi két és fél órás gyógyító program után gondoskodtak az átnedvesedett ruhák cseréjéről, a folyadékpótlásról.

Tizenkilenc kezelés után a saját lábamon távozhattam, sebeim otthon teljesen begyógyultak. Kocsit vezethetek, hódolhatok színházlátogató szenvedélyemnek, járok áruházba, piacra és játszom az unokáimmal. Mindezt a hiperbár oxigénterápiának köszönhetem, ahol az ereim megerősödtek, az elhaltnak tűnő végtagi ereim szinte újjászülettek, két lábon élem az életemet.

Ehhez nagyon sokat segítettek a hiperbár centrum szolgálatkész dolgozói, akik nagy hozzáértéssel, gyakran fizikai erőkifejtéssel, állandó figyelemmel kísérik a hozzájuk forduló betegeket, legyen az országos hírű művész, neves sportoló vagy egyszerű falusi ember. A jó tapasztalatok birtokában 2011-ben néhány kezeléssel a gyógyítást megismételtem, s most jobban érzem magamat. Ha tehetem a jövőben is élek ezzel a nagyszerű lehetőséggel - összegezte pozitív tapasztalatait dr. Angyal Sándor."

Lassan gyógyuló sebek: segít a hiperbár oxigénterápia!

A cukorbetegek krónikus, nem gyógyuló sebei változó mértékben, de mindig oxigénhiányosak. A sebgyógyulás szempontjából lényeges élettani folyamatok oxigént igényelnek, azonban a cukorbetegség miatt a végtag vérkeringése elégtelen, így nem juthat a sebgyógyuláshoz szükséges elegendő mennyiségű oxigén a fekélyes testrészhez. A kezelés alatt a betegek egy speciálisan kialakított, nyomásálló (ún. keszon) kamrában, a normál légköri nyomásnál másfélszer-kétszer nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be maszkon keresztül.

A hiperbár oxigénterápia hatása

A hiperbár oxigénterápiát elsősorban olyan krónikus betegségek gyógyítására használják, melyek okozója az elégtelen vérkeringés, ilyen például a cukorbetegek lábszárfekélye, vagy a nehezen gyógyuló sebek. Jelentősen lerövidítheti a terápia a rehabilitációs időt a csont- és izületi sérülések esetében, ezért az élsportban is előszeretettel használják. A vérkeringés javításával eredményesen lehet segíteni olyan neurológiai betegségeken, mint például a zajtrauma okozta akut fülzúgás vagy a migrén. Az oxigénkoncentráció növelésével a kezelés alkalmas továbbá az agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is. A hiperbár oxigénterápia hatása

A megnövelt nyomás és a száz százalékos oxigén hatására a beteg vérében oldott oxigén szintje a normálértéknek akár a húszszorosára is növelhető.

A jobb oxigénellátottság miatt javul a vérkeringés, a sejtek anyagcseréje jelentősen felgyorsul, beindul a sebgyógyulás, a fekély összehúzódik és ezzel elkerülhető az amputáció. A hiperbár oxigénterápia ezen felül közel húszfajta betegség kezelésére alkalmas, jelentős javulás érhető el többek között csonttörés, agyvérzés, migrén, fülzúgás betegség esetén, de a plasztikai műtétek utáni szebb és gyorsabb sebgyógyulást is elősegíti.

  • Magyarországon már több mint öt éve elérhető ez a speciális gyógymód, melyet Európában kétszáz kórházban alkalmaznak eredményesen. A klinikai vizsgálatok szerint a nagynyomású oxigénterápiával kiegészített kezelések során a betegek közel 80 százalékánál jelentős javulás érhető el.
  • A páciensek 2011. végéig alapítványi támogatás mellett 40 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe a kezeléseket.

(Baromedical)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.