A 10 leggyakoribb nőgyógyászati tévhit

szerző: Blanár László - WEBBeteg
frissítve:

Gyakori tévhit, hogy az óvszerrel nem kapható el semmi. Ezzel kapcsolatban és ehhez hasonló tévhitekről kérdezte a WEBBeteg Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász szakorvost. Gyakori nőgyógyászati hiedelmek és az orvos válasza.

1., „A hüvelyt minden tusoláskor meg kell mosni”

A túl gyakori (heti többszöri) hüvelyöblítés felborítja a hüvely természetes flóráját, így megbetegedésekhez vezethet.

2., „Ha beoltatod magad HPV ellen, már nyugodt lehetsz felőle”

Egyáltalán nem biztos! A méhnyakrákot is okozó HPV-t a szexuálisan aktív lakosság 80 (!) százaléka elkapja élete során. Ezért a vírus folyamatosan mutálódik, új törzseket szülve. A HPV elleni védőoltás csak a vírus leggyakoribb törzsei ellen véd. Ennek ellenére a védelem, amit nyújt, korántsem elhanyagolható, de még védőoltás mellett is szükség van rendszeres szűrővizsgálatokra.

Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász szakorvos
Munkahely: Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika -Osztályvezető egyetemi adjunktus
Végzettségek: 1986 általános orvos, 1992 szülész-nőgyógyász szakorvos, 2001 orvos közgazdász, 2001 egészségügyi szakmenedzser
Szakterületek: általános szülészet-nőgyógyászat, ultrahang diagnosztika

3., „Óvszerrel nem kaphatsz el semmit”

Ha szerencsénk van. Nemi úton terjedő betegségek behatolás nélkül is átadhatóak. Az óvszer valóban nem kis mértékben véd jónéhány ilyen fertőzés ellen, de nem nyújt teljes biztonságot, még akkor sem, ha nem szakad el. (pl.: a HPV a nemi szervek környéki bőrfelületek érintkezésével is terjedhet). Az óvszer HPV elleni védelmi aránya 60-70 százalékos.

4., „A HPV kívülről is látszik”

A HPV tünetmentes stádiumban is fertőzhet. A fertőzések 95 százalékában a HPV semmilyen tünetet sem produkál, de így is fertőzhet.

5., „A szűrővizsgálatoknak semmi értelmük. Ha a baj megtörtént, már úgyis mindegy”

Ha a nemileg aktív életkorban évente végeznek szűrővizsgálatokat, a daganatok még kialakulásuk előtt felismerhetőek, mivel számos jel (pl. méhszájsebesedés) utalhat rájuk. Ebben az esetben a gyógyulási esély 100 százalékos.

Az I. stádiumban (a daganat nem lépi át a méhnyak szöveti határait) a gyógyulás esélye 60-70, a II. stádiumban (a daganat nem éri el a kismedence falát) 50, a III. stádiumban (a daganat eléri a kismedence falát) 30 százalékos a gyógyulás esélye.

6., „A fogamzásgátlóknak nincsenek mellékhatásaik”

A fogamzásgátlóknak pozitív és negatív mellékhatásaik egyaránt lehetnek. A nem háromfázisú fogamzásgátlók különösen bővelkednek a mellékhatásokban. Csökkenthetik a nemi vágyat, hüvelyszárazságot, mellfeszülést, súlynövekedést, ödémásodást, vérnyomás-emelkedést, fejfájást okozhatnak.

7., „Fogamzásgátló szedése közben nyugodtan szünetet lehet tartani, anélkül, hogy elmúlna a hatása”

Nem igaz. Sokan még akkor is, ha nem kívánnak teherbe esni, úgy gondolják, hogy néha időlegesen szüneteltetik a fogamzásgátlók szedését, hogy a szervezetüket „pihentessék”. Természetesen ez a készítmény hatásának megszűnésével jár.

8., „A magzatvédő vitaminból, minél többet szedünk, annál jobb”

Adagolásukat illetően feltétlenül kérjük ki a szakorvos véleményét, mert nagy adagban többet árt, mint használ.

9., „Az ultrahang minden eltérést kiszűr”

Nem. Sok múlik a készülék minőségén és a páciens alkatán. Ideális körülmények között lehet csak a maximumot kihozni a módszerből.

Az ultrahangkészülék erősen túlsúlyos nők méhében csak nagyon kevés dolgot lát.

A kromoszómaeltérések és anyagcsere-betegségek pedig semmilyen esetben sem szűrhetőek ki ultrahangvizsgálattal.

10., „Az őssejtek majd úgyis mindent meggyógyítanak”

Nem valószínű. Az őssejt-technológia rendkívül ritkán használt eljárás. Használati lehetőségei a betegségek nagyon kicsiny területére korlátozódnak.

Annak az esélye, hogy szükség lehet rájuk, egy a sokszázezerhez. És még ebben az esetben sem garantálja semmi, hogy működni fognak. Az őssejtlevétel költsége 300 ezer forint, ami teljes egészében a szülőket terheli.

(WEBBeteg - Blanár László újságíró)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.