Menstruációs migrén - Miért pont akkor fáj a fejünk is?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Lüktető, egyoldali fejfájás, szédülékenység, fényre való érzékenység és havi hormonváltozás: mindez nem más, mint a menstruációs migrén.

Rengeteg oka van annak, hogy a nők miért hajlamosabbak a migrénre – mondja Dr. Brian Grosberg, a New Yorki Montefiore Fejfájás Centrum vezetője. A hormonális változások mindenképpen szerepet játszanak benne, ám a pontos okok nem ismertek.

A menstruációs migrénnek két típusa van: a kizárólag menstruációhoz köthető migrénroham, és a főként menstruációhoz köthető migrén.

A kizárólag menstruációhoz köthető migrénroham jellemzője, hogy általában két nappal a menses előtt jelentkezik, illetve annak harmadik napjáig tart. Ez a fajta migrén a nők csak 14 százalékát érinti.

A főként menstruációhoz köthető migrén esetében, a páciensek nem csak a menstruációs ciklus környékén, hanem egyéb esetekkor is kínzó fejfájásról panaszkodnak. Ez a típusú fejfájás a női betegek több mint felét érinti.

Ez utóbbi típusú fejfájás hosszabb ideig tart, és a menstruáció alatt a legelviselhetetlenebbek, valamint kezelésük is nehezebb. Előfordulásukért a menstruációt megelőzően lecsökkenő ösztrogénszint a felelős.

Kezelési lehetőségek migrénre

Dr. Grosberg betegei, fejfájás naplót vezetnek a fejfájás gyakoriságáról, erősségéről, illetve a menstruációs ciklus hosszáról és az azok között eltelt időről. Mindezekre az információkra a megfelelő kezelés érdekében van szükség.

Egyesek ugyanis, csak minden második ciklus alatt tapasztalnak migrénes rohamot, és ha egy rohamot előre meg tudunk jósolni, akkor a megelőzésnek is nagyobb az esélye. Grosberg a kezelést, a várható menstruációt megelőzően 2-3 nappal kezdi, majd az a ciklus végéig tart.

Egyaránt használ nemszteroid gyulladáscsökkentőket (pl. naproxen sodium) és migrénspecifikus triptánokat. Bizonyos esetekben hormonok is segíthetnek, mivel a migrént főként a menstruációhoz köthető ösztrogén szint csökkenés okozza. Grosberg szerint az ösztrogénszint növelése öt nappal a menstruáció előtt, csökkenti a rohamok erősségét.

Egyéb kiváltó okok

Egyesek fejfájása előre megjósolható, míg másokét egyéb körülmények is befolyásolják. Ezek közül a leggyakrabban előfordulók a következők:

  • Túl kevés vagy túl sok alvás.
  • Étkezés elhagyása vagy elodázása.
  • Időjárás-változás, légnyomásváltozás.
  • Bizonyos ételek vagy italok: koffein, bor, mesterséges édesítők, nitrát tartalmú ételek, egyes sajtok, dió- és mogyorófélék, szószok.

Bármi is legyen a kiváltó ok, Dr. Grosberg mindenkinek javasolja, hogy keressen fel neurológiai vagy fejfájás szakrendelést, mivel minden fejfájás más, így személyre szabott kezelés szükséges.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Foxnews
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.