A premenstruációs szindróma megelőzése

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A nők 80 százaléka szenved a menstruációt megelőzően fejfájástól, hangulatingadozástól, felfúvódástól és egyéb problémáktól (összefoglaló néven premenstruációs tünetektől). A panaszok kihatnak a munkára (akár átmeneti munkaképtelenséghez is vezethetnek), személyes kapcsolatokra és 20-40 százalékban az életminőségre is. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie.

A premenstruációs szindróma (PMS vagy premenstruációs tünetegyüttes) tünetei, mint a hangulatingadozás, ingerlékenység, depresszió, szorongás, folyadékvisszatartás, puffadás, mellérzékenység, cukor utáni sóvárgás, fejfájás, alvászavar a nők 80 százalékát érinti. Ráadásul ezek a tünetek a nők ötödénél olyan erősek, hogy orvosi kezelést igényelnek. A tünetek a nők majdnem tizedénél olyan szélsőségesek, hogy a probléma új nevet kapott, premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD) néven.

Ez a cikk is érdekelheti Premenstruációs szindróma, vagy súlyosabb? - Figyelje a tüneteket!

Egységes terápia a szerteágazó tünetegyüttes miatt nincs. A kezelés mindig egyénre szabott, melynek mindig része az életmód ésszerű megváltoztatása is. Az elsődleges cél a tünetek mielőbbi enyhítése.

A PMS kezelésére alkalmazott gyógyszerek egy része elnyomja az ovulációt, és fokozott pattanásosodást, arcszőrnövekedést okoz, mások a petefészek ösztrogén- és progeszterontermelését csökkentik és csontritkulást okoznak.

A gondolat azonban, hogy a nők 80 százalékának rendszeres gyógyszerszedésre van szüksége a normális élethez, abszurd. Amennyiben Ön is a PMS-ben szenvedők táborához tartozik, az alábbi 5, egyszerű életmódbeli és étrendi változtatással véget vethet szenvedéseinek!

Tudjuk, hogy a testmozgás hiánya, valamint a cukor-, koffein-, alkoholfogyasztás és a stressz mind hozzájárulnak a PMS-tünetek súlyosbodásához. Az is igaz, hogy a tejtermékek fogyasztása rontja a hormonális kiegyensúlyozottságot, a tejben található hormonok miatt.

Bővebben Premenstruációs feszültség

A premenstruációs tünetegyüttes valódi okai

A PMS valódi oka egyszerű: a hormonok egyensúlyszintje felborul, az ösztrogénszint emelkedik, a progeszteronszint csökken.

Számos tényező hozzájárul a hormonszint kiegyensúlyozatlanságához, mint például a magas cukortartalmú és finomított szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása, koffein, stressz, tejtermékek, a húsokban és tejtermékekben található hormonok, a környezetszennyezésből és növényvédő szerekből származó ösztrogénszerű toxinok.

A székrekedés, és a bélrendszerben található baktériumok egyensúlyának felborulása tovább ronthat a helyzeten, mivel visszajuttathatják az ösztrogént a bélből a vérbe, még azután is, hogy a máj megpróbált megszabadulni tőle.

A szervezetnek rendszeres testmozgásra is szüksége van ahhoz, hogy a hormonrendszert egyensúlyban tartsa. Tehát, ha Ön inaktív életet él, az nagyban hozzájárul a panaszaihoz.

Szerencsére számos módon egyensúlyba hozható a hormonrendszer, gyógyszeres kezelés nélkül is. Próbálja ki az alábbi öt módszert, és meglátja, egy vagy két ciklus múlva jelentős javulást fog tapasztalni!

Ez a cikk is érdekelheti A menstruáció alatti hasmenés oka és kezelése

Változtasson az étrendjén!

  • Ne fogyasszon finomított lisztet, cukrot és feldolgozott élelmiszereket!
  • Csökkentse vagy hagyja el a koffeinfogyasztást!
  • Ne fogyasszon alkoholt!
  • Tartsa egyensúlyban a vércukorszintjét proteinfogyasztással reggelire (pl. tojás, mogyoróvaj, protein shake)
  • Étkezzen háromóránként, és ne hagyjon ki étkezéseket!
  • Lefekvés előtt három órával már ne egyen semmit!
  • Pár hónapig ne fogyasszon tejtermékeket és glutént!
  • Növelje a rostbevitelt zöldségből, gyümölcsből, diófélékből, teljes kiőrlésű gabonákból. Napi két evőkanál lenmag különösen hasznos a hormonok egyensúlyban tartása és a székrekedés megelőzése szempontjából.
  • Növelje az omega-3-bevitelt szardíniából, heringből, lazacból és diófélékből!
  • Fogyasszon biotermékeket, hogy elkerülje a növényvédő szerekből származó környezeti ösztrogént, illetve a hormonokkal kezelt állati tápokat.

Fogyasszon táplálékkiegészítőket

Számos kiegészítő enyhíti a PMS tüneteit, javítja a metabolikus funkciókat és a hormonok anyagcseréjét:

  • Magnézium-citrát – napi 400-600 mg-ot fogyasszon
  • Kalcium-citrát – Napi 600 mg-ot fogyasszon
  • B6-vitamin – Napi 50-100 mg ajánlott 800 mcg folsavval
  • Ligetszépeolaj – Napi két 500 mg-os kapszula ajánlott
  • EPA/DHA (omega-3 zsírsav)
  • Taurin – A máj méregtelenítésére napi 500 mg ajánlott

Mindezeket egyben is megtalálhatja egy jó multivitaminkészítményben, és mindemellett a gyógynövénykészítmények és fitonutriensek is nagyon hasznosak lehetnek.

Mozogással a premenstruációs szindróma ellen

Napi 30 perc aerob mozgás sokat segít a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában. Szintén jótékony hatású, ha megpróbálja mindennapjait nyugodtabban, stresszmentesen élni.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Huffington Post
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.