A visszatérő húgyúti fertőzés megelőzése

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Reinhardt István - WEBBeteg
frissítve:

Sok esetben keresik fel a betegek a háziorvost, nőgyógyászt, urológust azzal, hogy visszatérő húgyúti fertőzésük van. A közkeletű nevén csak felfázásként emlegetett betegség veszélyének a nők nagyobb eséllyel vannak kitéve, tekintettel arra, hogy a húgycsövük rövidebb, ezáltal a kórokozóknak rövidebb utat kell megtenniük ahhoz, hogy feljussanak a húgyhólyagba.

A téma cikkei
5/1 Húgyúti fertőzések
5/2 Visszatérő húgyúti fertőzések
5/3 Gyógynövények a húgyúti fertőzések terápiájában
5/4 Húgyhólyaggyulladás
5/5 Húgyúti fertőzések gyermekkorban

A hólyaghurut jellemző tünetekkel jelentkezik (sürgető vizelési inger, fájdalmas vizeletürítés, gyakori vizelési kényszer, a vizeletürítés végén fájdalmas hólyag-összehúzódások, alhasi fájdalom). Kialakulásának kockázatát számos betegség és életmódbeli, illetve szexuális élethez kapcsolódó tényező növelheti, amiknek jelentős része kiküszöbölhető.

Amire fokozottan érdemes odafigyelni

Folyadékpótlás - Megelőzés céljából bő folyadékmennyiséget kell fogyasztani. Ez azt jelenti, hogy minimum két liter folyadék fogyasztását kell biztosítani, de ha bármi (túlfűtött szoba, fizikai terhelés, láz, hasmenés stb.) folyadékveszteséget okozna, akkor ennek pótlásáról is gondoskodni kell, óvakodni kell a felfázástól, és nagyon fontos a rendszeres vizeletürítés. A vizelet gyakori ürítése csökkenti a húgyutakban lévő baktériumok számát.

Tisztálkodás - A nők húgyúti fertőzésének megelőzésében kritikus kérdés az intim higiéné szabályainak betartása. A tisztálkodás módja, gyakorisága, az intim tájak törlésének helyes iránya – mindig elölről hátra – minél korábbi életkorban elsajátítandó. E tekintetben a kislányok gondos, koruknak megfelelő tájékoztatása a körülöttük lévő felnőttek el nem hárítható felelőssége. Törekedjünk a hüvely természetes baktériumflórájának megőrzésére.

A szexuális élettel kapcsolatban - A szexualitással kapcsolatos óvatossági szabályok betartása, a megfelelő fogamzásgátlás kiválasztása nemcsak a nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség megelőzése, hanem a húgyúti fertőzések elkerülése miatt is fontos. Kerülendő a síkosító nélküli gumióvszer használata, és ismétlődő fertőzések esetén a pesszárium is. Az együttlétet követően fontos a hólyag mielőbbi ürítése. Tovább növelheti a hólyaghurut esélyét az új partner, az intenzív szexuális élet, illetve a gyakori partnercsere is.

Változókor - A változás korán túljutott nőknél a helyi vagy szisztémás hormonkezelés csökkentheti a visszatérő húgyúti fertőzések kockázatát, emellett több más, az alacsony hormonszinttel összefüggő betegség miatt is szükségessé válhat.

Prosztata - Férfiak esetén idősebb korban a prosztata-megnagyobbodás kezelése segíthet elkerülni a húgyúti fertőzések ismétlődését.

Ha mégis felfáztunk, rögtön kezdjük meg a tünetek csillapítását: használjunk fájdalomcsillapítót, görcsoldót és gyulladáscsökkentőt. Igyunk sok folyadékot és ne tartogassuk a vizeletet. Válasszunk természetes gyógynövény készítményeket. A medveszőlőlevél, a tőzegáfonya és a vörös áfonya is hatékonyan gátolja a baktériumok megtapadását a húgyutakban, ezért a hólyaghurut kezdeti kezelésére és a kiújulás megelőzésére is alkalmazható.

A húgyúti fertőzés és a hideg kapcsolata

Bár a húgyúti fertőzés összefüggése a hideggel tudományos szempontból nem teljesen tisztázott, a régi megfigyelés valószínűleg nem teljesen alaptalan. Egy kísérletben a láb hűtésével az arra hajlamosaknál a tünetekkel járó fertőzést ki tudták váltani. Télen a megfelelő öltözködéssel, nyáron strandoláskor a vizes fürdőruha szárazra cserélésével előzhetjük meg a hideghatás által okozott fertőzést.

Véres vagy szokatlan mennyiségű vizelet

Mire utalhat, ha a megszokottnál kevesebb, vagy több vizelet ürül szervezetünkből? Milyen betegség állhat a háttérben, amikor véreset vizelünk?

Véres vagy szoktalna mennyiségű vizelet - Mi okozhatja?

A nem megfelelő kezelés ártalmas is lehet

A visszatérő húgyúti fertőzésekben az is szerepet játszhat, ha rosszul választjuk meg a kezelést, vagy nem alkalmazzuk kellő ideig.

Gyakori hiba, hogy az antibiotikumot nem szedi valaki az előírt ideig, illetve nem megfelelő antibiotikummal öngyógyításba kezd. Emellett akár orvosi javaslatra adott antibiotikum alkalmazása esetén is találkozhatunk hatástalansággal, ilyen esetben a tartós panaszok megkívánják a vizelettenyésztést és az érzékenység alapján alkalmazott célzott terápiát.

Előfordulhat, hogy a fertőzést nem baktérium, hanem gomba okozza, viszont az bakteriálisan felülfertőződik. Ilyenkor a kitenyészett baktérium elpusztítása nem hoz gyógyulást, gyanúja esetén további urológiai kivizsgálás szükséges.

Nőknél a hüvelyből származó makacs baktériumok is okozhatnak felszálló húgyúti fertőzést, ilyen esetben, ha nem gyógyuló húgyúti fertőzéssel állunk szemben és nőgyógyászati okra van gyanú, érdemes nőgyógyászati vizsgálatot végezni.

Húgyúti fertőzések, húgyhólyaggyulladás

A húgyhólyaggyulladás (húgyhólyaghurut, cisztitisz) a húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladása. Megkülönböztethetünk egyszerű, illetve komplikált eseteket. Az egyszerű húgyhólyaggyulladás jellemzően az egyébként egészséges egyénekben alakul ki, közülük is a nők érintettek nagyobb számban.

A húgyhólyaghurut jellegzetes tünetekkel jár: hidegrázás, láz, alhasi fájdalom mellett jellemző a gyakori vizelési inger, amelyet azonban csak pár csepp vizelet követ. Az ürítés rendkívüli fájdalommal, égő, csípő érzéssel jár, a benne lévő genny miatt zavaros, de a húgyhólyag nyálkahártyájának felmaródása miatt akár véres is lehet.

Húgyúti fertőzések, húgyhólyaggyulladás

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőink: Dr. Csuth Ágnes, családorvos; Dr. Reinhardt István

Cikkajánló

Húgyúti fertőzések - Jellemző tünetek, kezelési tanácsok

Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
Húgyúti fertőzés
A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, a nők többsége tapasztalja meg egy alkalommal, vagy visszatérő jelleggel. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.