Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról?

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Általában, amikor baktériumokról van szó, mindig rögtön gyulladásra, fertőző betegségre gondolunk. Pedig a természetben sem minden fekete vagy fehér. A baktériumok között vannak halálos betegséget okozók, és olyanok is, amik nélkülözhetetlenek az egészséges élethez.

A bélrendszerben, a szánkban és a hüvelyben is élnek baktériumok, amik segítik a szervezetünk működését. Élettani esetben, a hüvelyben együtt élő baktériumok egyensúlyban vannak, így alkotják a normál hüvelyi flórát.

A hüvely normál flórája

Az élettani és a kóros hüvelyflóra között különbség van a baktériumok számát és összetételét illetően is.

Az egészséges nők hüvelyváladékában nagy számban megtalálható Lactobacillusok (más néven Döederlein-pálca) védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. Ezek a bacilusok savas pH-jú közeget biztosítanak, amelyet a fertőzést okozó baktériumok nem tolerálnak, nem képesek ilyen közegben elszaporodni, és betegséget okozni.

A hüvely flórája változó, attól is függ, hogy milyen életkorú a nő. Nemi érés előtt nincs baktérium a hüvelyben. Fontos tényező a nő hormonális állapota is. Gondoljuk arra, hogy terhesség során a hormonhatások változnak, és emiatt hajlamosabbak a kismamák a hüvelyi fertőzésre.

Az alkalmazott fogamzásgátló módszer is hatással van a normál flóra összetételére, sőt a szexuális élet intenzitása is befolyásolja azt.

Az egyensúly felborulása

Abban az esetben, ha a hüvely ökológiai egyensúlya valamilyen tényező miatt felborul, a Lactobacillusok relatív száma csökken, így a hüvely pH-ja emelkedni kezd, elszaporodnak olyan baktériumok, melyek gyulladást okoznak a hüvelyben.

A leggyakrabban a hüvelyflóra antibiotikum szedését követően borul fel. Hiszen a Lactobacillus is baktérium, és az antibiotikum nem válogat jó vagy rossz baktérium között, így elpusztítja a normál flóra alapját képező bacilusokat is.

Másik ok lehet még a túl gyakori hüvelyöblítés is, hiszen az irrigálással kimoshatjuk a normál flórát a hüvelyből.

Amennyiben felborul a normál flóra, úgy hüvelygyulladás alakul ki. Leggyakrabban a kínzó viszkető érzéssel, bő folyással járó gombás hüvelygyulladás áll a panaszok hátterében. Gomba egyébként a normál flórában, panaszmentes nők hüvelyében is jelen lehet. Előfordulhat a fogamzásgátló tabletta szedése alatt is a hüvely gombás fertőzése.

Mi okozhat hüvelyi váladékozást?

A hüvelyi váladékozás oka lehet a bakteriális hüvelygyulladás is. Ennek kialakulásában szintén csak olyan mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, csupán a korábban említett egyensúly borul fel.

A korábban kis számban található baktériumokból több lesz, elszaporodnak, elnyomják a fontos szerepet játszó Lactobacillusokat. A hüvely vegyhatása (pH-ja) lúgos irányba tolódik el, kellemetlen szagú, piszkosfehér vagy sárgás, bő hüvelyi váladékozás jelentkezik.

A külső és belső nemi szervek egyéb megbetegedéseiben olyan mikroorganizmusok okoznak megbetegedést, amelyek egyébként nem részei a normál flórának, s típusosan szexuális kapcsolat során kerülnek át.

Sokszor kevésbé kellemetlen tüneteket okoz, mint a hüvelygyulladás, holott annál sokkal veszélyesebb lehet. Az összefoglalóan szexuális úton átvihető fertőzéseknek nevezett csoportba számos megbetegedés sorolható.

Ez a cikk is érdekelheti A leggyakoribb hüvelyfertőzésekről

A normál hüvelyflóra visszaállítása

A hüvely normál flórájának a visszaállítására a gyógyhatású készítmények széles választéka áll rendelkezésünkre.

Ezeket recept nélkül kiadják a patikában. A tejcukor- és tejsavtartalmú irrigáló oldatok, hüvelykúpok és tabletták mellett megjelentek a Lactobacillust tartalmazó szerek is. Ezeket receptre kaphatjuk, javasolt a hüvely regenerálására hüvelygyulladás kezelése után alkalmazni.

Fontos, hogy mivel baktériumokat tartalmaznak, ezeket a hüvelytablettákat hűtőben kell tartani.

Ezen készítmények használata csupán az általános hüvelyhigiénia fenntartására és a hüvelygyulladás megelőzésére elegendő, és természetesen továbbra is minden fertőzés esetén orvoshoz kell fordulni, és a fertőzést célzottan kezelni.

Hasznos tanácsok nőknek

A hüvelyflóra megőrzésében segít, a gondos, rendszeres tisztálkodás. Kerülendő a műszálas, szoros fehérnemű.

Hüvelyi irrigálás hasznos, de heti egy alkalomnál nem érdemes gyakrabban végezni, mert ellentétes hatást érhetünk el vele.

Kóros hüvelyi folyás esetén kerülendő a tampon használata. Gondoljunk mindig arra, hogy egyes esetekben a partnet is kezelni kell, hiszen a visszafertőződés forrása lehet.

Különösen fontos, hogy felkeresse nőgyógyászát amennyiben a szeméremtesten, hüvelybemeneten illetve környékén szemölcsös elváltozást észlel. Fájdalmat érez szeretkezés közben. Égő, kellemetlen érzéssel jár a vizeletürítés. Szokatlan színű, esetleg bűzös, bő folyást tapasztal.

Tovább A női higiénia alapjai

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.