A passzív dohányzás növeli a meddőség esélyét

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos frissítve:

Ha az eddigi figyelmeztetések még mindig nem győzték meg a dohányzás ártalmairól, talán most sikerül. A Rochester Medical Center tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy az akár gyermek-, akár felnőttkori passzív dohányzás jelentősen megnöveli a nők esélyét a meddőségre, illetve a vetélésre.

A kutatás során 4 800 nemdohányzó nőt vizsgáltak, és úgy találták, hogy azoknak, akik napi hat vagy több órán át ki vannak téve a passzív dohányzás ártalmainak, 68 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy később problémáik legyenek a teherbeeséssel, illetve, hogy többször is elvetéljenek.

A vizsgálat során minden ötből négy nő nyilatozott úgy, hogy élete egy bizonyos szakaszában ki volt téve a passzív dohányzásnak. Több mint 50 százalékuk dohányzó szülők gyermekeként nőtt fel, míg kétharmaduk a felmérés alatt is passzívan dohányzott.

Ezen nőknek több mint 40 százalékának voltak termékenységi problémáik, vagy vetéltek már el, esetleg többször is.

A női meddőség

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. A párok körülbelül 15-20 százaléka meddő, azonban orvosi segítséggel jelentős arányban létrejöhet a terhesség.
A női meddőség

Még mindig nem felesleges a figyelemfelhívás

Luke J. Peppone, a kutatás vezetője 4 800 nő adatait vizsgálta az 1982-1998-ig terjedő időszakban. Figyelembe vették az életstílust, szokásokat, a családi és személyes betegségtörténetet, valamint a környezeti feltételeket. A felmérésben résztvevő nők egyike sem dohányzott sohasem, mind volt már terhes, illetve próbált teherbe esni. Arról is beszámoltak, hogy szüleik dohányoztak-e, illetve együtt élnek vagy dolgoznak-e dohányosokkal. Emellett vizsgálták azt is, hogy mennyi időt voltak kitéve passzív dohányzásnak. Természetesen figyelembe kell venni, hogy ezek az adatok saját bevalláson alapulnak és esetleg nem mindig pontosak.

A vizsgált nők nagy része 1940-es és 1950-es években nőtt fel, még mielőtt az első figyelmeztetések 1964-ben megjelentek volna a dohányzás ártalmairól.

Azóta, habár dollármilliókat költenek a dohányzás ártalmainak kutatására, a halált okozó tüdőrákos megbetegedések 90 százalékáért, míg a végzetes rákos megbetegedések 30 százalékáért továbbra is a dohányzás felelős.

Noha a dohányzási statisztikák csökkennek, még mindig túl sok ember kockáztatja a saját és a környezetében élők egészségét.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; ScienceDaily
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.